Gå til sidens hovedinnhold

En herre med hund

Artikkelen er over 2 år gammel

Har Helge O. Svela Bergens smarteste hund?

– Jeg håper du ikke er redd for hunder, sier Helge O. Svela og leder an i den bratte trappen opp til den hyggelige leiligheten han deler med samboer Mattias og hunden Whisky.

Han åpner døren og ut kommer border collien som et bevrende olja lyn.

BAs utsendte har sitt svare strev med å forsere trappen mens ett stykk ellevill hundeprinsesse uttrykker sin glede over besøket.

– Det å få hund føles litt som å få en baby som ikke blir voksen, sier Svela og ler.

Les også: Her er det full skiltforvirring: – Kan ikke forstå at kommunen har lov til å henge dem opp

Begynte med leker

Da lille Whisky kom inn i livet til Svela og samboer Mattias for fire år siden begynte Svela snart å trene henne.

– Vi var på Ikea og kjøpte en ball og en tøymus og så lærte jeg henne navnene på de to ulike leketøyene.

Vel hjemme begynte Svela å trene med Whisky hver dag. Han innså snart at den livlige valpen faktisk forsto når han ba henne hente den ene leken og ikke den andre.

(Saken fortsetter under bildet)

 

– Jeg begynte trene henne tidlig og vi merket at dette var noe hun likte.

I dag er Whisky så trent at hun forstår navnet på 60 ulike leker, og ber du henne hente «den gule ringen», «det grønne tauet», eller musen de begynte treningen med, så gjør hun faktisk det.

Whisky selv svinser rundt oss, fremdeles lykkelig over besøk og oppmerksomhet. Hun runder stuebordet og legger hodet i fanget til journalisten med et sukk.

Whisky og forskerne

Helge O. Svela er i disse dager aktuell med boken «Da han møtte hund, hva hunden sanser, skjønner og elsker», der han skriver om menneskets forhold til sin beste venn og hvordan han selv har trent Whisky.

– Border collier er som kjent ekstremt aktive og vi fant raskt ut at denne leken er en måte å «slite henne litt ut», mentalt sett, på en god måte, sier Svela og legger til at jo mer han leste om hunder og forskning på dem, jo mer fascinert ble han.

– Jeg håper jeg har laget en bok som gjør at folk blir enda mer glad i hunden sin, og ser hvor fantastiske og smarte hunder er.

(Saken fortsetter under bildet)

 

Under arbeidet med boken har Svela blant annet besøkt Eötvös Loránd University i Budapest, der de er blant de fremste i verden når det gjelder forskning på menneskets beste venn.

Forskerne ble så interessert da Svela fortalte om Whisky at de sendte en av sine professorer til Bergen for å undersøke Whisky.

– Vi gjorde det sånn at lekene ble lagt i et eget rom, som ble filmet, mens jeg og forskeren befant oss i et annet rom, beskriver Svela om da forskeren fra Budapest skulle teste familiens firbeinte.

Tøydelfin

For å se om det var mulig for Whisky å lære seg navn på nye leker ved eliminasjonsmetoden, hadde forsker Dr. Claudia Fugazza, PhD tatt med seg en tøydelfin hjemmefra.

Forskeren la delfinen sammen med noen leker Whisky allerede kjente navnet på. Etter å ha først bedt henne hente to kjente leker, spurte Svela om Whisky kunne hente «delfin», et navn hun aldri hadde hørt før.

Whisky satt av gårde inn på rommet der delfinen lå. Etter noen nervepirrende minutter kom Whisky helt riktig tilbake med delfinen. I boken beskriver Svela hans bekymring over om Whisky skulle få dette til.

(Saken fortsetter under bildet)

 

Da de så på videoopptaket etterpå kunne Svela og Fugazza konstatere at Whisky fant delfinen på første forsøk, men hun hadde brukt noen ekstra minutter på å slikke og snuse på den nye leken som var kommet i hus.

Selv sier Dr. Fugazza dette:

– Vi testet Whisky på hennes evner til å finne et leketøy bare ved å høre navnet, blant 60 kjente leketøy.

Fugazza sier hun var veldig overrasket over å observere at Whisky virkelig kunne navnet på over 60 ulike leketøy.

– Denne evnen er svært uvanlig blant hunder, for de fleste av dem sliter med å lære navnet til bare noen få objekter, selv etter flere måneders formell trening.

– Det var veldig spennende at forskerne ville se på hva Whisky kan. For ofte er det slik at hundeeiere synes at deres hund kan litt mer enn de egentlig kan, sier Svela og innrømmer gjerne at Dr. Fugazza flere ganger omtalte Whisky som en «genial hund».

Forskerne i Budapest er faktisk så fascinert av Whisky at de gjerne vil forske på valpene hennes, hvis Svela og samboeren bestemmer seg for å bruke henne i avl.

– Vi får se. Vi har ikke bestemt oss for noe. Da vil det bli sånn at universitetet vil kjøpe valpene og plassere dem ut til familier, mot at de kan teste dem opp gjennom årene.

– Det har vel også litt å si hvem som skal bli faren til disse valpene?

– Absolutt, det kan jo ikke være hvem som helst, sier Helge O. Svela og ler.

(Saken fortsetter under bildet)

 

Hundedisiplin

Opp gjennom tiden har det hersket ulike idealer på hvordan du best bør trene hunden din.

På 1970- og 80-tallet var ideen at du som eier burde tvinge hunden til å underkaste seg deg som leder for flokken. Noe som «hundevisker» Cæsar Milan har videreført opp til våre dager.

– Det vi ikke får se er hva som skjer med disse hundene etterpå. Som når Milan bruker strupebånd på dem, for eksempel, sier Svela, som har en helt annen tilnærming til hundeoppdragelse.

– Jeg vil heller ha en hund som er trygg og glad i meg. Jeg vil ikke ha en fiende inn i huset som jeg skal ha en tolv år lang slåsskamp med, konstaterer han.

Før Svela og samboeren fikk Whisky gjorde de mye forarbeid for å finne den rette hunderasen.

– Det var tilfeldig at det ble border collie. Vi fikk mange advarsler på forhånd, for dette er en krevende rase. Til slutt var det en tante som er veterinær som mente at dette ville gå helt greit.

– Det var også mange som advarte meg om at det ville være vanskelig å kombinere lange dager på jobb med det å ha hund, sier Svela, som til daglig er reportasjesjef i Bergens Tidende.

– Det har gått helt greit. Jeg har «gjenoppdaget» byfjellene og at det overhodet ikke finnes dårlig vær, kun dårlige klær. Det er veldig fint å ha hund, for det er mange som stopper opp og vil hilse på.

Svela stryker hånden over pelsen til Whisky som oppmerksomt følger med hans minste vink.

– Man blir veldig glad i å ha et sånt vesen rundt seg, rett og slett.

Kommentarer til denne saken