Gå til sidens hovedinnhold

Da femteklassingene skulle lage kunst, fikk de frie tøyler. Slik ble resultatet.

Artikkelen er over 3 år gammel

– Dette viser oss hva som skjer når fantasien får spille hovedrollen. Både i eldreomsorgen og i skolen, sier ordfører Marte Mjøs Persen (Ap).

Tidligere i mai omtalte Bergensavisen prosjektet «Forestillingens kraft». 

Det hele startet med at Hanne Jones og Eli Lea fra Verdighetssenteret viste kunst og fotografier til fem eldre mennesker som lever med demens.

Deretter skrev de ned deres tanker om hva de så. Ordene fra fortellergruppene ble til slutt satt sammen til flere ulike dikt og tekster. 

Men det hele stoppet ikke der. I etterkant har over 60 femteklassinger ved Hellen skole sluppet fantasien løs, og laget kunstverk inspirert av tekstene.

Mandag åpnet utstillingen på Røde Kors sykehjem, hvor både de originale kunstverkene, tekstene og barnas tolkninger vist frem for første gang på samme sted.

– Fag som kunst- og håndverk kan bli nedprioritert i en skolehverdag hvor det ofte kun blir tid til ting man må lære. Slik som lesing, skriving og regning, sier Marte Mjøs Persen fra talerstolen under åpningen.

– Da er det flott at vi har mennesker som får til slike prosjekter som dette. Dette viser oss hva som skjer når fantasien får spille hovedrollen. Både i eldreomsorgen og i skolen.

Barna ble overrasket

Under åpningen var de eldre fra fortellergruppen til stede, samt barna, lærere og pårørende. Det var også kulturelle innslag, blant annet fra NRK-journalist Linda Eide.

Hanne Jones har tidligere fortalt om at hun ikke ante hva elevene kom til å gjøre når de fikk slippe fantasien løs. Barna fikk helt frie tøyler når de skulle lage kunsten, og det har blitt til alt fra installasjoner, skulpturer og en programmert Lego-robot.

– I dag er jeg kjempeglad. Endelig er utstillingen åpnet. Det er fantastisk å se at både de eldre og barna tar slik eierskap til sine verk, sier Hanne Jones.

En av elevene som har vært med på prosjektet er Even Solbakken (11). Barna fikk på forhånd ikke se hvilket maleri eller fotografi de eldre hadde fått sett da de kom med sine ord.

 

Even, som har vært med å lage en installasjon ut ifra diktet «Pust», forteller at han ble overrasket da han fikk se det originale fotografiet som til slutt ble til deres verk.

– Jeg trodde det var noe helt annet. I teksten sto det noe om en person som satt på en stol, men det var bare et ansikt. Det har vært gøy, og det beste har vært å samarbeide med de andre i klassen, sier 11-åringen.

Helge Nordgreen (86) er en av de fem eldre fra fortellergruppen. Sønnen Erik Nordgreen forteller at kunst har vært viktig for hans mor gjennom hele livet.

– Hun har dratt meg med på mange gallerier opp gjennom årene. Så dette var kjekt for henne å være med på, sier Erik.