Nynorsk kan bli administrasjonsspråk i Bergen

Byrådsleder Harald Schelderup.

Byrådsleder Harald Schelderup. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Osterøy, Vaksdal og Samnanger kan bli en del av Bergen kommune. Det kan gjøre Bergen til nynorskkommune.

DEL

– Ordfører, jeg elsker nynorsk, erklærte byrådsleder Harald Schjelderup før han la til at han selv bruker bokmål.

Denne erklæringen dukket opp i en kort debatt om kommunereformen. Senterpartiet er på hugget i saken, det dreier seg om en samfunnsendring de strengt tatt er i mot. Likevel, ikke alt er så galt at det ikke er godt for noe.

I bystyret i dag dro partiets ene faste representant Ove Sverre Bjørdal frem at administrasjonsspråket for den hypotetiske bydelen - der Osterøy, Vaksdal og Samnanger slås sammen med Arna til Oster bydel – blir nynorsk.

– Vil da andre bydeler i Bergen få bestemme sitt administrasjonsspråk på tilsvarende måte, lurte Bjørdal på.

– Ikke Bergen som by

Byrådsleder Harald Schjelderup minnet om at hele byen skal gjennom en bred demokratidiskusjon, ja, muligens en reform, i tiden fremover.

– Videre prosess her vil avgjøre utfallet på dette spørsmålet. Jeg vil ikke forskuttere noen konklusjon, sa han og siterte Ivar Aasen:

– Det ein sjølv kann gjera, skal ein ikkje bidja andre um.

Med dette mente han at byrådet kan gjøre noe i saken, men også at mange saker krever forankring i bystyret.

Kan Bergen som by, få nynorsk administrasjonsspråk?

– Nei, det kan jeg ikke se for meg, svarer byrådslederen.

Hvis det blir sammenslåing, blir det opprettet en ny bydel når den nye kommunen trer i kraft fra 2020. Bydelen vil bestå av altså Arna bydel, Osterøy, Vaksdal og Samnanger. De får direktevalg, og hvilke oppgaver og myndigheter de skal få vil bli nærmere avklart senere.

Men administrasjonsspråket er altså klart. 

På spørsmål fra BA om målet er å velte kommunereformen, eller om det er å innføre nynorsk i Bergen, svarte Senterpartiets Ove Sverre Bjørdal «he-he».

– Jeg vil i alle fall ha temaet oppe til diskusjon!

Folkeavsteming

Men saken er den at Vaksdal skal ha folkeavstemming om de skal gå videre med forhandlinger om sammenslåing med Bergen, Osterøy og Samnanger i slutten av mai. Dersom innbyggerne der sier klart nei, vil trolig innbyggerne i Osterøy og Samnanger slå følge. Da blir det ingenting av denne storslåtte tanken.

Intensjonsavtalene om sammenslåing skal til behandling i kommunestyrene i Osterøy 22. juni, Vaksdal 27. juni, Samnanger 16. juni og Bergen 15. juni.

Artikkeltags