Plukket opp 200 poser med hundebæsj på halvannen time

Mathilde Hagen (f.v.), Marcus Wickmann, Alexander Wickmann og Mathias Hagen. Tømt Langeskogen for ca. 200 hundeposer med bæsj. I tillegg var det mye annet boss. De plukket boss i ca 1,5 timer.

Mathilde Hagen (f.v.), Marcus Wickmann, Alexander Wickmann og Mathias Hagen. Tømt Langeskogen for ca. 200 hundeposer med bæsj. I tillegg var det mye annet boss. De plukket boss i ca 1,5 timer. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

– Det er dårlig gjort å kaste boss i naturen, mener ni år gamle Marcus Wickmann.

DEL

På oppfordring fra sin mor Trine Wickmann, tok niåringen med seg sin bror og to venner i Langeskogen tirsdag.

– Vi skulle gjøre skogen litt finere. Den så ikke bra ut før vi begynte, forteller Marcus Wickmann.

– Det så ikke ut

Og etter halvannen times ryddejobb hadde de fire ungene fylt åtte poser med boss, blant annet hadde de plukket med seg omkring to hundre svarte små poser med hundebæsj.

– Jeg var i Langeskogen på tur med hunden vår på mandag. Da jeg så hvordan det så ut langs turveien, tenkte jeg at dette går ikke lenger. Det så ikke ut, forteller Trine Wickmann til BA.

Familien Wickmann og to venner gikk mellom Casperkollen på Kråkenes via Skytterbanen til Langegården og tilbake.

En strekning på anslagsvis 1,5 kilometer.

– Jeg blir rett og slett sjokkert over folks holdninger. De kaster fra seg fulle poser med hundebæsj og tror det forsvinner. Det er jammen ikke rart ungene våre kaster boss når vi voksne er så dårlige forbilder, sier Wickmann oppgitt.

Tror det er latskap

Posene de har ryddet med seg er ikke nedbrytbare, i motsetning til selve hundebæsjen.

– Selv om ikke det er greit heller, så er det faktisk bedre å la driten ligge, den forsvinner i alle fall. Det gjør jo ikke posene, sukker Wickmann som selv er hundeeier.

– Har du gjort deg noen tanker om hvorfor folk velger å kaste fra seg boss i naturen på denne måten?

– Jeg tror det er latskap. Og det rareste er at jo nærmere vi kommer bosspannene, jo mer boss ligger det slengt!

Hun er klar over at hun antakeligvis tråkker noen på tærne nå.

– Men det tåler jeg. Vi må gi ungene våre gode holdninger og være gode forbilder. Det er det viktigste for meg, sier Wickmann.

Nå håper hun folk ser at det har blitt finere i Langeskogen, og at de vegrer seg for å forsøple på nytt.

– Det handler om folkeskikk

Marcus Wickmann (9) hadde med seg storebror Alexander Wickmann (10) og vennene Mathilde (8) og Mathias (10) på bossplukkingen tirsdag. De synes det er dårlig gjort å kaste boss ute i skogen, og de mistenker at det er voksne som står bak.

– Jeg tror barn er flinkere å kaste bosset på rett sted. De voksne må slutte med å kaste boss. Det er ikke fint gjort, for plast blir ikke til jord, sier Marcus Wickmann.

Erik Næsgaard er styreleder i Stiftelsen Johan Langes Legat.

Det er stiftelsen som eier Langeskogen, og Næsgaard bekrefter at de i mange år har opplevd svarte poser med hundebæsj som en utfordring i turområdet på Fjøsanger.

– Etter at vi fikk en stor nedgravd bosskontainer som kommunen tømmer, har det blitt bedre, men fortsatt er det et problem med boss rundtomkring i skogen, sier Næsgaard.

– Selv om skogen er privateid, ønsker vi at den skal fungere som et offentlig turområde. Da er det utrivelig at brukerne ikke klarer å ta med seg sitt eget avfall til egnet sted. Dette handler om folkeskikk, legger han til.

Han setter stor pris på den private dugnaden familien Wickmann utførte tidligere i uken.

– Vi vet at det er mange som er glade i skogen, og vi er svært takknemlige for den jobben folk gjør for å holde skogen ryddig, sier Næsgaard.

Hold Norge rent

Tradisjonen tro går den årlige vårdugnaden Hold Norge rent av stabelen i disse dager. I Bergen kommune er det for øyeblikket akkurat hundre påmeldte lag.

I hele Birs distrikt deltar 192 dugnadslag.

I fjor deltok 254 lag som tilsammen plukket over 2300 sekker med boss.

– Det er fortsatt en uke igjen av dugnaden, og vi håper flere følger denne gjengens eksempel og rydder i nærmiljøet sitt, sier kommunikasjonsrådgiver i Bir, Tina Skudal til BA.

Det er ikke første gang i år at BA skriver om hundebæsj.

Les også: – Her lå det 46 poser med hundeskit

I forrige uke fortalte Dugnadsgjengen på Fløyen om alt bosset de plukket med seg.

Artikkeltags