Litt regn i luggen satte ingen demper på SV valgkampåpning på St. Jakobs plass søndag ettermiddag.

Partileder Audun Lysbakken var i strålende humør og delte ut klemmer under de mange paraplyene.

– Det blir en thriller av et valg i Bergen, men vi har store forventninger. Den siste tiden har vi hatt god oppslutning i Bergen. Oppnår vi det samme på valgdagen, er sannsynligheten stor for at Bergen kan bytte ut «vassen» sentrumspolitikk, påstår Lysbakken.

Ny medlemsrekord

På siste måling oppnår SV ti prosent. Det vil si syv mandater i bystyret. Samtidig har partiet satt nasjonal rekord i antall medlemmer med 16.000

– Målingene er veldig hyggelige. Vi er der vi vil være. Det aller beste hadde vært om vi klarte å gjøre det beste valget i Bergen noensinne, sier listetopp Mikkel Grüner og viser til valgresultatet i 2003 på 11,5 prosent.

Droppet SV forrige gang

SV har uansett er tydelig prosjekt. Få Ap til å dreie mot Venstre. Grüner har tidligere gått ut og advart Ap mot å forsøke å gå utenom dem denne gangen.

Starten på bystyreperioden i 2015 ble som kjent ganske trøblete mellom de to partiene. Valgresultatet viste en dreining til venstre, men likevel dannet Ap byråd sammen med KrF og Venstre.

Vil ha makten bort fra «suppen i sentrum» 

Hvem som har skylden ble det kranglet om i etterkant. SV valgte som kjent ikke å møte opp til sonderingssamtaler med Ap etter valget for fire år siden, og ble holdt utenfor. Ap var forbauset over at SV ikke møtte opp, mens Grüner forklarte det med at det var «urealistisk» å få til et samarbeid med Venstre.

Foran dette lokalvalget vil ikke listetoppen utelukke et samarbeid med Venstre.

Lukker ikke døren

– Vi lukker ikke døren for noen som vil forhandle med oss. Men avstanden politisk mellom Venstre og oss er stor, sier han.

Valhammer har tidligere sagt at han går til valg på å fortsette det nåværende samarbeidet med Venstre og KrF. Men at de er villige til å samarbeider med alle som ønsker en miljøvennlig og rettferdig by.

Grüner ser for seg et mulig samarbeid mellom Ap, SV, MDG, Sp og Rødt.

– Dette er et samarbeid som jeg tror vil være mulig etter valget, sier han.

Han viser til fire krav som SV har utarbeidet foran dette valget: Krav om full fremdrift i bybaneutbygging til Fyllingsdalen og Åsane, avslutte eller utfase alle kontrakter med kommersielle aktører innen blant annet eldreomsorg og barnehage.

– Vi vil også at alle barn skal ha førsterett til barnehageplass innenfor sin skolekrets. Samt ha økte sosialhjelpssatser.

Grüner sier at dette ikke er å forstå som et ultimatum, men at intensjonen må følges.

– I dag er 70 prosent av barnehagene i Bergen drevet av private. Vi skjønner at det vil ta tid å bygge flere kommunale plasser. Men det er svært viktig å komme i gang. Vi vil ikke at offentlige tilskudd og foreldrebetaling skal tas ut som privat profitt for kommersielle eiere, sier listetoppen.

Vil savne Miljeteig

SV-veteran og bystyrerepresentant Oddny Miljeteig fikk æren av å åpne partiets valgkampåpning i år. Hun tror SV kan komme i byråd med Ap, men er spent da det fremdeles er stor bevegelse i velgermassen.

Miljeteig (64) står på sisteplass på SVs liste, den såkalte æresplassen.

– Min tid i bystyret er forbi. Jeg satser på kirkevalget, sier Miljeteig som står på 5. plass for Åpen folkekirke.

Stiller i kirkevalget

– Jeg håper å komme inn i bispedømmet, sier hun.

Miljeteig sier at det er helsemessige årsaker til at hun ikke fortsetter. 64-åringen fikk en alvorlig kreftdiagnose i 2015, men er nå kreftfri. Sykdommen førte også til at hun måtte trekke seg fra nestledervervet i partiet.

– Oddny skal ha sin del av æren for at SV har gjort det så bra i Bergen. Bystyregruppen vil savne henne. Men hun har også vært flink til å bygge et godt lag for fremtiden, sier Lysbakken.