NM i sjakk blir arrangert i Oslo denne uken. I kamp mot langt mer kjente spillere som Simen Agdestein og bedre rangerte som nummer én Tor Fredrik Kaasen fra Oslo skal Haldorsen forsvare Bergens sjakk-ære. Det skal spilles ni runder sveitser.

Siviløkonomstudenten fra Storetveit har spilt sjakk siden han var liten gutt. Det er gjerne det som må til for å havne helt i toppen.

– Jeg har spilt i klubb siden jeg var syv år gammel, da startet jeg i Bergen Sjakklubb, sier han.

Nå går sjakkspillingen litt i etapper på grunn av studiene på NHH, men det bygger seg selvsagt opp frem mot store turneringer som denne ukens NM.

– Når jeg har eksamen blir det nesten ingenting, men nå har jeg fått ladet godt opp med mange timer dagen og har fått brukt mye tid, sier Haldorsen.

Analyser og oppgaver

I forberedelsene til NM handler det ikke bare om å spille sjakk.

– Nei, man kan gjøre oppgaver og analysere med datamaskin, forteller Haldorsen, som er ranket som nummer seks i Norge.

Målet er å klatre til topps på rankinglisten.

– Jeg studerer og sjakk er en hobby. Likevel har jeg som mål å bli stormester, sier han.

NM star­tet bra for Hal­dor­sen, hvor han lå på 5. plass et­ter fem kam­per. I onsdagens siste parti, ble det imidlertid tap mot NM-grossist Berge Østenstad, og dermed falt Haldorsen ned til 9. plass.

Dagen endte med tre seire, en re­mis og to tap. I tillegg til Østenstad var det førsterankede Kaa­sen som ble for sterk.

– Målet er topp fem, kanskje topp tre. Jeg må ta det litt som det utvikler seg. Jeg har et ønske om å gjøre det bedre enn rangeringen min, sier han.

Nå gjør Haldorsen det, men det kan endre seg fort med fire dager igjen å spille.

– Det skal lite til for at du kommer et stykke ned på listen, eller opp også, sier han.

Lange kamper

En kamp i NM kan vare i opptil seks timer. Uten pause.

– Da gjelder det å forberede seg godt. Jeg bruker gjerne to timer på å analysere motstanderen og åpninger. Så handler det mye om å slappe av og å samle overskudd, sier Haldorsen.

Man får ikke pauser, men slipper å være hundre prosent fokusert hele tiden.

– Man bytter på å tenke så det er ikke alltid like intensivt, heldigvis, sier Haldorsen.

I onsdagens kamp møter han en gammel stormester i Berge Østenstad.

– En gammel ringrev. Men han har ikke spilt så mye i det siste. Jeg har høyere rating, så jeg har håp om må slå ham. Det skal være ganske jevnt på papiret. Vi får se, sier en spent Haldorsen.

Forberedelsene er i hvert fall grundige og Haldorsen er klar.

– Man prøver ofte å kartlegge hvilken spillestil motstanderen har. Berge er veldig posisjonell spiller som det heter. Da prøver man ofte å få stillinger som ikke passer ham så godt, sier 22-åringen.

I fjor ble det ikke avholdt NM på grunn av koronapandemien. I år skulle mesterskapet egentlig blitt spilt i Bergen, men ble nedskalert og flyttet til Oslo.

Du kan se hele mesterskapet på BA.no/direktesport. Kampene starter hver dag klokken 14.00 - utenom finaledagen lørdag. Da starter Haldorsen og hans konkurrenter klokken 11.00.