– Måtte deres offer bli verdsatt og aldri glemt

Kommandant på Bergenhus festning, Åsmund Andersen
talte og la ned krans på vegne av Forsvaret.

Kommandant på Bergenhus festning, Åsmund Andersen talte og la ned krans på vegne av Forsvaret. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Det ble en rørende og verdig minnemarkering på Solheim æreskirkegård på 8. mai, 73 år etter krigens slutt.

DEL

Rammen kunne ikke vært bedre rundt tirsdagens arrangement. Et 50-talls veteraner, et 20-talls andre fremmøtte, i tillegg til soldater og offisielle gjester kom til en nydelig æreskirkegård med nyplantede blomster på alle de 93 gravene og strålende sol fra skyfri himmel.

– 8. mai er for meg en refleksjonens dag, og all ære til dem som har stelt og holder dette stedet ved like. Det er et fantastisk flott sted, og jeg skulle gjerne sett at flere fikk med seg denne markeringen, sa statsråd Terje Søviknes til BA etter at minnemarkeringen var over.

Hedre de falne

Kommandant ved Bergenhus festning, Åsmund Andersen, var første taler under markeringen. Han lurte på hvor alle flaggene var, og ikke minst hvor de unge er.

– Hat vi glemt hva frihet er og hva den har kostet? Det burde vært flagg på hver eneste flaggstang og mange flere fremmøtte. Vi må aldri glemme at dem som ligger begravet her ofret sine liv for vår frihet. Vi skal hedre dem ved å jobbe for fred og lære de unge om krigens bakgrunn, offer og utfall, sa Andersen i sin tale.

På Solheim æreskirkegård ligger 93 bergensere begravet, mens det i tillegg er 936 navn på en minnevegg.

– Måtte deres offer bli verdsatt og aldri glemt, sa Andersen.

Saken fortsetter under bildet.

Statsråd Terje Søviknes og varaordfører Marita Moltu la begge ned kranser.

Statsråd Terje Søviknes og varaordfører Marita Moltu la begge ned kranser. Foto:

Veterandag

Også Søviknes minnet de fremmøtte om viktigheten av ikke å glemme krigens falne.

– Mer enn ti tusen nordmenn mistet livet. Langt flere ble rammet av svik, sorg og tap. Landet ble rammet av en ondskap vi ikke helt kan fatte, og det må vi aldri glemme. Vi skal takke dem som tok opp kampen for vårt land og vårt folk. De som bidro til å vinne friheten tilbake, de som satte oss foran seg selv, sa Søviknes.

8. mai er også nasjonal veterandag, og de hundre tusen norske soldatene som gjennom de siste 70 år har deltatt i hundre aksjoner på fire kontinenter fikk også sin velfortjente heder fra statsråden.

– Soldatene har hatt mot og vilje til å beskytte og forsvare. I dag skal vi ikke bare hedre de falne, men alle som har gjort en innsats for landet, sa Søviknes.

– Den friheten vi har i dag er ikke så selvfølgelig som det er lett å tenke, sa varaordfører Marita Moltu i sin tale.

Det ble lagt ned fire kranser på minnesmerket på Solheim tirsdag; fra Forsvaret, på vegne av regjeringen, fra Bergen kommune og på vegne av Veteranene.

Saken fortsetter under bildet.

Et 50-talls veteraner hadde møtt opp til minnemarkeringen.

Et 50-talls veteraner hadde møtt opp til minnemarkeringen. Foto:

– Ikke glem oss resten av året

Tre veteraner i MC-klær fulgte tradisjonen tro minnemarkeringen tirsdag. De tre vil ikke ha navnet sitt i avisen, men forteller at de tilhører Vietnam vets Legacy vets MC. De forsøker å få med seg flere av markeringene, og de synes den på Solheim var veldig flott.

– Det er synd at det er lite deltakelse, mange flere burde vært med å markere dagen. Vi må ikke glemme at frihet ikke er gratis, mange har ofret mye for at vi har det slik vi har det i dag, sier en av veteranene til BA.

De synes det er trist at ikke flere unge får med seg minnemarkeringene 8. mai.

– Dessuten synes vi det burde vært mer fokus på veteranene også i hverdagen. Vi føler oss litt glemt utenom 8. og 17. mai, sier veteranen.

Artikkeltags