De første turistene fra Nice har allerede landet i Bergen. Lørdag ettermiddag returnerte det første direkteflyet fra Nice etter terrorangrepet.

LES OGSÅ: – Det var godt å komme hjem

Gjør unntak

De fleste reiseforsikringsselskapene dekker avbestilling og tidlig hjemreise for reisende som er i Nice, eller som har bestilt reise dit i nærmeste fremtid.

– Vi går med dette utover våre vilkår, som i utgangspunktet ikke dekker avbestilling på grunn av frykt. Men vi har forståelse for dem som ikke ønsker å reise til Nice den nærmeste tiden når situasjonen er så usikker og uavklart, sier Emma Elisabeth Vennesland som er assisterende informasjonsdirektør i Europeiske reiseforsikring og If.

Også DNB reiseforsikring, Tryg, Gjensidige og Frende har bestemt seg for å gjøre det samme etter terroren på Promenade des Anglais sent torsdag kveld.

Selskapene opererer per i dag med litt forskjellige datoer for dem som ønsker å avbestille men planlagt reise til Nice.

Europeiske reiseforsikring, som er en del av If, dekker avbestilling for reiser som skal skje innen 22. juli.

DNBs reiseforsikring og Tryg dekker avbestilling til og med 21. juli, DNB presiserer at dette gjelder dersom ikke flyselskapet eller reiseoperatøren kan endre reisen.

Flere reiseforsikringsselskap tilbyr også psykologisk førstehjelp for berørte som ønsker eller har behov for det.

Fri endring av billetter

Flyselskapene Norwegian og SAS sier de tilbyr kunder som skal reise til og fra Nice, fri endring av billetter.

– Passasjerer med billetter til og fra Nice med avgang innen 24. juli, vil få mulighet til å endre reisedato gratis frem til 7. august, opplyser pressekontakt i Norwegian Astrid Mannion.

Norwegian tilbyr også refusjon av billetter til Nice med avgang frem til 24. juli, dersom passasjeren bestiller billett til et annet reisemål, til tilgjengelig pris.

SAS bekrefter også ovenfor NRK at de tilbyr fri ombestilling av reiser til og fra Nice den kommende uken.

UD: – Ikke dra til Tyrkia

Det er også mange ferierende i Tyrkia, som natt til lørdag ble utsatt for et militært kuppforsøk. Så lenge UDs reiseråd fraråder reiser til Tyrkia, vil norske turoperatører og flyselskap normalt refundere reisen.

LES MER: UDs reiseråd om Tyrkia kan bli stående ut neste uke

Gjensidige opplyser at de dekker avbestilling av ferieturer til og i Tyrkia frem til 30. juli, eller så lenge UDs reiseråd gjelder. For reisende som allerede er i Tyrkia, dekker selskapet nye flybilletter.

– Hvis kunden oppholder seg i Tyrkia eller skal reise dit, bør en først ta kontakt med reisearrangøren eller flyselskapet, for å høre hva de kan gjøre vedrørende for eksempel avbestilling og ombooking, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige i en pressemelding.

De dekker også psykologisk krisehjelp for dem som trenger det.

Også If dekker avbestilling for dem som ikke ønsker å reise til Tyrkia på grunn av uroligheter. Dette gjelder foreløpig for reiser med avreise til og med mandag 18. juli.

Europeiske opplyser at de dekker ekstrautgifter til reise og overnatting for dem som oppholder seg i Ankara, Istanbul og tilliggende områder med uroligheter, og som ønsker hjemreise tidligere enn planlagt.

Tryg opplyser at de dekker avbestilling av reisen så lenge UDs reiseråd gjelder. De dekker også tidlig hjemreise fra Tyrkia «i den grad det er mulig».

– Ta kontakt

Forsikringsselskapene følger situasjonen i både Frankrike og Tyrkia tett. De oppfordrer kunder som er rammet av terroren i Nice eller uroen i Tyrkia til å ta kontakt.

Sjekk nettsidene eller Facebook-sidene til ditt reiseforsikringsselskap for siste informasjon om hva som gjelder for deg.

Bergen kommune tilbyr også hjelp til dem som trenger å bearbeide sterke inntrykk. Livskrisehjelpen ved Bergen legevakt er tilgjengelig for alle, og holder åpent fra klokken 0830 til 2230 på hverdager og fra 1200 til 2030 i helgene. Telefonnummeret er 55 56 87 40.

Terrorangrepet i Nice

 • En stor lastebil kjørte i 22.30-tiden torsdag 14. juli inn i folkemengden på Promenade des Anglais i Nice i Sør-Frankrike. 30.000 mennesker var samlet for å se fyrverkerier på nasjonaldagen.
 • Minst 84 mennesker ble drept under angrepet, ti av dem barn og ungdommer. Minst 202 personer ble såret, 52 av dem kritisk. Mange av dem er utlendinger.
 • President François Hollande omtaler angrepet som en terrorhandling. Han har mobilisert hærens reservestyrker og forlenget unntakstilstanden i tre måneder.
 • Gjerningsmannen er utpekt som den 31 år gamle tunisiske statsborgeren Mohamed Lahouaiej Bouhlel, som hadde oppholdstillatelse i Frankrike.
 • Han ble skutt og drept etter å ha kjørt hele 2 kilometer gjennom folkemengden med en 19 tonn tung lastebil, og etter selv å ha skutt mot politiet. I bilen ble det funnet både ekte og falske våpen.
 • 31-åringen har vært kjent for politiet, men ikke for etterretningstjenesten. Det er ikke kjent at han var radikalisert. Det er foreløpig ikke avdekket forbindelser mellom ham og ekstreme organisasjoner.
 • Franske myndigheter har erklært tre dagers landesorg fra lørdag etter terrorangrepet i Nice.
 • Blant de drepte er minst 10 barn. Rundt 50 tenåringer har alvorlige skader, ifølge franske myndigheter.
 • En rekke utlendinger er blant dødsofrene. Så langt er disse bekreftet:
 • Marokko: Sjubarnsmoren Fatima Charriri, bosatt i Nice, var blant de første som ble drept. Et barn fra Marokko ble også drept.
 • Tunisia: Tre personer.
 • Algerie: Tre personer.
 • USA: En mann (51) fra Austin i Texas i USA og hans sønn (11).
 • Tyskland: En lærer og to studenter fra Berlin.
 • Sveits: En kvinne (54) og et barn.
 • Russland: En 20 år gammel kvinnelig student.
 • Ukraina: En person drept og en såret.
 • Armenia: En person.
 • Både svensker og dansker er meldt savnet, ifølge utenriksdepartementene i Stockholm og København.

(Kilder: AFP, AP, ©NTB)