"Denne gjengen rykker ikke ned. Det ser du!", sa Kåre Ingebrigtsen til BA etter 0-0 og 90 minutter med særdeles få sjanser i Sarpsborg.

Tja, sier jeg. Vi stiller riktignok med et noe redusert lag og slipper ikke Sarpsborg 08 til mange sjanser. Det er bra, og vi har nå hele TO(!!!) kamper på rad uten baklengs - noe som er nærmest sensasjonelt for dette Brann-laget som slapp inn mål i de 21 foregående seriekampene. Og for ikke å snakke om vanvittige 17 på de første seks i år. Dette var også første gang vi klarte å holde nullen i en seriekamp borte etter baklengsmål i de elleve siste slike.

Og laget vårt var ikke det mest kamptrente på dette nivået. Niklas Jensen Wassberg startet sin første eliteseriekamp noensinne. Eirik Holmen Johansen spilte sine første eliteserieminutter på nesten ni måneder. Aune Heggebø fikk sin tredje kamp fra start (den andre etter 2019) på det øverste nivået. Innbytter Daniel Pedersen kom inn til sine første eliteserieminutter i år. Og Kristoffer Barmen spilte på en uvant midtstopperplass.

Så langt en del som argumenterer for at 0-0 borte mot S08 er en ok prestasjon. Men noe bevis på at vi ikke rykker ned?

For vi har samtidig to bortekamper på rad uten scoring, og vi skaper nesten ingenting mot et ikke veldig fryktingydende S08-lag. Faktisk hadde vi kun én avslutning i feltet i hele kampen! Det er ikke like imponerende....

Ja flott at vi har lært oss å holde nullen mot svake lag, men for å si det litt flåsete: Med 0-0 i resten av kampene ender vi opp med 26 poeng. Det gir antagelig nedrykk. Nei selvsagt spiller vi ikke 0-0 i de gjenstående 22 kampene, men jeg sliter litt med å se det samme som vår trønderske trener. Denne kampen var såvisst ikke noe bevis på at Brann ikke rykker ned.

Men vi kan håpe på at den beviste at det er flere lag enn de før sesongen forventede Strømsgodset, Mjøndalen og Sandefjord som kan finne på å rote seg under Brann på sluttabellen. For S08 imponerte virkelig ikke!

Før landslagspausen så det ut til at kanskje også Lillestrøm og Tromsø kunne blande seg inn i den gjengen. Lillestrøm slo imidlertid tilbake med seier mot Haugesund etter at araberne hadde tatt ledelsen. Kanskje ikke et sjokk, men de fikk i hvert fall tre poeng. Mer sjokkerende var gjerne Tromsøs 3-0-seier på Nadderud mandag. Og at Godset skulle snu til seier mot Rosenborg var heller ikke en del av planen.

Akkurat nå er det søren ikke godt å si hvilke tre lag det er størst sjanse for å få bak oss etter 30 runder. Sandefjord er muligens bankers som kandidat, men hvilke andre to?

Selv tapte vi de fem første mot de fem de fleste trodde ville ende øverst i år. Men vi ser at både Tromsø og Mjøndalen klarte poeng mot Molde (riktignok på hjemmebane), at Godset klarte å slå Rosenborg (også det riktignok på hjemmebane), at Tromsø slo Viking i Stavanger, og at Mjøndalen tok poeng mot Vålerengen. Og nå gruste altså Tromsø det Stabæk-laget vi tapte 0-2 for på samme bane.

Man kan selvsagt ikke sammenligne enkeltresultater direkte opp mot hverandre og konkludere ut fra det, men det er likevel litt urovekkende at de "forventede topp fem" (pluss Stabæk) stadig taper poeng mot andre bunnlag enn oss, mens vi selv tapte mot alle disse.

Men Eliteserien er rimelig uforutsigbar - i år igjen: Viking fikk juling av Haugesund i den ene runden, men knuser VIF - som nylig slo Molde borte - i den neste. Rosenborg taper for et Godset-lag som i forrige runde fikk bank av oss som hadde tapt seks på rad. At det skjer overraskende ting i de andre kampene, er ikke gode nyheter for oss som er i bunnstriden. I de andre forventede bunnlagenes kamper bør det selvsagt bli favorittseier hver gang. Naturligvis forutsatt at det er motstanderne som er favoritter.

Når vi ser på kampprogrammet fremover, er det noe beroligende at Stabæk (som ligger ett poeng foran oss med tre kamper mindre spilt) skal møte Molde borte, Vålerengen hjemme, Glimt borte og Viking borte i de fire neste. Sarpsborg (som ligger to poeng foran oss med tre kamper mindre spilt) skal møte Molde borte, Rosenborg borte, Viking hjemme, Vålerengen borte - og så Molde en gang til. Når vi da i de tre neste skal møte Odd hjemme, Haugesund borte og Lillestrøm hjemme - altså nummer 13, 12 og 10 på tabellen i øyeblikket, bør det være en mulighet til å forbedre tabellsituasjonen noe i forhold til de to nevnte bunnkandidatene de neste ukene!

For øvrig er det bare å krysse fingrene for at Finland ryker ut så tidlig som mulig i EM. Så svake som vi var offensivt i Østfold, kan vi trenge Robert Taylor tilbake straks. Slik sett var deres overraskende seier mot Danmark meget ubeleilig. Vi får satse på at han ikke skal i noen ti dagers karantene når finnene endelig får reisepass fra mesterskapet.

(Fortsetter under bildet)

Kampen:

Med både Håkon Opdal, Ole Didrik Blomberg og David Wolfe ute av helsemessige årsaker, samt Robert Taylor på benken i EM, ble det en del interessante sprell i førstelleveren:

Inn for oddingen med hanskene kom Eirik Holmen Johansen til sin første eliteseriekamp siden september - og sin første sådanne for Brann siden april 2019. (Han spilte for øvrig cup for Brann i juni samme år). I forsvaret tok Ole Martin Kolskogen plassen til Blomberg, mens Kristoffer Barmen ble satt til å være midtstopper. Men dagens øyebrynhever var Niklas Jensen Wassberg som ble satt inn som indreløper og dermed fikk sin første obligtoriske Brann-kamp fra start. Kasper Skaanes ble satt et hakk frem på banen fra sist.

Det startet hendelsesfattig og den første sjansen kom først etter 14 minutter da Sulayman Bojang kom seg rundt Ruben Kristiansen og til et innlegg som heldigvis var litt for høyt til at Ibrahima Koné fikk skikkelig treff med pannebrasken inne i femmeteren. Den Sarpsborg-headingen gikk nemlig over.

Nye nesten tyve uspennende minutter fulgte før et Nicolai Næss-skudd fra over 30 meter ga problemer for Eirik Holmen Johansen, men mål ble det heller ikke her.

Syv minutter før pause hadde Mathias Rasmmussen et skudd en meter over fra 21 meters hold. Det var det nærmeste Brann kom en sjanse i første halvdel av kampen...

På motsatt side fikk imidlertid Ole Jørgen Halvorsen en stor mulighet da han ble headet igjennom av Emil Pálsson, men Holmen Johansen kom ut og blokkerte.

Lagene gikk til pause etter at S08 hadde vært hakket mindre ufarlige enn Brann.

(Fortsetter under bildet)

Halvannet minutt ut i andre omgang ble det smått dramatisk da Holmen Johansen var på vei ut mot toglinjen bak den ene langsiden. Han var nemlig langt utenfor siden av feltet da Koné kom først på ballen, målet stod åpent, og vår hanskemann ble reddet av at Barmen ryddet opp med en hard duell. Ikke tillitvekkende av vår comeback-keeper.

Brann tok over mer av spillet etter pause. Det skjedde imidlertid veldig lite av det dramatiske slaget foran sarpingenes mål. Etter en drøy time var det også klart for kveldens første bytte da Moonga Simba kom inn for start-debutant Niklas Jensen Wassberg som hadde gjort en ok start-debut dagen etter sin 17-årsdag.

I det 72. minutt kom Daniel Pedersen tilbake i sine første minutter i tellende kamp etter skaden. Det gjorde han da han kom inn for Ole Martin Kolskogen.

Drøye tolv minutter før slutt kom kampens største sjanse da Pedersen vant på hodet åtte meter fra mål og Simba headet mer eller mindre uforberedt videre bakover fra femmeteren. Ballen gikk i oversiden av tverrliggeren og ut. Ergerlig! For øvrig et pent innlegg fra Kristiansen i forkant.

Og på denne tiden dominerte Brann spillet og så ut til å ha mest å gi. Imidlertid kom hjemmelaget tilbake og var nære på da Koné headet like over på en corner.

To minutter før slutt viste Holmen Johansen at han ikke hadde lært noe av det som skjedde vel 42 minutter tidligere og holdt nok en gang på å gjøre det helt store ved å rote seg fullstendig ut på eventyr langt utenfor feltet. Også denne gang ble han reddet av andre. Nå var det Ruben som ordnet opp og hindret Rashad Muhammed i å sette ballen i tomt mål.

Ett minutt senere var sarpingene der igjen med en Koné-avslutning fra atten meter som Holmen Johansen tok etter å ha forandret retning.

Halvannet minutt på overtid kom vårt siste bytte da Thomas Grøgaard kom inn for en Ruben Kristiansen med krampe.

Den relativt hendelsesfattige og kjedelige kampen endte 0-0.

(Fortsetter under bildet)

-

Rim og regler:

Vi fikk en liten opptur sist

mot Strømsgodset fra Drammen

Med tap i første seks,

så var det bra vi tok oss sammen!

Men bortekamp i Sarpsborg

var nok tøffere enn det.

Med tap så ville trønderen

lite arbeidsfred

*

I Sarp så ble det ingen fest,

vi skapte veldig lite

Men det gjaldt også dem i blått,

det skal du også vite!

Vi hadde en i tverrligger,

- som mål betyr det null

Med tverrligger litt høyere

hadde det vært gull!

*

Det endte uten mål

til SK Brann, men også de

som kledde seg i blått og hvitt

og da vil det jo bli

poengdeling, ja ett til hver,

broderlig man kan

til Sarpborg, Bergen, Hansa, Borg,

de blå og SK Brann

*

fire er poengfangsten,

vi e'kkje lenger sist!

Men det er ikke langt i fra,

skummelt? Jo så visst!

Men to-og-tyve gjenstår,

seksti-seks poeng å ta!

Og halvparten er nok,

pluss de vi har, så går det bra!

*


Kuriosa:

* Vi har nå fire poeng på to kamper. Sist Brann tok så mange poeng på to kamper var i de to siste rundene i fjor da vi spilte 1-1 i Kristiansand før vi slo Odd 2-1 hjemme.

* Dette var vårt første bortepoeng siden vi spilte 1-1 mot Start i Kristiansand 9. desember. I mellomtiden tapte vi fire strake borte. Samtidig har vi spilt syv strake bortekamper i serien uten å vinne (0-2-5). Forrige borteseier var da vi slo Rosenborg 3-2 på Lerkendal 24. november. Forrige gang vi spilte så mange bortekamper i serien uten å vinne var i de fire siste i 2013 og fire første i 2014 - altså i åtte totalt (0-3-5). Forrige gang vi bare tok to poeng over syv bortekamper var innenfor den samme perioden (0-2-5).

* Brann har fire poeng over åtte kamper. Sist vi bare tok fire poeng over minst åtte kamper var f.o.m. 16. t.o.m. 24. runde i fjor da vi fikk 0-4-5 over ni kamper.

* Sist vi vant kun en av minst åtte kamper var f.o.m. 16. t.o.m. 25. runde i fjor da vi fikk 1-4-5 over ti kamper.

* Dette var andre gang på tre seriekamper at vi ikke klarte å score.

* Dette var andre bortekamp på rad at vi ikke scoret. Sist vi scoret i serien borte var 20. mai da vi tapte 2-3 for Rosenborg. Forrige gang vi gikk målløse av banen i to strake bortekamper i serien var i juli i fjor mot Glimt (0-5) og Odd (0-1).

* Dette var andre gang på rad at vi ikke slapp inn mål i en seriekamp. Forrige gang vi spilte to seriekamper på rad uten å slippe inn mål var høsten 2019 da vi gjorde det i tre strake 0-0-kamper mot Haugesund hjemme, Rosenborg borte og Molde hjemme.

* Dette var første gang siden 24. august da vi slo Stabæk 2-0 på Nadderud at Brann klarte å holde nullen i en bortekamp i serien. I mellomtiden slapp vi inn mål i elleve strake slike.

* Vi har fire poeng. Det er ni færre poeng enn i fjor etter åtte kamper, og det laveste vi har hatt etter åtte kamper siden 1998 da vi hadde tre.

* Vi har ett poeng borte. Det er seks mindre enn i fjor etter fem bortekamper og det minste vi har hatt etter fem bortekamper siden 2013 da vi hadde null.

* Vi har scoret syv mål. Det er fem færre enn i fjor etter åtte kamper, og det minste vi har hatt etter åtte kamper siden 2003 da vi også hadde syv.

* Vi har scoret tre mål borte. Det er to færre enn i fjor etter fem bortekamper og det minste vi har hatt etter fem bortekamper siden vi hadde ett i 2013.

* Vi har sluppet inn 17 mål. Det er fem flere enn i fjor etter åtte kamper, og det meste vi har hatt etter åtte kamper siden vi hadde det samme i 2010.

* Vi har sluppet inn 12 mål borte. Det er tre flere enn i fjor etter fem bortekamper og det meste vi har hatt etter fem bortekamper siden vi hadde 13 i 2013.

* Vi har ti minusmål. Det er ti dårligere enn i fjor etter åtte kamper, og det verste vi har hatt etter åtte kamper siden vi hadde det samme i 1981.

* Vi har ni minusmål borte. Det er fem dårligere enn i fjor etter fem bortekamper og det dårligste vi har hatt etter fem bortekamper siden vi hadde minus tolv i 2013.


Brann mot S08 innbyrdes i serien:

Sted

K


S

U

T


Mål

Bakl.

Bergen

8


5

1

2


12

7

Sarpsborg

9


3

3

3


12

13

Totalt

17


8

4

5


24

20* Brann har syv strake seriekamper mot S08 uten tap (4-3-0). Siste tap mot dem kom 16. juli 2017 da vi tapte 0-1 på Stadion.

* På bortebane har Brann fem strake mot S08 i serien uten tap (2-3-0). Siste bortetap mot dem kom 3. juli 2016 da de slo oss 1-0.

* Brann hadde før søndag scoret i de seks siste seriekampene mot S08. Forrige gang vi ikke scoret mot dem i serien var da de slo oss 1-0 på Stadion i 2017.

* Brann hadde før søndag scoret i de fire siste bortekampene i serien mot S08. Forrige gang vi ikke scoret i Sarpsborg var da de slo oss 1-0 i 2016.

* Brann har holdt nullen i de to siste seriekampene i Sarpsborg. Sist vi ikke holdt nullen der var i 2019 da vi spilte 1-1.

-

Hendelsene:

03:43 - S08: Litt småskummelt når Vegard Forren og Eirik Holmen Johnsen ikke ser ut til å snakke samme språk, men sistnevnte kommer likevel Ole Jørgen Halvorsen i forkjøpet og får klarert fra et stykke utenfor feltet.

11:05 - Brann: Aune Heggebø har ballen på venstresiden og Kasper Skaanes kommer dampende mer sentralt. Men Heggebø velger å utfordre Bjørn Inge Utvik fremfor å gi til Skaanes. Det hele ender med at vi får hjørnespark.

14:15 - S08: Emil Pálsson slår frem til Sulayman Bojang som kommer seg rundt Ruben Kristiansen og til innlegg fra dødlinjen. På fire meters hold får Ibrahima Koné heldigvis ballen litt for høyt til å få skikkelig treff med pannebrasken og headingen går en meter over.

33:03 - S08: Etter nesten tyve minutter der det ikke har skjedd noe som helst, skyter Nicolai Næss fra mer enn 30 meter. Skuddet er slett ikke verst og Holmen Johansen må slå det vekk.

35:32 - Brann: Kristoffer Barmen med et innlegg fra høyre, men hjemmelaget får klarert rett utenfor femmeteren.

36:06 - S08: Mikael Dyrestam kommer til et småskummelt innlegg fra dødlinjen, men Barmen får blokkert til corner.

36:10 - gult kort, Brann: Kasper Skaanes for en situasjon et halvt minutt tidligere der han la Koné i bakken, men dommeren lot spillet gå videre til fordel for S08.

38:15 - Brann: Mathias Ramussen skyter fra 21 meter. Det går en meter over.

39:56 - Brann: Rasmussen forsøker å slå frem til Daouda Bamba, men ballen går helt inn til keeper Anders Kristiansen.

40:25 - Brann: Bjørn Inge Utvik header vekk et Skaanes-innlegg fra nesten ved dødlinjen.

42:20 - S08: Pálsson header igjennom til Halvorsen som er alene med Holmen Johansen, men sistnevnte kommer ut og blokkerer Halvorsens avslutning fra fjorten meter.

43:27 - Brann: Heggebø er på femmeteren nære på å nå frem på et frispark fra venstresiden ved Petter Strand. Mulig Joachim Thomassen var sist borti den ballen før den gikk ut over dødlinjen, og at vi dermed ble snytt for en corner.

45:00 + 0:12: Pause. 0-0 i mål, 2-0 til S08 i angrep med avslutning i feltet.

- 2. omgang: -

45:38 - S08: Koné skyter fra sekstenmeteren, men sleiver og ballen bare triller vel seks meter utenfor motsatt stolpe.

46:27 - S08: Holmen Johansen er på bærtur langt utenfor feltet, nesten ute ved sidelinjen. Der når Koné ballen først, målet står tomt, men heldigvis er Barmen der og gjør livet surt for den blåkledde som går over ende i duellen. Holmen Johansen kan trille ballen til seg selv og inn i feltet.

47:07 - Brann: Strand med et godt innlegg fra høyre, men Heggebø header utover. Ikke godt å vite om han prøvde å finne noen bedre plasserte ute i feltet, eller om han bare traff utrolig dårlig.

48:19 - Brann: Heggebø kommer seg til avslutning fra skrått hold rett utenfor feltet, men skuddet går rett på hjemmelagets keeper.

60:14 - Brann: Ruben Kristiansen med et høyt innlegg som etternavnebroren i S08-målet plukker ned.

60:55 -> bytte Brann: Moonga Simba inn for Niklas Jensen Wassberg.

61:20 - Brann: Skaanes slår inn fra venstre mot bakre stolpe, men for høyt.

66:32 - S08: Halvorsen med et skummelt innlegg fra deres høyreside, men går heldigvis gjennom feltet.

71:20 -> bytte Brann: Daniel Pedersen inn for Ole Martin Kolskogen.

75:29 -> bytte S08: Rashad Muhammed inn for Ole Jørgen Halvorsen.

75:50 - gult kort, Brann: Daouda Bamba for en dårlig skjult trøyeholding på Joachim Thomassen.

77:35 - Brann: Skaanes samarbeider fint med Kristiansen på venstresiden. Sistnevnte kommer til innlegg fra dødlinjen og på syv-åtte meter kommer Pedersen til heading med mange folk rundt seg. På femmeteren forsøker Simba mer eller mindre frivillig å styre ballen videre med hodet, men den går i oversiden av tverrligger!

Dette var vår første avslutning i feltet...

79:48 - Brann: Simba finner Skaanes i feltet, men Ødegaard får stanset ham

80:12 - Brann: Simba kommer til innlegg fra dødlinjen, men keeper får reddet.

80:56 - S08: Koné nære på å nå ballen på tolv meters noe skrått hold, men den går heldigvis inn til Holmen Johansen.

82:40 -> bytte S08: Joachim Soltvedt inn for Anton Salétros.

82:58 - Brann: Strand med et frispark som slås inn i feltet, men går helt inn til S08 sin keeper.

83:20 - S08: Muhammed med et avslutningsforsøk fra skrått hold noen meter innenfor feltet, men blokkeres i skuddøyeblikket av Ruben.

83:51 - S08: På en corner vinner Koné på bakerste del av femmeteren, men headingen går like over!

88:13 - S08: Holmen Johansen er på bærtur langt utenfor feltet igjen. Nok en gang må han takke en forsvarsspiller for å redde æren hans. Denne gang er det Ruben som ordner opp når Muhammed nesten er igjennom for blank goal.

89:12 - S08: Koné skyter fra atten meter, via Forren, men Holmen Johansen redder uten kjempeproblemer.

89:49 - Brann: Strand slår inn, men Bamba når ikke frem. Ballen går inn til Anders Kristiansen.

90:00 + 1:25 -> bytte Brann: Thomas Grøgaard inn for Ruben Kristiansen.

90:00 + 3:01: Kampen er over. 0-0 etter 5-1 til hjemmelaget i avslutningsforsøk i feltet.


--

Kampfakta:


Sarpsborg 08 – Brann 0–0 (0–0)


7. serierunde. (kamp 8 for Brann) Eliteserien. Sarpsborg stadion. 600 tilskuere. Dommer: Espen Eskås, Bækkelagets SK. Gult kort: Kasper Skaanes, Daouda Bamba, Brann.

S08 (3-4-3): Anders Kristiansen - Magnar Ødegård, Bjørn Inge Utvik, Mikael Dyrestam - Sulayman Bojang, Nicolai Næss, Emil Pálsson, Joachim Thomassen - Ole Jørgen Halvorsen (Rashad Muhammed fra 76.), Ibrahima Koné, Anton Salétros (Joachim Soltvedt fra 83.)

Brann (4-3-3): Eirik Holmen Johansen - Ole Martin Kolskogen (Daniel Pedersen fra 72.), Kristoffer Barmen, Vegard Forren, Ruben Kristiansen (Thomas Grøgaard fra 90.) - Petter Strand, Mathias Rasmussen, Niklas Jensen Wassberg (Moonga Simba fra 61.) - Daouda Bamba, Aune Heggebø, Kasper Skaanes,

-

Kampstatistikk:

Avslutninger: 5-3 til S08 (VG Live og NTB)

Avslutninger på mål: 2-2 (VG Live og NTB)

Ballinnehav: 52 % til S08 (VG Live og NTB)

Sjanser: 4-2 til S08 (VG Live)

Angrep med avslutninger i feltet: 5-1 til S08 (mine tall). 1. omg.: 2-0. 2. omg.: 3-1.

-

Spillerstatistikken:


Tallene for hver kamp viser antall minutter spilt.

Stjerne bak minutt-tallet indikerer innbytte.

Tabellen kan scrolles til siden.

mot->

Vik

Vål

Mol

Ros

B/G

Stb

Str

S08
b

h

b

b

h

b

h

b

|

Total

Kamp

Start

Mål

Gule

Bamba

90

81

69

90

90

90

89

90

|

689

8

8

2

1

Barmen

90

90

45

1321*

90

|

349

6

4


1

Blomberg

90

45


90

90

90

90


|

495

6

6


1

Delaveris

90

45*

21*

4*

17*

20*|

197

6

1Forren

90

90

90

90

90

90

90

90

|

720

8

8


2

Grøgaard

90

747*


1*

1*

|

173

5

2Heggebø


9*1*

13*

69

90

|

182

5

2

1


Johansen
90

|

90

1

1Kolskogen


90

90

90

90

90

90

71

|

611

7

7Kristiansen

90

90

90

90

90

70

90

89

|

699

8

8

1

2

Opdal

90

90

90

90

90

90

90


|

630

7

7Pedersen
19*

|

19

1
Rasmussen

9*

20*

90

77

90

90

89

90

|

555

8

6


2

Simba


16*

21*

64

73

77

11*

30*

|

292

7

3

1

1

Skaanes77

90

89

90

89

90

|

525

6

6


2

Strand

90

90

90

90

83

90

90

90

|

713

8

8


1

Taylor

90

74

69

86

90

70

79


|

558

7

7

1


Tveita


70

90
1*


|

161

3

2Wassberg13*

60

|

73

2

1Wolfe

81

16*

45*

26*


20*

1*


|

189

6

1-

Mediene om kampen:


BA

BA Live

BT

VG

VG Live

Dagbladet

NRK

Brann.no