Ut mot ny TV 2-reality

Denne gjengen var med i sesong én av «The Island with Bear Grylls» på Channel 4 i  Storbritannia. Sesong 1     hadde premiere 5. mai 2014 og deltakerne oppholdt seg på den øde øyen i én måned. Der filmet de seg selv mens de, med ytterst få hjelpemidler, forsøkte å finne mat og rent vann. Da det i mai år ble annonsert for en ny sesong fikk produksjonsselskapet inn over 40.000 søknader fra eventyrlystne briter som ville være deltakere i programmet. I 2016 spilles den norske versjonen av reality-konseptet inn.

Denne gjengen var med i sesong én av «The Island with Bear Grylls» på Channel 4 i Storbritannia. Sesong 1 hadde premiere 5. mai 2014 og deltakerne oppholdt seg på den øde øyen i én måned. Der filmet de seg selv mens de, med ytterst få hjelpemidler, forsøkte å finne mat og rent vann. Da det i mai år ble annonsert for en ny sesong fikk produksjonsselskapet inn over 40.000 søknader fra eventyrlystne briter som ville være deltakere i programmet. I 2016 spilles den norske versjonen av reality-konseptet inn. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Neste år ruller reality-serien «The Island» ut fra TV2. Dyrevernsorganisasjonen NOAH er bekymret for at deltakerne skal slakte dyrene selv.

DEL

I et brev til Mattilsynet roper dyrevernsorganisasjonen NOAH varsku om det de kaller for en uetisk TV2-produksjon. Programmet som blir diskutert heter «Øya».

Uheldig praksis

«NOAH ble tipset om at TV2 setter opp en realityproduksjon, som de filmer på en ikke bebodd øy i Panama. Konseptet er at deltakerne blir satt i land på en øy og skal overleve av det de finner. Produsenten innfører kaimaner og griser, og noen yuccaplanter, for å bedre deltakernes sjanser for å overleve», skriver NOAH i sitt brev til Mattilsynet.

Må filme selv

I begynnelsen av november gikk TV2 bredt ut og etterlyste deltakere til et fjernsynskonsept, ikke ennå presentert for TV-seerne i Skandinavia. Noen vil kanskje kalle det en ekstremversjon av «Robinsonekspedisjonen». Programmet har fått navnet «Øya» etter originalnavnet «The Island with Bear Grylls». Veterinær og leder i NOAH – dyrs rettigheter, Siri Martinsen mener dette programmet bryter dyrevernsloven, selv om programmet blir spilt inn i utlandet.

– Konseptet slik det er beskrevet er bekymringsverdig. Det var derfor vi ba Mattilsynet se på saken. Dette handler om å utsette dyr for unødig lidelse, og det ligger i kortene at dyr vil bli avlivet på måter som strider mot norsk lov. Her skaper produsentene en slags nødssituasjon, som ikke er reell for menneskene, men som er høyst reell for dyrene, sier Martinsen.

Hun mener at produksjonsselskapet Rubicon tar innspillingen med seg ut av landet, nettopp for å unngå dyrevernsloven.

– Vi mistenker at dette gjort med vilje, slik at en omgår dyrevelferdsloven, sier veterinæren

NOAH har bedt TV2 i et brev om å endre konseptet eller legge programmet på is.

Nå venter NOAH på svar fra Mattilsynet.

– Vi har sett en tendens på at flere lager underholdningsprogram som går ut over dyr. Det er Mattilsynets ansvar å se nærmere på paragrafen som omhandler avlivning av dyr som underholdning, og vurdere grundigere hvordan underholdning med lovbrudd innspilt i utlandet kan forhindres med norsk lov, sier lederen for dyrevernsorganisasjonen.

Følger norske lover

TV2 på sin side forsikrer NOAH at de ikke har tenkt å bryte noen lover.

– Vi er fremdeles i planleggingsfasen, men NOAH kan være trygge på at TV2 kommer til å rette seg etter norske lover og regler under produksjonen av programmet, sier presseansvarlig for «Øya» i TV2, Alex Iversen.

– Når planlegger dere å sende serien?

– Serien vil bli spilt inn i løpet av 2016. Sendetidspunkt er ikke bestemt ennå, sier Iversen.

– Dette er altså en norsk versjon av «The Island» med Bear Grylls. Programmet vil ha en norsk programleder, og Grylls er ikke involvert i den norske produksjonen, sier Iversen.

Artikkeltags