Under en pressekonferanse søndag ettermiddag fortalte politiet om pedofilisaken som er under opprulling i byen.

20 personer i Vest politidistrikt er pågrepet for å spre bilder og videoer av grove overgrep mot barn.

Gjerningspersonene er siktet for seksuell omgang og voldtekt av barn under 14 år, grov menneskehandel, samt produksjon og deling av seksuelle overgrep mot barn.

Les også: Dette er de pågrepne i operasjon «Dark Room»

Siktelsene har en strafferamme på opptil 15 år.

– Det dreier seg ikke om én stor sak, der det har vært et samlet tilslag, men et sakskompleks med flere alvorlige saker, som det har vært jobbet med under tid, sier Gunnar Fløystad, leder for påtaleseksjonen i Bergen.

– Enormt omfang

På spørsmål om hva som har sjokkert politiet mest, svarer etterforskningsleder Hilde Reikrås kontant.

– Det må være omfanget. Omfanget er enormt, fortsetter lederen for prosjektet som politiet kaller operasjon «Dark Room».

Flere foreldre er blitt fratatt sine barn på bakgrunn av denne etterforskningen.

– Vi kan ikke gi eksakte tall, men det er flere. Det er mange, sier Heltne.

16 varetektsfengslet

Dette er «det mørke nettet»

«Det mørke nettet», også kalt «dark web», er den delen av dypnettet («the deep web») hvor man kan finne ulovlig innhold. Dette nettet kan man ikke finne på vanlige søkemotorer.

Sider på «det mørke nettet» kan kun aksesseres hvis man bruker programvare som for eksempel Tor, som er et program som gjør det vanskelig eller umulig å spore brukerens virksomhet på nett, eller andre lignende programmer.

Det er ingen som vet hvor stort «det mørke nettet» faktisk er, men det anslås å være flere hundre, eller muligens tusen ganger større enn «clear net», som er internett slik man kjenner det.

Det er på «det mørke nettet» det blant annet omsettes store mengder narkotika og andre ulovlige varer og tjenester.

De involverte skal ha hatt flere ulike roller i pedofilinettverket. Noen barn i materialet er identifisert og blant annet har en far erkjent at han har dopet ned sine egne barn, begått overgrep og tatt bilder av dem.

Politiet har blant annet avdekket følgende:

  • 51 identifiserte personer som skal ha begått overgrep, 20 av dem i Vest politidistrikt
  • Et stort antall bilder og chatter beslaglagt og gjennomgått
  • Politiet har avdekket cirka 5500 brukerkontoer som de mistenker for å delta i chat og spredning av overgrepsmateriale
  • 150 terrabyte med datamateriale beslaglagt, som er det største beslaget i Norge
  • 20 personer pågrepet, seks sitter fortsatt i varetektsfengslet

– Den viktigste prioriteringen har hele tiden vært å stoppe pågående overgrep, identifisere barna, både i inn- og utland, og identifisere overgripere, sier Reikrås.

Etterforskningsteamet har bestått av 25 personer med tverrfaglig bakgrunn tilknyttet ulike avsnitt og driftsenheter, forteller politiet.

Les også: Politidirektør om overgrepssakene: – Godt politiarbeid

Urovekkende høye tall

– Alle gjerningspersonene vi har avslørt er menn. Utover det ingen felles særtrekk. Det er personer fra alle samfunnslag. Flere er velfungerende i sine samfunnsoppgaver, sier Janne Ringset Heltne, politiadvokat.

Ny teknologi gjør politiet i stand til å gå dypere inn i slike saker enn tidligere.

– Antallet personer som har befatning med slikt materiale er urovekkende høyt. Nå har vi teknologi som gjør det mulig å ta langt flere enn tidligere, sier Heltne.

Måten nettverkene fungerer har gjort politiets logistikkarbeid viktig.

– Når vi har pågrepet en gjerningsperson som har kontakt med mange andre, har det vært viktig å få varetektsfengslet vedkommende, av hensyn til faren for bevisforspillelse. Derfor har vi ikke kommentert saken i pressen, sier hun.

Politimann ikke involvert

Da saken ble kjent lørdag, kom det ut at en politimann var involvert og siktet i saken. Dette ble sagt om saken søndag:

– Det er ingen grunn til å tro at han har noen rolle i saken vi etterforsker, så alle spørsmål knyttet til den saken må rettes til Sørvest politidistrikt, sier Gunnar Fløystad.

Startet i september 2015

Prosjektet det ble orientert om søndag startet i september 2015, da det kom en anmeldelse mot en 22 år gammel mann for seksuell omgang med en 14 år gammel jente. Da saken ble etterforsket, viste beslagene grove overgrep mot barn.

Politiet fant frem til flere som hadde kontakt med mannen på det såkalt mørke nettet.

Prioriterte personer med egne barn

Politiet har over 5500 brukernavn på blokken. Langt fra alle er identifisert.

– Vi har også vært nødt til å gjøre harde prioriteringer med tanke på hva som ser mest alvorlig ut, om personene har egne barn eller tilgang på barn. Vi jobber også med å identifisere flere fortløpende, sier Heltne.

Derfor ligger også de fleste sakene i Norge.

– Én sak gjelder livestreaming fra Filippinene. De andre sakene fornærmede i Norge. Vi ser på det vi oppfatter som egenprodusert materiale, sier politiet.

Humlegård avslørte storsak

Allerede fredag meldte politidirektør Odd Reidar Humlegård om at politiet i Bergen jobbet med en svært omfattende sak, som har tvunget dem til å prioritere ressursene sine hardt.

Den manøveren fra Humlegård tok bergenspolitiet på sengen, skriver BT.

Politiet avviser at det var derfor de gikk til aksjon fredag.

2016 har vært et omtumlende år for politiet i Bergen og politimester Kaare Songstad, med Monika-saken, varslerrapporter og den nyeste varslersaken, der det kom frem at politiet har prioritert bort alvorlige narkotikasaker.