Inntektene går til TV-aksjonen 2017, som går av stabelen i morgen. Pengene derfra blir i år tildelt UNICEFs arbeid for å gi utdanning til barn rammet av krig og konflikt i Colombia, Mali, Syria, Pakistan og Sør-Sudan.

– Vi tilbyr publikum en omvisning i museet og parken, god underholdning, mat og drikke. Alt dette for å skaffe oppmerksomhet og penger til aksjonen, forteller Tor Christiansen, driftsleder for eiendomsavdelingen i Statsbygg, til BA.

Det er femte år på rad at kongeboligen åpnes for det gode formålet. I fjor ga dette det syvende største bidraget fra Hordaland til aksjonen.

– I år vil publikum få se de pågående restaureringsarbeidene inne i huset og ute på fasadene, opplyser Christiansen.

– Vi samlet inn 30–40 000 kroner i fjor. Det er flott hvis bedrifter og andre prøver å slå oss i år, legger han til.

 

Ga bort formuen

Huset bringes i størst mulig grad tilbake til utseendet det hadde da Christian Michelsen (1857–1925) i sin tid fikk bygningen oppført.

– Inne vises restaurering av gulv, tak og vegger, samt tekstiler og interiør. Ute er det restaurering av vinduer, puss og arkitektoniske detaljer som vises, forteller driftslederen.

Bygget har blitt restaurert gjentatte ganger siden den senere statsminister Michelsen rev sveitservillaen som sto på tomten og bygget sitt slott i 1900.

– Siden 2008 har vi prøvd å være mer tro mot hvordan det så ut her da Michelsen levde, slik han ønsket det selv, sier Christiansen, mens han viser BA rundt i de ulike rommene.

Statsmannen testamenterte bort store deler av sin betydelige formue til opprettelsen av Christian Michelsen-instituttet, som skulle og skal jobbe for fred mellom folkegrupper og nasjoner.

– Derfor passer det bra at Gamlehaugen bidrar til TV-aksjonen. Samtidig er alltid kongefamilien involvert. I år er det H.K.H. Kronprins Haakon som er aksjonens høye beskytter, sier Christiansen.

 

Kafe med vinranker

Fosterbarn og fosterforeldre for mindreårige flyktninger er med å drive kafeen i driftshuset på den åpne dagen.

– Der kan man få servert hjemmelagde kaker og godbiter fra Asia – blant annet den afghanske brødretten bolani. Og dette er vel den eneste kafeen i Bergen hvor man kan plukke druer, smiler Christiansen fra under vinrankene.

Fosterhjemstjenesten og Bergen kommune vil være til stede med informasjon om integrering, fosterhjem og besøkshjem, mens UNICEF vil snakke om skolegang og barn på flukt.

På programmet står også barneomvisninger, barneaktiviteter og underholdning i regi av Bergen kulturskole.

– Dette er en stor dugnad. Det er hektisk og gøy. Rundt 70 personer bruker lørdagen sin på dette, og vi håper på mange besøkende.