Bergen på en lørdag med sykkel. Har du prøvd det? Det er nesten umulig å ta deg frem fra den ene enden av byen til den andre på sykkel når du er på tur med barn.

Du kan velge å sykle på fortauet. Men det er trangt når byen er full av folk. (Altså, utrolig fint med folk i byen, og det er jo ikke det som er problemet.)

Du kan sykle i veibanen. Det er en smule uansvarlig med en på fire og en på syv år når det er turbusser, biler, varebiler og rutebusser om hverandre, og kjørefelt som dukker opp, forsvinner eller svinger gjør det ganske uoversiktlig.

Les også

Tor-Henning (80+): – Livet så langt har gitt meg grunnlag for å tro at jeg må ha ni liv

Du kan trille sykkelen din. Men med barn på slep tar det tid, fører til mye mas og så er det ikke spesielt enkelt å trille sykler over et tettpakket fortau. Og det er jo ikke poenget med sykle heller.

Eller du velger en kombinasjon av begge. Litt i veibanen, litt på fortauet, bytte side, litt på fortauet igjen, bytte side, litt blant bilene ... Det får deg frem til slutt, men er ganske irriterende og knyttet til en del stress.

Forrige helg var mangelen på fremkommelighet grunnen til at vi ikke løp flere ærender i sentrum. Vi hadde gjerne brukt mer penger både her og der, men vi orket rett og slett ikke. Så alle dere som hevder at vi trenger biler i sentrum for å holde næringslivet i gang: Dere tar fullstendig feil!

Å flytte biler fra sentrum og legge til rette for fremkommelighet for myke trafikanter og trivelige byrom for alle, gjør sentrum attraktiv. For eksempel for folk som oss: Familier med barn og gode inntekter som er glad i å ikke bruke bil og ønsker Bergen sentrum som sitt kjøpesenter.

Så politikere, husk dette neste gang noen roper etter flere parkeringsplasser i sentrum og dere diskuterer sykkelvei blant annet over Torget og Bryggen.