I desember kunne BA avsløre at bussjåfører i bergensområdet nektet å ta med babyer i barnevogn. Busselskap og veivesenet skyldte på uklart regelverk.

Da småbarnsforeldrene Marianne Glesnes (34) og Gestur Sævarsson (40) skulle ta bussen fra Lagunen til Bergen sentrum, fikk de seg en høyst uventet opplevelse.

– Sjåføren var veldig tydelig på at vi ikke fikk bli med. Vi ble helt satt ut. Regelverket virker veldig utydelig, fortalte samboerparet fra Rådal.

Historien er ikke unik. BA har snakket med flere småbarnsforeldre som har opplevd det samme.

Innkalte til møte

Som følge av medieomtalen, og innspill fra blant andre transportselskapet Tide, har det blitt avholdt et møte mellom Samferdselsdepartementet, NHO Transport, Fellesforbundet, Yrkestrafikkforbundet og Statens Vegvesen.

I møtet 5. desember 2022 kom det avklaring fra departementet om regelverket for sikring av barn i buss.

Departementet konkluderer med at regelverket har blitt tolket for strengt, inklusive av Statens vegvesen.

Småbarnsmor Marianne Glesnes er lettet.

– Jeg er veldig godt fornøyd med å få en avklaring i denne saken. Da kom det noe godt ut av at vi stilte opp i BA og fortalte vår historie, sier hun.

Glesnes forteller at hun og familien knapt har turt å ta bussen etter hendelsen tidligere i vinter.

– Det er litt provoserende å vite at vi har blitt kastet av bussen fordi regelverket har blitt mistolket. Nå slipper vi å lage en plan B når vi skal til byen. Dersom noen prøver å nekte oss plass nå, skal de få klar beskjed, sier hun.

Lettelse i Skyss

Konklusjonen er at dagens regelverk ikke forbyr transport av barn i barnevogn på busser i klasse II (såkalte forstadsbusser).

– I Skyss er vi glade for denne avklaringen, som vi også har etterlyst, da uklart regelverk tidligere har voldt både kunder, sjåfører, operatører og oss en del hodebry og problemer, sier pressetalsmann Øyvind Strømmen til BA.