Gå til sidens hovedinnhold

Disse bøkene selger best før jul

Artikkelen er over 2 år gammel

Lars Mytting, Michelle Obama og en bergensk kokebok er blant bøkene som selger unna hos bergenske bokforhandlere før jul.

Selv om snøen ikke har lagt seg andre steder enn på Ulrikens topp, er byen pyntet til jul. Det nærmer seg julaften, og det handles bøker. Mye som selger

Sylvia Gjersvik er butikksjef ved Norli Strandgaten.

– Det er ganske mye sakprosa som selger godt i år, også er det en god del bøker med vestlandsk tilknytning, som for eksempel boken om Oddvar Torsheim. Vi selger også masse store romaner som folk har ventet lenge på.

For å nevne noen trekker hun frem «Bergenskokeboken» av Hugo Ivan Hatland og Skjalg Ekeland, «Nære Fugler» av Mats og Åsa Ottosson, «Søsterklokkene» av Lars Mytting og selvbiografien til Michelle Obama.

– Det er et veldig stort spenn. Vi har mange bøker som selger mye, avslutter hun.

Hun kan gå med på at dette er den største sesongen for bokhandlene, men under tvil.

– Det er vel kanskje jul og semesterstart. Det er mange store sesonger i et bokhandel år. Det er et høyt salg om sommeren og. Folk vil ha med lesestoff til ferien. Det samme gjelder påsken.

Regionsjef for Norli på Vestlandet, Fredrik Dahl Amundsen, forteller at årets boksalg har gått så bra at det ser ut som de vil slå fjoråret på bokomsetning.

Boksigneringer i fleng

I dagene som har vært og de vi har i vente er det flere kjente fjes som dukker opp på de forskjellige bokhandlerne i byen.

Gjersvik forteller at de i helgen har hatt besøk av både Chris Tvedt, Gunnar Staalesen, Lasse Gallefoss, Skjalg Ekeland og Hugo Ivan Hatland. På onsdag dukker Frode Grytten og Helge Skodvin opp på besøk.

– Hjelper boksigneringene på salget?

– Ja, det gjør de. Dette er jo noe vi har invitert til, så vi kan se litt på forhånd at folker er interessert i å få bøkene signert. Det er jo også mange signeringer vi takker nei til, fordi det ikke alltid er like stor forespørsel i Bergen.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

 

Ikke alltid en slager

– Hender det at signeringene ikke går som planlagt?

– Ja, selvfølgelig. Det kan skje. Vi prøver så klart å unngå dette, men det hender.

Regionsjef, Dahl Amundsen, har en forklaring på hvorfor alle signeringene ikke er like suksessfulle.

– Det utgis flere tusen bøker i Norge hvert år, og alle slår ikke an. Noen ganger hender det at det blir solgt kun én eller to bøker i løpet av en signering. Dette kan ha med tidspunktet å gjøre også. Klokken 10 på en hverdag er det ikke like mye trøkk på en bokhandel i Strandgaten som det ville vært på en lørdag på et kjøpesenter.

Han meddeler at det er fler boksigneringer i førjulsperioden enn resten av året.

– Det har litt med forlagene å gjøre og. Vi tilrettelegger og snakker med forlagene i forkant av julen.

Det samme gjør forfatterne, for da kan de påvirke salget av sin egen bok. Begge parter tjener på dette.

I likhet mer Gjersvik forteller han at dette øker boksalget på de forskjellige bokhandlene, men han påpeker også at det er kjekt at forfatterne vil komme til butikkene og møte de ansatte og kundene.

– Da får man et forhold til hver enkelt forfatter. Det er veldig kjekt, og det tror jeg de synes og, smiler han.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

 

Kommentarer til denne saken