Krigshelten Wilhelm Mohr fra Bergen er død

Wilhelm Mohr avbildet i 2014 i forbindelse med markeringen av 70-årsdagen for D-dagen.

Wilhelm Mohr avbildet i 2014 i forbindelse med markeringen av 70-årsdagen for D-dagen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Krigshelten Wilhelm Mohr fra Fana døde mandag kveld, 99 år gammel. Mohr var jagerflyger under andre verdenskrig og etter krigen sentral i oppbyggingen av Luftforsvaret.

DEL

Mohr sovnet inn på Diakonhjemmet i Oslo mandag kveld. Hans familie bekrefter dødsfallet overfor ABC Nyheter.

Mohr deltok under kampene i Norge, der han var stasjonert som flyger på Værnes flystasjon da nazistene angrep Norge 9. april 1940. Sammen med flere andre flygere rømte han fra landet og tjenestegjorde deretter som flyger og instruktør i den norske basen Little Norway i Canada.

Han var deretter kampflyger i årene 1941 til 1945 i norske og britiske skvadroner, stort sett i området over den engelske kanal, Belgia og Frankrike. Han tjenestegjorde også ett år ved hovedkvarteret i London.

For sin krigsinnsats mottok Mohr blant annet Krigskorset med sverd fra den norske eksilregjeringen allerede i 1942. Han fikk også det britiske Distinguished Flying Cross og den amerikanske Legion of Merit. Senest i 2015 fikk Mohr, sammen med en rekke andre norske veteraner, Forsvarets hederskors.

Etter krigen tjenestegjorde Wilhelm Mohr i Luftforsvaret, og var blant annet adjutant for kong Haakon og stabssjef i Luftforsvarets Overkommando.

I det sivile var Wilhelm Mohr i en årrekke formann for Flyhavarikommisjonen. Han har også vært president i Norsk Aero Klubb.

Artikkeltags