– Det blir masse og ufyselig vær

Det ventes mye regn lille julaften. Foto: Meteorologene/Twitter

Det ventes mye regn lille julaften. Foto: Meteorologene/Twitter Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Men meteorologen har en liten gladmelding på lur.

DEL

Det er som kjent ventet store nedbørsmengder i Hordaland fra fredag kveld til lørdag ettermiddag.

Siste nytt fra meteorologene fredag formiddag er at det ikke kommer til å bli sendt ut ekstremvarsel for uværet som kommer.

– Vi har sendt ut fase A-varsel. Obs-varsel er nivå gul, A-varsel oransje, og ekstremvarsel rødt. For å kunne sende ut ekstremvarsel må været bli ekstremt for hele fylket, slik blir det ikke denne gangen. Men deler av Hordaland og Rogaland kan få ekstreme mengder nedbør, forklarer statsmeteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet, Geir Ottar Fagerlid til BA.

Økt snøskredfare

For Bergen sin del kan det komme 50–100 millimeter nedbør i løpet av 18–24 timer. I indre strøk av Hordaland kan det bli enda mer; Kvamskogen kan få 120 millimeter, mens verst blir det i Kvinnherad og Etne hvor det kan komme 150 millimeter nedbør på mindre enn ett døgn.

– Det er solide mengder vann som kommer, og snøgrensen vil være opp mot 2000 meter. Det betyr at også skisentrene må være obs, regnet vil sette sine spor også i høyden, sier Fagerlid.

NVE har nå oppjustert snøskredfaren for Voss til farenivå fire, stor snøskredfare. Faren vil være størst natt til lørdag. Faren for flom og jordskred ligger på farenivå tre, som er det nest høyeste farenivået.

I flomvarselet står følgende:

«Kombinasjonen mye regn og snøsmelting vil gi økende vannføring i små og middels store vassdrag natt til lørdag.»

Ufyselig vær

Også jordskredfaren er økt til farenivå tre:

«Faren for jord-, sørpe- og flomskredfare øker fra fredag kveld. Grunnvannstanden og vannmetningsgraden i bakken er lokalt høy. Fare for utløsning av sørpeskred (strøm av vannmettet snø) gjelder særlig i områder med mer enn 40–50 cm snø. Bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring er spesielt utsatt. Hold deg oppdatert om utvikling av været. Oransje nivå tilsier en alvorlig situasjon som forekommer sjelden, krever beredskapsmessige forberedelser og kan medføre alvorlige skader.»

Også vinden vil merkes i Hordaland det neste døgnet.

– Det er ventet kraftig pålandsvind, spesielt lørdag ettermiddag. Det blir vestlig sterk kuling på kysten som kan komme opp i liten storm litt sør i fylket. Det blir rett og slett masse og ufyselig vær fra i kveld, sier Fagerlid.

Gladmelding

Men. Det finnes alltid et men. Denne gangen i form av en aldri så liten gladmelding.

– Det vil være mildt frem til tirsdag, før temperaturene synker fra onsdag. I romjulen kan temperaturene falle under null, og det kan komme snøbyger. Det ser ut til at vi får en rolig og kald periode i romjulen med håp om sol og mer vinterlig vær, sier Fagerlid til BA.

Ved fase A-varsel og farenivå oransje og rødt på flom og skred, varsles Fylkesmannen. De sender de ulike varslene videre til kommunene i fylket.

– På det farenivået varslene er på nå, så sender vi dem videre for å sikre at kommunene er oppdatert. Det er kommunene selv, sammen med politi redningsetatene som er ansvarlige for å håndtere hendelser og iverksette tiltak selv. Videreformidling av varsling, rapportering og tilsyn er vår rolle, sier seniorrådgiver samfunnssikkerhet og beredskap hos Fylkesmannen i Hordaland, Alfa Sefland Winge, til BA.

Artikkeltags