17. mai tok jeg og min lille baby buss fra Løvstakksiden til ytre Sandviken klokken åtte, med bytte på Festplassen. Edru, sliten og mett etter en lang og koselig dag med feiring med familie og venner.

Skammen brant i kinnene der jeg forsøkte å bre kroppen over barnevognen for å skjerme den fra oppkast, albuer og en veltende, skrikende masse av folk som kaotisk stappet seg inn på bussen. At jeg kunne, tenkte jeg. Å ta babyen med på noe så barnefiendtlig og uforsvarlig – offentlig transport hjem fra kakeselskap på barnas dag i Bergen.

Så godt det lot seg gjøre holdt jeg hendene over ørene til den lille i det øredøvende bråket, mens jeg sendte ømme tanker til bussjåførene som hadde dette som arbeidsdag. Håpte de fikk godt betalt og rause smusstillegg.

Storebror, som tidligere på dagen hadde tenkt seg på tivoli med venner, hadde heldigvis ikke dratt til byen likevel. Lettelse. Både busser og et flott pyntet sentrum fløt av boss, spy, politi og drita fulle unge, vakre mennesker.

Det hjelper ikke at bunadssølvet er blankt og at dagen har blitt tilbragt på en uteservering til 1300 kroner setet, når du sitter på bussen hjem klokken åtte med spy nedover vesten og nybandasjerte knoker. Det hjelper ikke at champagnen var ekte vare at og alle rundt deg er vel så overstadige, når du er for full til å hente ungdommen din når politiet ringer.

Ja, sentrum skal være levende, men ikke holdes kunstig i live med intravenøs alkoholservering.

Hege Mikkelsen

Det har ikke alltid vært så ille. Dette er et relativt nytt kulturproblem vi er i ferd med å skape, om vi ikke tar kraftige grep. 17. mai er ikke en naturkatastrofe, det er en kulturkatastrofe!

Det første vi må gjøre er å slutte å normalisere det groteske fråtseriet i alkohol fra 07.00 om morgenen, og et forbruk som om morgendagen ikke finnes. Så synes jeg vi skal få se regningen fellesskapet betaler for gildet: Hva koster opprydningen, politiforsterkningene, legevakt- og sykehusbehandlingene oss alle, og hva får vi igjen for det?

Neste år synes jeg vi skal høre litt mer på KrF, og vente med å åpne kranene til 12.00, om ikke annet enn for å innrømme at Bergen har et kollektivt alkoholproblem på grunnlovsdagen. Det er ikke sikkert at det hjelper, men hva har vi å tape, når dette er standarden?

Argumentene fra høyreside og næringsliv er at folk drikker mindre med ansvarlig vertskap, og at de ansatte trenger pengene. Men folk drikker gjerne enda mindre når de ikke serveres, og de ansatte bør strengt tatt kunne få fri med lønn slik andre som ikke holder folk i live får, og god nok grunnlønn til å ikke være avhengig av helligdagsjobbing.

Ja, sentrum skal være levende, men ikke holdes kunstig i live med intravenøs alkoholservering.

Vi kan ikke kontrollere hva folk driver med i husene sine, men vi har kontroll over skjenkereglene. Stenging av kranene frem til 12.00 ville i tillegg til å gi folk et par timers pause og sendt et tydelig signal om hva vi som samfunn ser på som sosialt akseptabelt. At drikking rundt prosesjon og flaggtog er dårlig stil. Og dét kan virke regulerende også på dem som fyrer seg opp hjemme.

Neste år håper jeg vi kan planlegge for en flott feiring for alle små og store bergensere, i stedet for å planlegge for nok en fylletsunami. Ja til et levende bysentrum!