Gå til sidens hovedinnhold

Barneskoleelevene laget egen avis: – Dette er Hjellestadposten

6.-klassingene synes det var få nyhetsformidlere som rettet blikket mot dem. De tok saken i egne hender og laget Hjellestadposten.

På tampen av 2020 tok hele 6. trinn ved Hjellestad skole på seg nye roller for å danne en redaksjon.

Sammen laget de Hjellestadposten, som på forsiden har det de mener er viktige saker for barneskoleelever å være orienterte om: Koronapandemien, Trump som benekter valgnederlaget, rektors syn på skolemiljø og mobbing – samt filmanmeldelse av «Svampebob på rømmen».

– Jeg var redaktør for Hjellestadposten. Vi prøvde å oppsummere de viktigste sakene fra 2020, og jeg håper vi kan gjøre det for 2021 også, sier Maren Eidsheim (11).

– Hvordan var det å styre en avis?

– Det var spennende. Det viktigste jeg gjorde var å passe på at alle hadde rett utstyr og riktig informasjon for å skrive saker.


Vil ha tilpassede nyheter

Til vanlig får elevene med seg nyheter via sosiale medier, diverse nettaviser, eller å se NRK eller TV 2 sine nyhetssendinger med foreldre. Men de savnet noe.

– Det er for få nyheter som blir laget for oss i denne alderen. Supernytt blir for barnslig, og Aftenposten Junior handler nesten bare om Oslo. Dessuten bør ikke nyheter for oss barn koste noe, mener Hjellestadpostens korrekturleser, Frida Areklett Angeltvedt (12).

– På sosiale medier har jeg sett nyheter som ser ekte ut, men er falske. Det er viktig å ikke bli lurt, sier Marcus Hetland (12).

Johan Longvastøl (11) er heller ikke fornøyd med det tilbudet som er for hans generasjon.

– Nyheten for de voksne kan bli litt for brutale for oss, selv om jeg mener det er viktig at vi vet hva som skjer utenfor den boblen vi lever i. I Norge har vi det litt for luksus, sier Johan.Ut av boblen

– Det er viktig at vi ser hva som skjer rundt om i landet og verden, slik at vi vet hvordan verden er og hvordan vi skal være i den. Men da må nyhetene være mer tilrettelagt for oss med hvordan ting forklares, sier Maren Angeltvedt og får støtte av Frederik Sonne (11).

– Nå er vi gamle nok til å vite, selv om mye også kan være trist. Hvis vi vet, kan vi gjøre det lille ekstra for å gjøre en forskjell og sammen utgjør det mye, sier han.

– Vi er tross alt fremtiden, vi må vite, fastslår Johan.

Kommentarer til denne saken