– Dette betyr veldig mye for kommunen. I konkurranse med andre langs kysten er dette kvalitetsstempelet viktig. Vi er ikke bare gode – vi er best, sier Morten Storebø (H), ordfører i Austevoll, til BA.

Det var liten tvil da Båtmagasinets lesere skulle kåre årets gjestehavn i Norge. Hele 40 prosent av de 9000 stemmene gikk til Bekkjarvik gjestehavn.

– Bekkjarvik har bygget opp et mangfoldig servicetilbud som er helt avhengig av hytte- og båtfolket. Turistindustrien vår lever først og fremst av bergensere og andre vestlendinger. Det er utrolig kjekt at de som besøker havnen er så tydelige på hvor flott bygden er, sier Storebø.


Verdensmester på kjøkkenet

Våge hamn på Tysnes sørget for at to av de fem finalehavnene var fra gamle Hordaland.

Den populære havnen vant også kåringen i 2007 og 2015. Den har plass til 200 båter.

– Med gjestehavnen og Bekkjarvik gjestgiveri – med en verdensmester i kokkekunst – så er det veldig høy kvalitet på Bekkjarvik som reiselivsdestinasjon, mener ordføreren.

Storebø gir æren for prisen til Inge Halstensen, som han kaller «personifiseringen» av Bekkjarvik gjestehavn. I tillegg til å være en av Norges største fiskebåtredere, eier og driver Halstensen gjestehavnen.

– Gud har gjort det meste. Han har gitt oss en havn som er veldig lun og god, og som ble enda bedre da min bestefar bygde den ut for rundt 100 år siden, sier Halstensen.

Planer på gang

Familiefirmaet har de siste årene utvidet med to nye havner, like utenfor sentrum. Nå jobbes det med natursti langs sjøen.

I tillegg pusser man opp Nothengjo. Dette var hvor fiskebåtene kom for å henge noten til tørk i gamle dager. Nå er det et fiskerimuseum og kulturarena med plass til 550 mennesker.

– Det som trekker folk til Bekkjarvik er at vi har et godt gjestgiveri og handlesenter. Vi har også gode tur-, fiske- og bademuligheter. Blant annet har vi vår egen sherpa-sti opp til en over 3000 år gammel gravrøys på Kongsfjellet, reklamerer Halstensen.

Fiskekongen synes at det var veldig kjekt å bli hedret av båtfolket.

– Dette var en oppmuntring og et klapp på skulderen.