Fredag ettermiddag og kveld gikk tjenestepersoner fra en rekke offentlige etater til aksjon i Bergen.

Et titalls steder skulle kontrolleres, syv av dem ble stengt fordi de manglet den kommunale bevillingen de trenger når de driver matservering.

To halve bossekker

Ett av stedene kontrollørene var, avdekket de flere kilo med ulovlig kjøtt. A-Krim ønsker ikke å avsløre hvilket serveringssted det er snakk om, men det ble ikke stengt.

– Dette var kyllingkjøtt som ble beslaglagt av Mattilsynet. Jeg har ikke oversikt over hvor mange kilo det er snakk om, men det fylte to halve bossekker, og skal ha blitt kjøpt utenfor restauranten, sier talsperson for A-krim, Øystein Andersen fra Arbeidstilsynet.

– Hvorfor ble ikke stedet stengt da dere fant ulovlig kjøtt?

– Det er Mattilsynet som må svare for det, men generelt er det sånn at man vurderer alvorligheten av de bruddene man avdekker. Jo flere lovbrudd man finner, jo større sjanse er det for at et sted må stenge, sier Andersen.

Foruten å ta beslag i kjøtt, som det altså ble gjort ved ett serveringssted fredag, kan Mattilsynet også gi bruksforbud av mat som ikke har vært tilfredsstillende lagret.

Mattilsynet sier til BA at de ikke har anledning til å svare på hvorfor serveringsstedet som hadde ulovlig kjøtt ikke ble stengt eller kommentere denne saken, før på mandag.

(Saken fortsetter under bildet)

Syv ble stengt

Totalt 45 personer fra politiet, Arbeidstilsynet, Mattilsynet, Tolletaten, Nav, Kemneren, Skatteetaten, Eltilsynet og skjenkekontoret i Bergen kommune deltok på kontrollen som avdekket en rekke feil og mangler ved de kontrollerte spisestedene.

– Utgangspunktet for aksjonen var at vi skulle stenge de stedene som manglet serveringsbevilling. Jeg kan bekrefte at det ikke ble avdekket ulovlig kjøtt hos noen av de syv stedene som ble stengt, sier Andersen.

Disse spisestedene ble stengt på grunn av manglende serveringsbevilling:

  • Bergen Kebab
  • Pizzabakeren Vestkanten
  • Efes Pizza Flaktveit
  • Bestemors Beste AS
  • Freak Kiosk
  • Forum Pizzeria
  • Daily Pot As

Flere av restauranteierne BA har snakket med siden fredag kveld, reagerer på aksjonsformen.

– Jeg har forståelse for at det kan virke invaderende når vi kommer ti-tolv personer samtidig inn på et lite spisested. Grunnen til at vi må gjøre det sånn, er at vi skal ha kontroll på at ikke noen av de ansatte stikker av. Og ettersom det var så mange ulike etater som var med denne gangen, som alle forvalter ulike regelverk, så blir det også mange personer involvert, sier Andersen til BA.

– Sjekk renhold og orden

– Er det trygt å spise ute i Bergen?

– Vi har jo slett ikke sjekket alle spisesteder i Bergen, så forholdene der vi ikke har vært, kan jeg ikke uttale meg om. Vi kontrollerte steder vi visste på forhånd at det var ting som ikke stemte. Generelt er det mange gode serveringssteder, men det er også noen steder man bør være årvåken når man handler, mener Andersen.

Han sier forbrukere selv må være bevisste når de handler mat.

– Sjekk renhold og orden og sørg for at betalingen foregår gjennom bankterminal og ikke kontant. Det vi ser er at dersom noen slurver med for eksempel renhold eller orden, så slurver de kanskje med andre og mer alvorlige ting også, sier Andersen.

A-KRIM HORDALAND

 

  •  Et tverretatlig samarbeid mellom fem offentlige etater har siden 2014 jobbet med å bekjempe kriminalitet i arbeidsmarkedet i Hordaland.
     
  • Etatene som deltar i samarbeidet er Arbeidstilsynet, Skatt Vest, Vest politidistrikt, NAV og Kemneren i Bergen. Andre offentlige kontrolletater blir koblet på i enkeltsaker.
     
  •  Målet med samarbeidet er å avdekke arbeidsmarkedskriminalitet. Dette kan være brudd på arbeidsmiljøloven, svart økonomi, trygdesvindel, ulovlig arbeidskraft og utnyttelse av sårbare arbeidstakere.