Gå til sidens hovedinnhold

Statsadvokaten henlegger korrupsjons-saken mot Trude Drevland

Artikkelen er over 5 år gammel

Hordaland statsadvokatembedter henlegger siktelsen mot tidligere ordfører Trude Drevland på bevisets stilling.

Det forteller statsadvokat Ellen Cathrine Greve fredag.

Siktelsene mot havnedirektør Inge Tangerås og skipsreder Torstein Hagen er også henlagt. Saken gjaldt mistanke om korrupsjon i forbindelse med dåpen av cruiseskipet «Viking Star».

– Jeg vet ikke helt hvordan jeg har det nå. Det er en sak som har vart lenge, vært enormt tung, og nå må jeg klare å legge den bak meg. Det tror jeg at jeg må øve meg på, sier Trude Drevland gråtkvalt til BA.

Hun fikk beskjed over telefon av sin forsvarer John C. Elden. Etter å ha fått den gledelige beskjeden ringte Drevland barna sine.

– Det viktigste for meg var å gi ungene beskjed.

– Hvordan tok de det?

– Det behøver jeg ikke å si.

Juleglede

Drevland satt fredag formiddag og signerte bøker i Os, og nyheten om at saken mot henne var henlagt hadde ikke gått folk hus forbi.

–  Det er rørende å sitte her. De som ikke kommer for å kjøpe boken kommer med tårer i øynene for å gratulere meg, sier Drevland, som selv måtte kjempe for å holde tårene tilbake.

– Det er jul om åtte dager. Kom julen tidlig til deg i år?

– Jeg har i hvert fall fått åpne én julegave.

– Hva skal du gjøre i julen?

– Jeg skal spise god mat og hygge meg med familien. Det er ferdigpyntet hjemme, og det er kanskje like greit, for i dag vet jeg ikke helt hva jeg er kapabel til...

Les hele det første intervjuet med Trude Drevland (BA+)

– Mareritt

Trude Drevlands advokat, John C. Elden, sier til BA at avgjørelsen er gledelig, men også ventet.

–  Hun handlet til Bergens beste, og er lettet over å kunne våkne fra et langvarig mareritt, sier han.

– Vil dere vurdere søksmål for urettmessig straffeforfølgelse?

– Det har vi så langt ikke vurdert, og i dag ligger ikke det i hennes tanker.  Det viktigste var nok å vinne tilbake respekten.

– Hva mener du om Vest politidistrikts håndtering av saken, Elden?

– Det er bra at vi har en uavhengig påtalemyndighet som overprøver politiets arbeid.

– Pen førjulspresang

Advokat Svein Aage Valen representerer havnedirektør Inge Tangerås.

– Det ble en pen førjulspresang. Min klient og jeg er veldig tilfreds med at saken ble henlagt, men det kom ikke veldig overraskende, sier Valen til BA.

Skipsreder Torstein Hagen representeres av Bjørn Stordrange. Advokaten sier til BA at det var som forventet at saken mot Hagen, Tangerås og Drevland ble henlagt.

– Hagen har ment hele tiden at han ikke har gjort noe galt, og at de to andre heller ikke har gjort det. Det er en lettelse å få det bekreftet av andre, sier Stordrange. 

Henlagt på bevisets stilling

«Hordaland statsadvokatembeter har i dag henlagt siktelsene mot tidligere ordfører i Bergen, Trude Drevland, havnedirektør Inge Tangerås og skipsreder Torstein Hagen på grunn av bevisets stilling», står det i avgjørelsen fra statsadvokaten.

Statsadvokat Ellen Cathrine Greve fastslår at påtalemyndigheten for å ta ut tiltale må være overbevist om at mistenkte har gjort det han er anklaget for.

– For korrupsjon kreves forsett. Videre må påtalemyndigheten være overbevist om at bevisene er tilstrekkelige for en domfellelse. For dette må påtalemyndigheten ta utgangspunkt i det samme beviskravet som domstolene legger til grunn. Dette innebærer at enhver rimelig tvil skal komme de siktede til gode. Dette beviskravet er strengt. En henleggelse etter bevisets stilling vil både omfatte saker hvor tvilen er markant og hvor tvilen er liten, sier Greve i pressemeldingen.

Slik startet saken

Det har stormet rundt Drevland etter at hun takket ja til en gratistur til Venezia i mai i fjor. Hun ble fløyet ned i privatjet og innkvartert på luksushotell for å delta i sjøsettingen av cruiseskipet «Viking Star». Hennes sønn var med på turen.

17. mai samme år ble skipet døpt i Vågen i Bergen.

Trude Drevland

Trude Drevland (69) var ordfører i Bergen fra 31.oktober 2011 - 31. august 2015.

Hun er utdannet sykepleier og har hatt en rekke politiske verv.

Drevland satt tidligere blant annet i fylkesutvalget i Hordaland og har jobbet som næringspolitisk leder i Bergen Næringsråd før hun gikk inn i byrådet som helse- og sosialbyråd fra 2003 til 2007.

Fra 2007 til 2011 var hun varaordfører i Bergen.

Tidligere har hun jobbet som generalsekretær i Norges Musikkorps Forbud og vært leder ved Fyllingsdalen sykehjem.

Drevland er gift med tidligere advokat Odd Drevland, som for tiden soner en dom på to år og ti måneders fengsel for underslag fra klientkontoer.

Turen var betalt av skipsreder Torstein Hagen. Også havnedirektør Inge Tangerås med familie var med på turen.

Etter dåpen på nasjonaldagen fikk Drevland og ektemannen Odd Drevland et cruise mellom Bergen og Oslo med lugar, kost, alkohol og underholdning gratis. De gikk ombord etter skipsdåpen, og kom i land i Oslo to dager senere.

 

Dette cruiset fikk også havnesjef Inge Tangerås med kone. Hagen tok regningen.

Drevland takket ja til et ukelangt cruise til Istanbul til en verdi av 100.000 kroner, som hun i etterkant avlyste.

Henla først

Økonomiavsnittet ved Bergen sentrum politistasjon opprettet sak mot den tidligere Høyre-ordføreren 28. mai 2015, men henla den etter bare noen timers vurdering.

Politiadvokat Ole Bjørn Mevatne var den som henla saken for over halvannet år siden. Han ønsker ikke å kommentere statsadvokatens henleggelse.

– Jeg har ingen kommentar, sier han til BA.

Få dager senere ble Drevland sykmeldt. Hun tok til tårene da hun fortalte pressen om saken.

31. august ga statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen beskjed om at saken skulle gjenåpnes. Samme dag tok Drevland permisjon som ordfører.

I september i fjor ble både Drevland og Tangerås siktet for grov korrupsjon.

I oktober samme år ble det også tatt ut siktelse mot reder Torstein Hagen.

Ferdig etterforsket i juni

Etter flere måneders etterforskning leverte politiet etterforskningen av cruise-saken til Statsadvokaten i Hordaland før sommeren.

– Det er gjort omfattende arbeid. Siden september i fjor har vi hatt fem-seks etterforskere på saken, sa ansvarlig påtalejurist på saken, Torunn Strand til BA.

Politiet anbefalte statsadvokaten å ta ut tiltale mot Drevland og Tangerås, men ikke mot Hagen.

Verken Drevland, Tangerås eller Hagen erkjente noen form for skyld i saken.

– Jeg vurderer deltakelsen på dåpsarrangementet og reisen til Oslo som jobbrelatert, har havnesjef Inge Tangerås tidligere uttalt til BA.

Han har siden i fjor høst vært suspendert fra sin stilling i Havnevesenet.

Ga ut bok

I oktober ga Drevland ut boken «Litt privat». Her forteller hun om hvordan underslagssaken mot ektemannen og korrupsjonsanklagene mot henne har ført henne mot stupet.

– Jeg har vurdert å ta mitt eget liv, sier en åpenhjertig tidligere ordfører Trude Drevland til BA i forbindelse med boklanseringen.

«Jeg hadde ikke mer igjen å leve for, men jeg evnet ikke engang å ta mitt eget liv. Aldri mer har Bergen vært mer blytung og søkkvåt.», står det i boken.

Gjennom store deler av boken bruker Drevland plass på å fortelle hvem som skuffet henne, og hvem som har holdt rundt henne det siste året. I stor grad nevner hun det å gå gatelangs i byen, som noe helt spesielt.

«Jeg gikk en tur i bergensk høststorm og regn og reflekterte over livet da jeg var den smilende og glade, på tross av alt det som skjedde med Odd. Jeg lurte på om det ville komme en tid etter dette hvor jeg kunne komme til å glede meg over noe igjen, glede meg over møtet med mennesker, over små og store opplevelser, kort og godt: Ville jeg komme til å glede meg over livet igjen?», skriver hun.

Cruise-saken

 • Daværende ordfører i Bergen Trude Drevland (H) høstet kritikk etter at det i fjor ble kjent at hun var blitt fløyet i privatfly til Venezia for å delta i sjøsettingen av Viking Star, alt betalt av cruisereder Torstein Hagen.
   
 • Senere ble det også kjent at Drevland hadde takket ja til et ukelangt cruise fra Istanbul med skipet, men Drevland valgte å avlyse turen.
   
 • Havnedirektør Inge Tangerås havnet i politiets søkelys i forbindelse med Venezia-turen. Han var med på privatflyet til den italienske byen. Også hans tur ble betalt av cruiserederen.
   
 • Drevland var sykmeldt fra 5. juni til 8. august. etter valget i fjor høst gikk hun av som ordfører.
   
 • Økonomiavsnittet i Hordaland opprettet politisak mot ordføreren 28. mai, men saken ble henlagt alt 1. juli. 31. august i fjor ga statsadvokaten politiet beskjed om å gjenåpne saken mot Drevland.
   
 • Samme dagen tok Drevland permisjon som ordfører.
   
 • I september i fjor tok politiet ut siktelse for grov korrupsjon mot Drevland og Tangerås.
   
 • Reder Torstein Hagen var også siktet i saken, men politiet har frafalt siktelsen.
   
 • Hverken Drevland eller Tangerås erkjenner noen form for skyld i saken. Fredag 16. desember ble saken henlagt.

Kilder: BA og NTB