Sjekk den fantastiske eksplosjonen på himmelen

  Artikkelen er over 2 år gammel

  Ronny Tertnes (51) fanget en helt spesiell hendelse på video tirsdag morgen.

  DEL

  Tirsdag morgen klokken 05.15 eksploderte en meteor da den traff atmosfæren over Sør-Norge. Den spektakulære eksplosjonen ble filmet fra Ronny Tertnes sin terrasse på Valle.

  – Jeg har hatt et overvåkingskamera stående i omtrent ett år nå. Det filmer døgnet rundt, nettopp for å kunne fange slike ting som den gjorde i morges. Jeg har filmet meteorer tidligere, men aldri en så stor som dette, sier Tertnes fornøyd.

  – Skikkelig kult

  Kameraet hans filmer mot Smørås, Bønes, Løvstakken og sentrum. Han har fått både meteorstormer, nordlys og lynnedslag på video tidligere.

  – Jeg så på Facebook i morges at denne meteoren hadde eksplodert over Norge, og håpet selvsagt at jeg kunne ha filmet den. Da jeg fant bildene, tenkte jeg bare «Oh shit»! Jeg forventer ikke å få sett noe som dette de nærmeste ti årene, sier Tertnes til BA.

  Han sier det å fange en meteoreksplosjon av denne størrelsen er det han drømmer om.

  – Jeg har ikke sett mange eksplosjoner av denne størrelsen, det er definitivt den største jeg har fått på video. Det var rett og slett skikkelig kult, smiler Tertnes.

  LES OGSÅ: Se opp for stjerneskudd

  Han anslår at han fanger meteoreksplosjoner på video et par-tre ganger i året.

  – Det var selvfølgelig kjedelig at jeg ikke fikk sett den live, men jeg er skikkelig fornøyd med at jeg klarte å feste den til filmen.

  Meteoritt eller meteor?

  Meteor, glødende luft og gass som sees som en lysstripe på himmelen. Dette opptrer når en meteoroide trenger inn i atmosfæren. Dette kalles også et stjerneskudd.

  En meteoroide er et legeme fra verdensrommet.

  Hvis massen fra verdensrommet er forholdsvis stor, trenger meteoroiden dypere inn i atmosfæren. Den kalles da en ildkule og kan være meget lyssterk. Man kan da se sterke lys- og fargevariasjoner, og det ender med en eksplosjon noen kilometer over bakken.

  Meteorer opptrer enkeltvis og i skurer. Sistnevnte er også kalt meteorsvermer.

  Kilde: Store norske leksikon

  Ett tonn tung

  Steinar Midtskogen er kameransvarlig i Norsk meteornettverk. Han har i dag samlet inn mye informasjon og observasjoner av meteoren som traff jordens atmosfære klokken 0515 tirsdag morgen.

  – Så langt har jeg fått observasjoner både fra Østlandet og Vestlandet. Antakeligvis var meteoren synlig i hele Sør-Norge, og der det var overskyet, har den likevel lyst opp himmelen. Den traff jorden med en hastighet på omkring 20 kilometer i sekundet, og observasjoner viser at den har lyst i omtrent 15 sekunder før den sluknet, forteller Midtskogen til BA.

  Den aktuelle meteoren som eksploderte omkring 100 kilometer over bakken tirsdag morgen, er anslått å ha veid omkring ett tonn før den eksploderte. Det betyr at den er for liten til å ha blitt observert før den traff atmosfæren.

  – De ulike observasjonene viser oss at den antakeligvis har falt ned mellom 100 og 200 kilometer vest for Sogn og Fjordane. Den kom først til syne over Shetland før den falt sørøstover mot Norge, sier Midtskogen.

  Saken fortsetter under bildeserien.

  Kraftigste i år

  Denne eksplosjonen er den kraftigste observert i Norge i år, og Midtskogen sier at det er relativt sjeldent man ser en så kraftig eksplosjon som tirsdag morgen. At den i tillegg er fanget på Ronny Tertnes kamera, er helt spesielt.

  – Det er en veldig god video som jeg skal kikke nærmere på i kveld. Med den kan vi bestemme meteoroidens bane mer nøyaktig. Antakeligvis kommer den fra det ytre solsystemet, tror Midtskogen.

  Restene av meteoroiden, meteorittene, ligger nå etter all sannsynlighet på havets bunn. Noen av dem kan ha vært flere kilo tung.

  – De faller mot bakken i omkring 300 kilometer i timen, og det ville definitivt vært fatalt om noen fikk en slik i hodet. Men de fleste meteoritter brenner opp i atmosfæren på vei mot jorden. Selve blinket man ser på videoen, er fragmenteringen av meteoren, at den deler seg i mindre biter. Det er kanskje noen titalls kilo fordelt på mange steiner som ikke umiddelbart brenner opp i eksplosjonen.

  Artikkeltags