Du har kanskje sett det enorme maleriet av en mediterende dame med katteaktige trekk som preger baksiden av Treider Fagskoler ved Lars Hilles gate. Den prangende graffitien er lett synlig fra for eksempel Bybanen når den kjører opp bakken mot stoppet på Nygård.

Gatekunstneren M.u. M har brukt 17 dager i juli på å male det 400 kvadratmeter store veggmaleriet som han har kalt for The Mother.

– The Mother er et bilde av en gammel dame som mediterer for at vi mennesker skal begynne å leve et mer bevisst liv, skriver kunstneren i en e-post til BA.

Han ønsker å presenteres under kunstnernavnet.

M.u.M forklarer at en bevisst person er en som er våken og velger hvordan han eller hun skal tenke, føle, snakke og handle. Det motsatte en av bevisst person kaller han for en tvangsmessig person.

– Det er en person som bare reagerer og handler for å tilfredsstille egoets behov, mener M.u.M.

Les også:

Frykter kjemikalier

Med «egoet» mener han den innvendige stemmen som forteller at en er skilt fra resten og at vi derfor må konkurrere med og strebe etter å kontrollere andre mennesker.

Dette egoet er ifølge gatekunstneren årsaken til de fleste problemer og lidelser hos mennesker.

Problemet som M.u. M vil ta opp gjennom å male The Mother er genmodifisering og kjemikaliebruk i ulike plantearter. Han frykter at kjemikaliebruken vil utrydde biene.

– Kjemikaliene er ikke bra for menneskene heller, men for biene er det en dødsdom. Og biene har en viktig rolle når det gjelder bevaring av biologisk mangfold. Uten biene vil hele økosystemet forandre seg og vi mennesker vil måtte betale dyrt for vår mangel på bevissthet, skriver M.u.M.

 

– Alt henger sammen

Gatekunstneren kommer opprinnelig fra Chile, men har tilbragt de siste 4 årene, av hans 38 år lange liv, i Bergen. Han har alltid likt å tegne og begynte tidlig med tagging – en hobby som raskt utviklet seg til tegninger og senere veggmalerier.

– Stilen min er kjennetegnes av knallsterke farger og motivene mine som enten er troll eller fantasifigurer omringet av dyr, insekter, planteliv og lignende ting.

M.u. M forsøker gjennom all kunsten sin å sende en beskjed om å respektere planeten og alle dens skapninger.

– Jeg vil gjøre folk bevisst på at alt henger sammen, at alle er likeverdige og har rett til å leve på planeten i fred og harmoni.

Kunstneren har malt flere andre ulike malerier i Bergen. Hans mest kjente verk i Bergen er «Et troll i Bergen» i Kong Oscars gate 60.

Hans kone, Claudia Saanz, er vanligvis med og bidrar under arbeidet.

Prosjektet i Lars Hilles gate har vært støttet med 40.000 kroner fra kunst- og kulturavdelingen i Bergen kommune.