– Under langdistanseløping hjelper det å lytt til musikk for å blokkere trøtthetsrelaterte symptomer. I tillegg kan musikk redusere en løpers oppfatning av anstrengelse med så mye som 12 prosent, som kan ha en positiv innvirkning på deres utholdenhet, sier Costas Karageorghis, professor i sportspsykologi ved Brunel University i London til BA.

Se musikkanbefalingene nederst i artikkelen.

Overstyrer tretthet

Han er en av verdens ledende forskere innen musikk og idrett, og har skrevet flere bøker om temaet, blant annet den ferske «Applying Music in Exercise and Sport».

– Musikk er et lovlig rusmiddel for dem som trener, sier forskeren.

Karageorghis nevner at musikken kan gjøre at løperne føler seg mer positive når de skal ha lange økter, selv opp til punktet av utmattelse:

– Musikk «farger» tolkning av utmattelse på en positiv måte, og gjør en hard økt mer behagelig. Dette er fordi de humørmessige kvaliteter av musikk blir behandlet på en subkortikalt nivå i hjernen, og ikke ser ut til å bli overstyrt av trøtthetsfølelsen, sier Karageorghis.

I forskningen har han funnet ut at musikken vil distrahere en løper fra smerten forbundet med maratontrening med cirka åtte prosent. Men med godt utvalgt musikk, kan fordelen være så stor som 12 prosent.

Personlig spilleliste

Det nærmer seg Bergen City Marathon, som allerede har slått fjorårets deltaker rekord.

Arrangørene regner med å se 10 000 løpeglade mennesker i bergensgatene lørdag 30. april – med eller uten musikk i ørene.

Musikken kan brukes til å stimulere, motivere og berolige i riktige situasjoner. På Spotify ligger det hundrevis av maraton-spillelister.

Brunel University-forskeren sier at det lønner seg å lage en liste med selvvalgte låter. En personlig mening bak spillelisten, kan skape en følelse av kontroll.

– Vi har en tendens til å svare bedre på musikk som vi er kjent med, gitt at man ikke har spilt sangen overdrevent mange ganger og er lei av den, sier Karageorghis.

Han forteller at også tempoet er en spesielt viktig faktor når man skal bygge opp en spilleliste for løp.

Det ideelle tempoet ligger på mellom 160 og 190 bpm (beats per minutt). Men ikke bare tempo er viktig når en skal yte best mulig:

– Rytme er minst like viktig. Jeg råder ofte folk til å undersøke de rytmiske mønstrene i aktiviteten de driver med, og deretter etterligne rytmene i musikken som de selv velger, forklarer han.

Sportspsykologen anbefaler løpere til å søke etter sanger som inneholder positive lyriske affirmasjoner som «push it», «work hard, play hard», «run to the beat» eller «moving on up».

– Slike positive «meldinger» vil ofte appellere til løperen og bidra til å gi dem en mer målrettet innsats.

Musikkmaraton

Mens noen maratonarrangører ikke tillater musikk under løpet, har Brunel-forskeren vært med på å lage halvmaratonet «Run to the Beat», som er basert på forskningen hans og har musikk i fokus.

Langsmed løypen er det ulike musikkstasjoner, hvor det blir fremført vitenskapelig utvalgt musikk for et ekstra boost til løperen.

Det ble arrangert for første gang 2008, og har de siste to årene hatt et opphold, da de holder på med en utvikling av halvmaratonkonseptet.

Proffenes spilleliste

Maratonløperen Meb Keflezighi fra Eritrea vant Boston Marathon i 2014 og tok sølv under Sommer-OL 2004. Han forteller i et intervju med boston.no at han må ha musikk når han løper og deler sine topp 5 med nettstedet:

• «Empire State of Mind» – Jay-Z and Alicia Keys

• Survivor, Destiny’s Child

• Lose Yourself, Eminem

• Beat It, Michael Jackson

• Eye of the Tiger, Survivor

Treneren til langdistanseløperen Amy Hastings har laget en spilleliste for henne, som hun hører på i ukene før Chicago Marathon. Blant sangene på listen hennes, finner man «School» av Calvin Harris, «Pulaski at Night» av Andrew Bird og «I Need a Dollar» av Aloe Blacc.

– Dropp musikken

Arrangementssjef for Bergen City Marathon, Janne Jensen, forteller at de mest drevne maratonløperne ikke løper med musikk.

– Vi anbefaler egentlig at folk dropper musikk under løpet. Grunnen til det, er at det er store puljer og det er mye som skjer, derfor vil de være mer oppmerksomme hvis de ikke har musikk på ørene. I tillegg konsentrerer man seg bedre om løpet og hva som kreves for å nå målet sitt, sier hun.

Hun kommer likevel med noen råd til de som ønsker å ha musikk på ørene under løpet:

– Finn noe som du liker å høre på. Det er nok en fordel med musikk som har en rask takt. Gladmusikk kan nok hjelpe når det butter imot. Ballader og annen rolig musikk vil nok ikke gi noen det samme kikket, sier Jensen.

Forskerens sanganbefalinger:

Running On Sunshine (100 bpm), Jesus Jackson

Running Up That Hill (108 bpm), Kate Bush

Eye Of The Tiger (109 bpm), Survivor

Runaway (109 bpm), Linkin Park

Move Your Feet (119 bpm), Junior Senior

Running With The Night (120 bpm), Lionel Richie

I Like To Move It (123 bpm), Reel 2 Real feat. The Mad Stuntman

Run, Baby, Run (124 bpm) Sheryl Crow

Run To You (126 bpm), Bryan Adams

Good Feeling (128 bpm), Flo Rida

Run The World (Girls) (127 bpm), Beyoncé

Push It (130 bpm), Salt-N-Pepa

Where Are We Runnin (130 bpm), Lenny Kravitz

I Don’t Wanna Stop (138 bpm), Ozzy Osbourne

Beat It (139 bpm), Michael Jackson

Runnin’ (140 bpm), Naughty Boy feat. Beyoncé and Arrow Benjamin

I Ran (146 bpm), A Flock of Seagulls

Don’t Stop Me Now (154 bpm), Queen

Runaway (153 bpm), Bon Jovi

Pump It (154 bpm), Black Eyed Peas

Run Run Run (162 bpm), Celeste