Ber for sine kjære

LYKKE: – Jeg skulle gjerne betale for smittevernutstyr selv, bare jeg fikk lov til å sitte på sykehjemsrommet til Jakob å snakke med ham, sier Inger-Lise Skarstein. her er det fotografert til en julereportasje for syv år siden. Jakob (99) er fortsatt klar i toppen, men er på sykehjem. FOTO: VIDAR LANGELAND

LYKKE: – Jeg skulle gjerne betale for smittevernutstyr selv, bare jeg fikk lov til å sitte på sykehjemsrommet til Jakob å snakke med ham, sier Inger-Lise Skarstein. her er det fotografert til en julereportasje for syv år siden. Jakob (99) er fortsatt klar i toppen, men er på sykehjem. FOTO: VIDAR LANGELAND

– Det er de eldre som har det verst nå, er Marit Warncke og Inger-Lise Skarstein enige om. De er fortvilet over at deres nære i praksis er innesperret på sykehjem, uten mulighet for normal kontakt med familien.

DEL

– Nå må koronareglene på sykehjemmene justers og løses opp, er de to profilerte kvinnene enige om.

Warncke (61) er direktør i Bergens Næringsråd.

Inger-Lise Skarstein (83) er tidligere stortingsrepresentant for Høyre og var Norges første TV-kjendis da hun ble NRK TVs første programvert i 1959.

Warncke har sin mor på sykehjem, men Skarsteins mann, Jakob (99), nyter samme skjebne.

Fortvilende situasjon

«Mor sitter betuttet på rommet sitt på sykehjemmet hele helgen. Stirrer ut i luften. Personalet klarer ikke slå på TV-en for henne», skrev Warncke på Facebook i helgen.

Warncke mener dette kunne vært fikset på minuttet med et lite besøk, men i helgene slipper ingen inn.

Det er nemlig bare tillatt med et forhåndsbestemt besøk i uken – og det på ukedagene.

– Nå vil mor hjem. Det er en fortvilende situasjon. Selv om personalet er flotte, er det unødvendig rigide regler. Det gjør det sårt og vanskelig både for pasient og for pårørende, sier Warncke.

Marit Warncke i Næringsrådet ser moren sitte betuttet på sykehjemsrommet og se ut i luften. Nå vil hun justere besøksreglene.

Marit Warncke i Næringsrådet ser moren sitte betuttet på sykehjemsrommet og se ut i luften. Nå vil hun justere besøksreglene.

Opprørte folk

Hun har fått adskillige reaksjoner på Facebook-innlegget.

Flere forteller om lignende opplevelser, folk er opprørte og sinte over at de eldre behandles slik.

En av dem er Inger-Lise Skarstein, som altså har mannen Jakob på sykehjem.

De litt eldre vil huske ham fra radioprogrammet Middagsstunden, som han startet i 1965 og var programleder for frem til det gikk inn i 1995.

Leser dikt for meg

– Han er klar i toppen, men opplever å ikke få noen stimulans. De setter på TV i fellesrommet, men svenske Hollywoodfruer er ikke noe for ham. Så han snakker nesten ikke med noen, men sitter mest alene, forteller Skarstein.

Hun får besøke ham en time i uken.

– Jeg synes ærlig talt at reglene er helt bak mål. Her kommer og går de ansatte hjem til storfamiliene sine. Jeg skulle gjerne betalt for smittevernutstyr og testing selv, bare jeg fikk lov til å sitte på rommet til Jakob og snakke med ham. Vi har levd et godt liv sammen, og Jakob leser fortsatt dikt for meg. Vi vil fortsatt være sammen mest mulig. Nå ber han meg om ikke å være lei meg for at det ikke er mulig, sier Skarstein.

– Pårørende til innlagte på sykehjem er hjelpeløse når det vises så liten vilje til smidighet i regelverket. De ansatte gjør så godt de kan, sier Skarstein.

Bryllupet til Inger-Lise og Jakob i 1965 ble fulgt av hele byen. Nå er Jakob på sykehjem.

Bryllupet til Inger-Lise og Jakob i 1965 ble fulgt av hele byen. Nå er Jakob på sykehjem.


Ingen roper for de eldre

Marit Warncke har selv stått på barrikadene for næringslivet under koronakrisen.

– Nå roper folk opp om at breddefotballen og annet må åpnes, men ingen roper for dem som gjerne lever siste del av livene sine på sykehjemmene. Vi åpnet skolene og barnehagene, hvorfor kan vi ikke gjøre det litt smidigere på sykehjemmene, spør hun.

Næringslivslederen spør seg om det er ressurser det kommer an på.

I så fall bør fellesskapet ta den regningen, mener hun.

Høyre-topp Hilde Onarheim mener dette handler om å være firkantet og lite fleksibel. Hvor er byråden, spør hun.

Høyre-topp Hilde Onarheim mener dette handler om å være firkantet og lite fleksibel. Hvor er byråden, spør hun.

Hjerteskjærende

- Dette handler om å være firkantet, ufølsom og lite fleksibel, mener Høyre-topp Hilde Onarheim.

– Det åpnes opp for større menneskemengder i andre sammenhenger, men de eldre, som absolutt trenger og fortjener trygghet, varme og omsorg, blir nok en gang taperne. Nå håper jeg vi har noen kompetente ledere som endrer dette! Hvor er ansvarlig byråd fra KrF, spør Onarheim.

Vi ha mer fleksibilitet

– De bør komme klare styringsregler for hvordan man gjennomfører smittevern i sykehjem, sier Trude Drevland.

Hun er tidligere sykehjemsbestyrer og sykehjemsdirektør i henholdsvis Fyllingsdalen og på Røde Kors-hjemmet.

Hun har også vært helsebyråd og ordfører for Høyre i Bergen.

Nå sitter hun i det regjeringsoppnevnte Rådet for et aldersvennlig Norge.

Nå vil hun har kontinuerlige vurderinger av situasjonen ved sykehjemmene i Bergen.

– De eldre er sårbare og utsatte, og ingen vil at noen skal smittes. Likevel savner jeg evnen til å utvise mer fleksibilitet i vurderingene. Vi må legge mer klokskap i beslutningene, sier Trude Drevland til BA.

Hun var en av mange som reagerte på Warnckes innlegg på Facebook i helgen.

– Jeg har forståelse for at vi er i en vanskelig situasjon, men det må kunne gå an å gjøre også individuelle tilpasninger ved et sykehjem. Jeg tror man må klare å tolke den enkeltes behov for kontakt individuelt, legger hun til.

– Man kan dø av ensomhet også. Nå må noen ta grep, sier hun.

Skal vurderes om noen uker

Byrådet vil vurdere å gi familiene bedre kontakt med sine eldre på sykehjem «de kommende ukene».

BA ba helsebyråd Beate Husea (KrF) er på ferie. Vakthavende byråd Lubna Jaffery (Ap), svarer.

1. Hvem er det som setter de spesifikke reglene omkring antall tillatte forhåndsavtalte besøk på sykehjemmene?

– Bergen kommune har utarbeidet retningslinjer for sykehjemmene med utgangspunkt i råd fra Folkehelseinstituttet og nasjonale myndighet. Noen av reglene er spesifikke, slik som besøksprotokoll, mens andre er mer generelle og må tilpasses lokalt, grunnet blant annet ulik mengde med besøksrom på sykehjemmene.

2. Er det aktuelt for byråden å endre reglene slik at familiene kan få tettere kontakt med sine pårørende på sykehjemmene?

– Det er viktig å huske at eventuell smitte på sykehjemmene kan få fatale konsekvenser og at det derfor er viktig å være føre var. Når det gjelder det konkrete spørsmålet får politisk og administrativ ledelse på Byrådsavdelingen for eldre, helse og frivillighet gjøre en vurdering av dette i de kommende ukene.

I dag er det ikke registrert koronasmitte på sykehjem i Bergen.

29 har dødd av covid-19 på sykehjemmene. I Bergen totalt er 35 døde av viruset.Artikkeltags