– En dag med mye glede, men også tårer og sorg

8. mai-markering på Hellen fort i Ytre Sandviken.

8. mai-markering på Hellen fort i Ytre Sandviken. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Frigjøringsdagen og veterandagen ble markert med 23 ulike arrangementer i Bergen og omegn.

DEL

– Jeg har inntrykk av at mange unge, spesielt her på Hellen, har hørt om krigen, sier tidligere kommandørkaptein og kystartillerist, Odd Kjell Sunde (85) til BA.

Han er ikke blant dem som mener at hva eldre generasjoner har ofret er glemt av deres barnebarn og oldebarn. Det inntrykket bekrefter også flere av elevene på 5. og 6. trinn på Hellen skole som BA traff på minnemarkeringen på Hellen fort mandag.

Elevene sang Nordahl Griegs dikt «Til ungdommen» og leste opp Arnulf Øverlands legendariske vers av «Du må ikke sove». De ordene grep også rett inn i talen til Sunde som slo fast at fred, frihet og demokrati er ikke noe man må ta for gitt.

Kommandør Per Kartvedt, sjef for Haakonsvern orlogsstasjon, la ned krans ved minnesmerkene Nordstjernen og monumentet over Leif Andreas Larsen på Shetlands-Larsens brygge.

Kommandør Per Kartvedt, sjef for Haakonsvern orlogsstasjon, la ned krans ved minnesmerkene Nordstjernen og monumentet over Leif Andreas Larsen på Shetlands-Larsens brygge. Foto:

Seks ofret livet på Hellen

Veteranen opplevde selv de fem mørkeste årene i Norges historie da Hitlers Nazi-Tyskland okkuperte landet.

– Det var systematisk råskap og ondskap. Historien må leses og fortelles videre for at det ikke skal skje igjen, sier Sunde.

Han var åtte år og våknet av smell og drønn, blant annet fra Hellen fort hvor seks soldater falt under krigsutbruddet for 77 år siden.

Den tidligere kommandørkaptein la ned krans ved bautaen over de seks falne soldatene som mistet livet 9. april 1940, før det ble holdt ett minutts stillhet.

– Fem år senere gikk vi ut i gatene og kunne endelig feire og vise det norske flagget. Det var en dag med mye glede, men også tårer og sorg for det man hadde vært igjennom, sier Sunde.

LES OGSÅ:

Kommandør Per Kartvedt holdt appell og la ned krans ved Sjømannsmonumentet på Torgallmenningen. Veteraner fra Forsvaret sto i giv akt.

Kommandør Per Kartvedt holdt appell og la ned krans ved Sjømannsmonumentet på Torgallmenningen. Veteraner fra Forsvaret sto i giv akt. Foto:

23 markeringer

Forsvaret, i samarbeid med Bergen kommune og veteranforeningene, markerte frigjøringsdagen og veterandagen 8. mai med 23 ulike arrangementer i Bergen og omegn (se oversikt nederst).

Blant talerne kransenedleggerne var blant annet statsråd Terje Søviknes, kommandant Åsmund Andersen, ordfører Marte Mjøs Persen og kommandør Per Kartvedt.

Norges frigjøringsdag 8. mai markerer dagen for de tyske nazi-styrkene i Norges betingelsesløse kapitulasjon i 1945. Det er også dagen hvor veteraner fra andre verdenskrig frem til til dagens internasjonale operasjoner hedres.

Etter andre verdenskrig har over 100 000 nordmenn tjenestegjort i nesten hundre ulike internasjonale operasjoner i over 40 land i fire verdensdeler, ifølge Forsvarsdepartementet.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken