Gå til sidens hovedinnhold

– Behandles hårreisende

Utvider streiken for pensjon:

Artikkelen er over 2 år gammel

– Det er hårreisende og absurd at ikke deltidsansatte på sykehusene får pensjon fra første krone, når de får det i kommunen.

Gruppeleder for Arbeiderpartiet i bystyret, Rune Bakervik, brukte store ord da han talte til støtte for de streikende rett ved pasienthotellet på Haukeland tirsdag ettermiddag.

Fra første krone

Der hadde LO på ny invitert til fanemarkering i forbindelse med streiken blant de nå 124 ansatte ved Helse Bergen.

Kravet i konflikten, som startet 29. mai, er at også deltidsansatte med mindre enn 20 prosent stilling skal tjene opp pensjon.

Kravet om pensjon fra første krone gjelder til sammen 4160 arbeidstakere ved sykehusene her i landet.

Over halvparten er arbeidstakere under 35 år.

Deltidsansatte i sykehus med under 20 prosent stilling blir ikke meldt inn i pensjonsordningen.

Ifølge et regnestykke fra Fagforbundet kan det samlede tapet for en ansatt i oppunder 20 prosent stilling bli på 390.000 kroner, skriver FriFagbevegelse.

300 under fanene

Forholdene for de deltidsansatte på sykehusene er helt annerledes enn i kommunene, der alle ansatte har vært sikret pensjonsopptjening fra første krone siden 2013.

Tirsdag hadde 300 mennesker samlet seg for å markere støtte til streiken. Her var faner fra en rekke forbund i LO-familien, og i flere appeller ble det trukket frem at kampen er viktig for hele fagbevegelsen.

– Vi står sammen med dere. Vi har støtte fra de andre fagorganisasjonene på sykehusene. Vi har støtte fra hele LO og fra åtte millioner fagorganiserte i Europa. Vi har rettferdigheten på vår side – og vi gir oss aldri, sa nestleder i Fagforbundet sentralt, Sissel M Skoghaug.

Grunnleggende urettferdig

Også partiene på venstresiden hadde stilt opp. Her var hele den lokale SV-toppen, og fra Ap hadde gruppeleder Rune Bakervik troppet opp.

– Pensjonssystemet for deltidsansatte er grunnleggende urettferdig. Det er både hårreisende og absurd at folk med under 20 prosent stilling ikke får pensjon, sa han.

Også SVs listetopp, Mikkel Grüner, holdt appell.

Kommentarer til denne saken