Ikke en kulturby verdig

Bergen  20161120.
KYGO , Kyrre Gørvell-Dahll spilte under  prisutdelingen og  feiringen av 30 års-jubileumet til Raftoprisen.
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Bergen 20161120. KYGO , Kyrre Gørvell-Dahll spilte under prisutdelingen og feiringen av 30 års-jubileumet til Raftoprisen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto:

Av

Det største idrettsarrangementet i Bergens historie har havnet i kulturgrøften. Nå må vi bergenserne sørge for festen selv.

DEL

MeningerDet begynner smått å nærme seg en skandale. Bergen 2017 har ikke klart å få på plass ett eneste trekkplaster av internasjonalt format. Knapt en måned før det hele braker løs har arrangørene ikke klart å presentere noe som ligner et kulturprogram.

BA har tidligere omtalt hvordan den planlagte åpningsseremonien ikke ble noe av. Onsdag kunne vi avsløre at Kygo har takket nei til å opptre under VM-festen. Det skal ikke ha stått på superstjernen fra Fana, men snarere rot fra arrangøren.

Sykkel VMs største musikalske stjerne ser ut til å bli Jan Eggum.

Visst er han en fantastisk artist, men som trekkplaster til tidendes fest skinner nok ikke vår høyt aktede trubadur sterkest. Dette holder ikke i en by som de siste årene har produsert stjerneartister av verdensklasse på løpende bånd.

Bergen 2017 har riktignok ikke hatt all verdens budsjett til å booke de største artistene. For å holde kostnadene nede har de fridd til amatørkulturen. Det er helt greit, men ikke som et bærende element i det som blir solgt inn som en gedigen folkefest.

Bergen 2017 har invitert til dans uten å tenke på musikken.

Det er betimelig å minne om hva Oslo fikk til da de arrangerte Ski VM i 2011. Den gang spilte kjente artister hver kveld på Universitetsplassen i Oslo sentrum. Resultatet ble en folkefest, også for dem som ikke var videre interessert i sport.

Ansvaret for arrangementet hviler på Bergen 2017 hvor det internasjonale sykkelforbundet er i førersetet. Men det er ikke ubetydelige millioner som er spyttet inn av Bergen kommune og Hordaland fylkeskommune for å gjøre VM-festen til en realitet.

 Byens innbyggere vil også betale for festen gjennom redusert fremkommelighet og en avstengt by. Da skulle det bare mangle at arrangørene sørget for en god kulturell ramme rundt begivenheten.

Arrangørens møte med kulturgrøften må uansett ikke få ødelegge stemningen i midten av september. Byens mange kulturscener bør ta initiativ til å vise verden hva kulturbyen Bergen er laget av.

De mange tilreisende, og ikke minst sykkelrusede, feststemte bergensere, vil nok ta imot det bergenske kulturlivet med åpne armer om de byr opp til dans.

Klarer ikke arrangørene å booke inn noen flere artister, bør de drysse kulturpengene som er igjen over byens scener og uteliv.

Artikkeltags