Fra OSLO til paris: I juli drar denne gjengen til Oslo for å sykle til Paris for Team Rynkeby. – Det er kjekt å kunne gjøre noe for andre, sier Janicke Larsen. På bildet ser du Peter Nordgreen (45), Janicke Larsen (45), Ingerd Lene Nyheim (34) og Stian Bjelland (40). Til sammen er det rundt 30 mennesker som stiller på laget fra Bergen. Alle pengene de fem norske lagene får inn i sponsorkroner går uavkortet til den norske Barnekreftforeningen.  FOTO: MAGNE TURØY

Sykler til Paris for barn med kreft

De er forberedt på en hard tur, men gjør det med glede. Møt gjengen som skal sykle fra Oslo til Paris, til inntekt for Barnekreftforeningen.
Av
Publisert

Tenke det, ville det, gjøre det. I disse dager med mer eller mindre veloverveide nyttårsforsett har en gjeng fra Bergen bestemt seg for å satse remmer og tøy og gjøre sin trening ekstra verdifull.

I regi av organisasjonen Team Rynkeby skal de sammen med 1700 andre deltakere fra Norden ut på tidenes sykkeltur.

Fjorårets Team Rynkeby fra Norge ved avreise fra Kiel. Klare for en uke på sykkelsetet og med den franske hovedstaden i siktet. Alle sponsorpenger som kommer inn til de fem lagene fra Norge går uavkortet til den norske Barnekreftforeningen.

Fjorårets Team Rynkeby fra Norge ved avreise fra Kiel. Klare for en uke på sykkelsetet og med den franske hovedstaden i siktet. Alle sponsorpenger som kommer inn til de fem lagene fra Norge går uavkortet til den norske Barnekreftforeningen. Foto:

– 8. juli setter vi oss på sykkelsetet i Oslo med Paris som mål, sier Janicke Larsen (45), som til daglig jobber som formidlingsleder i Bymuseet i Bergen.

Det har vært med deltakere fra Bergen på Team Rynkeby tidligere, men i år er første gangen det stilles eget lag fra Hordaland.

Startet i Danmark

Team Rynkeby er et veldedighetssykkellag som hvert år sykler til Paris for å samle inn penger til barn med kreft og deres familier.

I år er første gangen Hordaland stiller med eget lag i veldedighetssykkelrittet.

Prosjektet startet i 2002 av ansatte i Rynkeby Foods i Danmark og har siden starten fått inn 200 millioner danske kroner. Rynkeby Foods dekker alle de sentrale omkostningene i prosjektet.

Dermed går alle bidrag direkte til de organisasjonene som Team Rynkeby samarbeider med i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island og Færøyene.

Sjekk Facebook-siden https://www.facebook.com/teamrynkebybergen/?fref=ts for mer informasjon.

Sammen med rundt 30 andre mennesker i ulike bransjer skal de nå samle sponsorkroner til turen som går over en uke i juli.

– Alle pengene vi får inn i sponsorkroner, går uavkortet til Barnekreftforeningen. Alle utgifter vi måtte ha i forbindelse med turen, dekker vi selv, understreker Larsen.

Peter Nordgreen (45), Ingerd Lene Nyheim (34), Janicke Larsen (45) og Stian Bjelland (40) er klare for langtur til Paris. Her iført fjorårets sykkeldrakter. - Det er fremdeles tid til å få logoen på årets trøye, hvis du vil sponse Team Rynkeby, sier gjengen.

Peter Nordgreen (45), Ingerd Lene Nyheim (34), Janicke Larsen (45) og Stian Bjelland (40) er klare for langtur til Paris. Her iført fjorårets sykkeldrakter. - Det er fremdeles tid til å få logoen på årets trøye, hvis du vil sponse Team Rynkeby, sier gjengen. Foto:

Får for lite penger

Gjengen vi møter er takknemlige for å få lov til å bidra når de aller minste av oss blir rammet av noen av de farligste diagnosene det er mulig å få.

– Barnekreftforeningen får inn altfor lite penger, sier Ingerd Lene Nyheim (34), som har vært med på turen en gang tidligere.

Til daglig jobber hun for Bergen kommune.

– Min mann har syklet to ganger, men første gangen vi skulle dra, ble jeg akutt syk og kunne ikke være med. Det gav mersmak å være med i fjor, og det er hyggelig å få lov til å være med å starte opp dette laget nå, sier hun.

Obligatorisk selfie i Paris må til når man har syklet fra Oslo til den franske hovedstaden. Her er Ingerd Lene Nyheim og ektemannen Gjøran Veiset foran Eiffeltårnet.

Obligatorisk selfie i Paris må til når man har syklet fra Oslo til den franske hovedstaden. Her er Ingerd Lene Nyheim og ektemannen Gjøran Veiset foran Eiffeltårnet. Foto:

Deltakerne på turen har nemlig ulik motivasjon for å være med:

– Jeg har og har hatt en del mennesker i familien med kreftdiagnoser, da er det hyggelig å kunne bidra til en god sak, konstaterer brannmann Peter Nordgreen (45).

– Jeg hørte om Team Rynkeby da jeg så på Tour de France i fjor og synes det var en god sak. Dessuten er jeg glad i å sykle, sier Stian Bjelland som, i tillegg til å være brannmann, holder på å utdanne seg til sykepleier.

Stri tur

For tiden er gjengen naturlig nok i hardtrening før turen går til den franske hovedstaden.

– Ja, folk trener mye, både ute og inne. Vi har også to spinningstimer i uken der mange prøver komme, nå som det er kaldt ute, sier Janicke Larsen.

Første etappe fra Oslo blir en «kosetur» på bare to mil, mens andre dager vil bli mye tøffere.

– Den lengste etappen vi hadde i fjor var vel på rundt 24 mil. Da starter vi klokken 0700 om morgenen og er ferdig rundt klokken fem, seks på ettermiddagen, sier Ingerd Lene Nyheim.

Lagkameratene støtter hverandre underveis på turen.

Lagkameratene støtter hverandre underveis på turen. Foto:

Hardhausene fra Bergen er forberedt på fysiske utfordringer som gnagsår på unevnelige steder, smerter i skuldre, rygg og nakke, og noen visne fingrer og tær etter timer på sykkelsetet. Psykiske utfordringer tar de på strak arm.

– Folk er veldig motivert, sier Peter Nordgreen.

– Så lenge vi får i oss nok mat og drikke blir ikke det noe problem. Fysisk sett skal vi være klar, sier Stian Bjelland.

Like sykler og drakter

Gjengen trekker gjerne på seg fjorårets lett gjenkjennelige gule drakter, prydet med sponsorenes navn. Årets drakter er ikke helt klare ennå.

Snart kommer også de gule syklene de skal bruke på turen, levert fra fabrikken. Utenom trening og jobb fokuserer gjengen mye på å få inn mest mulig sponsorkroner til den gode sak.

– Vi har fått en del sponsorer allerede på flere nivå. Noen større draktsponsorer og flere privatsponsorer, som blant annet sponser oss for hver kilometer vi tilbakelegger, sier Janicke Larsen. Samtidig trenger gjengen absolutt flere med seg på sponsorsiden.

– Vi har en frist på 22. januar for de sponsorene som vil ha logo på drakten, sier Bjelland og legger til at det koster 25 000 kroner.

Vårens første milepæl for de sykkelfrelste kommer allerede 10. juni da de skal sykle Bergen-Voss.

– Da skal alle stille i like drakter og sykler, sier Nyheim.

– Da må alle være klare, sier Bjelland.

Slitne og lykkelige poserer hardhausene fra Norge etter endt målgang i Paris.

Slitne og lykkelige poserer hardhausene fra Norge etter endt målgang i Paris. Foto:

Glade for støtten

Roger Træen er leder for Barnekreftforeningen i Hordaland og Sogn- og Fjordane og medgir:

– Det er riktig at det ikke kommer mange penger inn til Barnekreftforeningen. Samtidig er vi heller ikke aktivt ute for å samle inn penger.

Han er kjempeglad for støtten fra Team Rynkeby.

– Vi har noen gode givere som støtter oss og det trengs forskning på barnekreft for å kunne støtte barnet, familien og alle andre rundt, sier han.

Det aller meste av pengene som blir samlet inn fra Team Rynkeby blir øremerket forskning, noe Træen sier absolutt trengs.

– Sett i forhold til hvor mange som får kreft hvert år, er ikke antall barn så stort. Men for oss som blir rammet er hvert eneste tilfelle forferdelig. Barn skal ikke få kreft.

En norsk fanklubb som heier frem det norske laget i Team Rynkeby.

En norsk fanklubb som heier frem det norske laget i Team Rynkeby. Foto:

Artikkeltags