Gå til sidens hovedinnhold

Liam Rami (2) og Linneas (5) drømmedag ble til virkelighet

Artikkelen er over 3 år gammel

Småbarnsmor Rebecka (29) har ikke råd til å ta med seg barna sine på dyre aktiviteter. Nå får hun og mange andre foreldre i vanskeligstilte familier hjelp fra Robin Hood Huset til å skape gode minner og opplevelser.

– Ikke alle har råd til å gå på kino eller i svømmehallen med hele familien. Det koster mye penger. Derfor er dette et fantastisk tilbud. Jeg hadde aldri hatt muligheten til å gi dem slike opplevelser uten dette, sier Rebecka.

Mammaen smiler fra øre til øre.

Foran henne på grusveien tripper barna Liam Rami (2) og Linnea (5) hånd i hånd etter noen sauer.

Bak Rebecka følger de sorte og hvite geitene på.

– Fordi jeg mottar overgangsstønad, og ikke sosialhjelp, får jeg ikke aktivitetskort til barna mine. Jeg faller utenfor, selv om jeg ikke har så god råd. Derfor setter jeg så ufattelig pris på dette tilbudet fra Robin Hood Huset, legger hun til.

Det viktigste språket

Vi befinner oss på Bergen strutsefarm i Fyllingsdalen.

Et femtitalls foreldre og barn, fra tolv ulike nasjoner, er der på besøk i regi av stiftelsen Robin Hood Huset.

Solstrålene fra himmelen lyser opp Dalen, det grønne gresset og de små fjesene.

Latteren sprer seg når de høye og merkelige fuglene snirkler den lange halsen sin ned mot brødbitene på den andre siden av gjerdet.

– Vet du hvorfor de har så lang hals, Linnea? spør gårdseier Birthe Larsen blidt.

– Jeg tror det er fordi de skal rekke tak i ting, svarer femåringen kvikt.

– Helt riktig. Veldig, veldig bra Linnea, sier Birthe.

Saken fortsetter under bildet:

Det var i fjor at Robin Hood Huset startet opp med aktiviteter for barn fra vanskeligstilte familier. Og tilbudet skulle bli mye mer populært enn de hadde forestilt seg.

Så langt i år har 185 barn fra 109 familier deltatt.

– Det er en bredt sammensatt gruppe mennesker. Deltakerne kommer fra Norge og hele 32 ulike andre land. Språk er egentlig ikke noe problem. Det viktigste er at man har det kjekt sammen. Det går alltid på et vis, sier aktivitetsleder Hege Wagtskjold Eriksen.

– Vi har et annet språk som fungerer bedre enn noe annet. Kroppsspråk, sier Marcos Amano, daglig leder ved Robin Hood Huset.

Gode støttespillere

Ute på strutsefarmen møter BA også småbarnsfar Muhammed. Han forteller at han setter stor pris på tilbudet.

– Dette betyr veldig mye for oss. Vi er så glade, sier Muhammed, som hadde tatt med seg sønnen Abdirahim.

Midler fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratets tiltakspakke mot barnefattigdom, BKK og Stiftelsen Anna Jebsens har gjort det mulig for dem å ansatte Hege som aktivitetsleder.

I hvert fall i fjor og dette året. Hva som skjer med tilbudet neste år er fortsatt uvisst.

Håpet er at de skal klare å få inn nok midler til å fortsette.

– Det er viktig for oss er at dette som alle andre tilbud ved Robin Hood Huset, er helt gratis. Det er også svært viktig for oss at fritiden barna tilbringer sammen med oss er så normal som mulig. Naturligvis er det ikke slik at alle barn får gå på kino eller i Ado hver eneste helg. Slik tenker ikke vi heller, sier Marcos Amano.

– Det er ikke hver gang vi tar utflukter som dette. Oftes er det en tur til en badeplass eller en park for eksempel, supplerer Hege.

Saken fortsetter under bildet:

Som en familie

Hovedformålet er å gi familier som ikke har råd eller mulighet til å reise på ferie eller delta på dyre aktiviteter i helger og skoleferier gode opplevelser og ferieminner.

Målgruppen er i første rekke økonomisk vanskeligstilte familier, men tiltaket er åpent for alle da tilbudet ikke er behovsprøvd.

Gjennom skoleåret arrangeres det familiekafe hver fredag kveld, samt en aktivitet på lørdag. I sommerferien er det flere aktiviteter enn til vanlig.

– Vi har fått være med på mange ulike ting. Tur til Fløyen, teater, kino og Nordnes sjøbad for eksempel. Mange, mange gode minner, sier Rebecka.

– Det betyr alt for meg. Ikke minst er det veldig fint at vi får gjøre dette sammen som en familie, legger hun til.

Språk er egentlig ikke noe problem. Det viktigste er at man har det kjekt sammen. Det går på et vis.

Hege Wagtskjold Eriksen

Saken fortsetter under bildet.

Alle barna har med seg en foresatt på alle aktivitetene.

– Vi skulle jo gjerne ha gitt tilbud om at begge kunne bli med. Men per nå har vi ikke råd til det, sier Marcos Amanos.

– Men uansett er også nettverksbygging en viktig del av dette. Her får barna møte nye venner, og de voksne møte andre voksne. Det kan føre til mye positivt. Vi opplever i hvert fall at aktivitetene sprer ufattelig mye glede, sier Hege.

Kommentarer til denne saken