Mijøbyrådens budskap til bergenserne - reis mer kollektivt

Anne Elisa Tryti, byråd for byutvikling møter bergenserne på vei til skole eller jobb

Anne Elisa Tryti, byråd for byutvikling møter bergenserne på vei til skole eller jobb Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

En morgenfrisk byråd tar i mot hastige bergensere på vei til jobb. Byråd for Bergen bys utvikling, Anna Elisa Tryti, har et budskap til de mange tusen. Nå legger hun nye to millioner kroner i potten.

DEL

– Den kanskje viktigste profilen i byrådsplattformen er nettopp en grønnere by. Derfor satser vi massivt på kollektivtrafikk. Det igjen betyr bybane-utbygging, veldig godt samarbeide med fylket i forhold til busser. Nå skal vi også utrede om Bergen kan bli et nytt Venezia med «blå bybane» mellom bydeler og naturlige kommuner.

Mobilitetsuken i Bergen

Lørdag 17. september

Bilfri dag i sentrum OMRÅDET RUNDT VASKERELVEN / ENGEN / VEITEN KL 1100-1500 Ta med deg familien og opplev hvordan Øvre Ole Bulls plass, Vaskerelven og Engen kan være når bilene er borte. Det blir gratis aktiviteter for store og små, trialsykkelshow, hoppeslott, kahoot-quiz, test av elsykler og aktivitetsløype med premiering. Ta med din egen sykkel til aktivitetsløype og gratis sykkelservice.

Søndag 18. september Gådag BERGEN OG OMEGN Ta turen ut i det fri, og oppdag hvor mye man opplever når du tar beina fatt, enten det er i nærområdet eller på nye steder. Kanskje oppdager du en snarvei som du ikke visste om? Merk din snarvei på Instagram fram til 1. oktober med emneknaggen #snarveibergen og bli med i konkurransen om et byGAVEKORT til en verdi av 1000 kroner.

Mandag 19. september Gratis sykkelservice SLETTEN SENTER, OASEN SENTER, LAGUNEN OG ØYRANE TORG KL 1400-1800 Vi tilbyr gratis og profesjonell sykkelservice på Sletten senter, Oasen senter, Lagunen og Øyrane Torg.

Tirsdag 20. september Kollektivdag BERGEN La bilen stå og reis kollektivt til jobb, skole og andre reisemål. Det lønner seg alltid, men kanskje spesielt denne dagen!

Onsdag 21. september Bildeling og samkjøring BERGEN Sammen med Norsk institutt for samkjøring (NIFS) gjør Bergen forsøk på verdensrekord i samkjøring! Avtal med kollegaen eller naboen og registrer deg i samkjøringsappen Carma eller HentMeg for å delta. LITTERATURHUSET KL 1900 Bildeling og samkjøring – noe for meg? Ta turen til Litteraturhuset og hør om smartere transportvaner med samkjøring og bildeling fra de som tilbyr dette i Bergen. Gratis inngang

Byråden snakker seg skikkelig varm.

Dette er helt tydelig noe hun brenner for.

– Byen må få opp sykkelandelen. Vi har jo under tre prosent sykkelandel, så der satser vi nå på bysykler. De skal begynne å trille fra neste sommer. Håper å ha de første trillende til Festspillene 2017, og at vi har enda flere på plass til sykkel-VM.

Og så trekker byråden et ekstra ess frem fra ermet:

Ferske to millioner til satsingen

– Vi har hatt altfor dårlig sykkelplanlegging i Bergen de siste årene, så vi får ikke engang brukt opp de pengene som er tilgjengelige. Så derfor lager vi et eget Prosjektkontor for mobilitet og sykkel, og putter to millioner kroner direkte inn der slik at det er mulig å ansette flere sykkelplanleggere. Dette er noe vi satser på å få skikk på.

Kontoret vil være virksom fra 1. oktober.

Selv bor Tryti i sentrum, og er blant de 25 prosent av befolkningen som går.

Tryti kickstartet Mobilitetsuken 2016 i morgentimene i dag.

Temaet for Moblilitetsuken i år er «Reis smart. Det lønner seg». Miljøvennlige reiser gjør godt både for lommeboken og for miljøet. I Bergen utgjør transport 55 prosent av alle klimagassutslipp. Å bruke og eie egen bil er også mer kostbart enn mange tror. Bilen brukes i snitt bare en halvtime om dagen. Det betyr at den står stille 98 prosent av tiden.

Et helt nødvendig skifte

– Det skjer et brått skifte nå, tror jeg. Og det fordi det er bare nødt å skje. Mesteparten av luftforurensingen kommer fra transport. Ulike tall brukes, men de siste viser 55 prosent. Skal vi nå målene våre med ti prosent nedgang på personbiltrafikken innen 2020, og samtidig følge klimamålene fra Paris – må vi ha et dramatisk brått skifte – og det må bare komme nå. derfor er dette med å markere dette over en uke nå med «Reis smart. Det lønner seg» tror jeg er veldig viktig.

– Føler du at du når frem med budskapet?

– Ja, folk er jo veldig positive.

Artikkeltags