Hjertebank-vinnere

  • Kunstfrisk - 50.000 kroner
  • Vestkantsvømmerne - 150.000 kroner
  • Ung Produksjon - 170.000 kroner
  • Uflakks - 170.000 kroner
  • CISV Bergen - 200.000 kroner
  • Møhlenpris IL - 260.000 kroner

550 mennesker møtte opp til «Hjertebank for Bergen» på USF Verftet torsdag kveld.

Sparebanken Vest delte ut totalt en million kroner til ulike prosjekter, og hadde invitert lokale storheter som Hjerteslag, dePresno og Silja Sol for å kaste glans over begivenheten.

Se bildeserie av vinnerne nederst i saken!

Banken mottok over 600 søknader og plukket ut seks prosjekter (se listen i faktaboks) som etter den eksterne juryens vurdering alle på sin måte bidrar til at livet på Vestlandet blir enda litt bedre.

Den største pengesummen fikk Møhlenpris IL, som kunne ta med seg en sjekk på 260.000 kroner tilbake over Nygårdshøyden.

– Vi er utrolig glade for støtten – jeg har ikke ord. Det gir en fantastisk motivasjon å bli sett på denne måten. Ungdommene sendte meldinger til meg og de er tydelig inspirerte – da blir vi voksne inspirerte til å gi dem kompetansen de trenger også, sier David Martinez, daglig leder i Møhlenpris idrettslag, til BA.

– Dette gir oss muligheten til å gjøre en bedre jobb og gi tilbud til enda flere ungdommer, legger han til.

Tanker fra New Page

Idrettslaget ble startet av Martinez i 2010 som et verktøy for å jobbe med utfordringer for ungdommer fra Bergenhus og Årstad.

– Tankegangen stammer fra da jeg jobbet i New Page. Jeg så alle ungdommene som hang på Torgallmenningen, uten et sted å være. I 2010 hadde vi 40 medlemmer – nå har vi rundt 270 ungdommer med 33 ulike nasjonaliteter, forteller Martinez.

Klubben utdanner ungdommer til å bli trenere og ledere.

– Ungdommenes egne ideer og tanker om hva de unge i Bergen trenger for å skape bedre integrering – det er hva vi er. Alle er velkomne – både norske og minoritetsungdommer, sier Martinez og fortsetter:

– Her lærer man de sosiale kodene i samfunnet – vi ønsker å gjøre dem ressurssterke. Dette kan de ta med seg videre i skole, jobb og andre organisasjoner. Uansett hvilken kultur man kommer fra gjelder det å jobbe med holdninger og fordommer.

Nå skal klubben vurdere hvordan pengene skal fordeles.

– Det er ulike behov i klubben. Vi ønsker svømmeinstruktører, Noen trenger treningstøy, noen trenger sko, og noen ønsker å delta i lokale serier. Vi ønsker ikke at penger skal begrense noen fra å delta i den lokale idretten, sier Martinez.

– Premien betyr utrolig mye. Jeg har ikke ord, gjentar han.

– Gir et vanvittig tilbud

Mads Didriksen, regiondirektør i Sparebanken Vest, mener at det er viktig å gi tilbake til samfunnet.

– Dette er sparebank-modellen og noe vi er veldig stolte av. Det var kjempegod stemning her med et fantastisk publikum og vinnere. Utrolig kjekt, sier en stolt Didriksen.

I 2016 delte banken ut 45 millioner kroner av overskuddet sitt til verdige formål.

– Disse pengene er kun for Vestlandet, ingenting går til Trondheim eller Oslo – det er det viktig å presisere, ler Didriksen.

– I Bergen er det en utrolig dugnadsånd, men mye koster penger, og da er det fint at vi kan gi noen litt økonomisk støtte. Det er også fint å få vist frem alt disse driver med. For eksempel er det enorme engasjementet til CISV for fred på tvers av landegrenser spennende å lære om, sier han videre.

De seks vinnerne skilte seg ut ved at de treffer bredt og treffer ungdommen. Didriksen trekker frem Møhlenpris idrettslag og arbeidet Martinez og ungdommene der gjør som en utrolig god kandidat.

– Det er et gratistilbud for å inkludere og integrere unge som har et sterkt behov for å samles, men bak gratistilbudet er det mye som koster penger. Å føle tilhørighet er viktig og sport er en glede for mange mennesker. Møhlenpris gir et vanvittig tilbud hver dag i mange ulike idretter og bidrar også med mer enn bare den sportslige biten.