Colonialen Kranen inviterte søndag kveld til et høyt uoffisielt bergensmesterskap i vinsmaking.

13 vinkelnere fra noen av byens ypperste restauranter stilte til det som skulle være en oppvarming til Bergen vinfest, som arrangeres kommende helg.

– Nå skjerper vi smakene. Dette er en gøy samling for alle stedene som er med på Bergen vinfest, sier Laila Skorge, dommer og Colonialen-eier, til BA.

Artikkelen fortsetter under bildet.

 

– Ekstremt vanskelig

Vinsmakerne måtte beskrive en rekke viners utseende, duft og munnfølelse – samt prøve å spikre land, årgang, druer, region og produsent.

– Det å treffe helt korrekt er ekstremt vanskelig, spesielt når de blir satt under press foran publikum, mener Skorge.

Etter utsilingsrundene sto til slutt veteranene Bjørn Johnsson og Raymond Mikkelsen igjen i finalen.

– De gamle er best – i hvert fall eldst, spøker Johnsson, innehaver av Pergola mat- og vinbar.

–Vi har kanskje litt mer avslappede skuldre når det gjelder, men det er fantastisk mange flinke, unge vinkelnere i byen med utrolig mye kunnskap, legger han til.

Artikkelen fortsetter under bildet.

 

Rock and roll vinsmaking

Johnsson la ikke mye prestisje i konkurransen, men syntes at det var veldig morsom og god trening.

– Selv er jeg egentlig blitt så gammel at jeg synes at folk må få like det de vil. Jeg prøver å utfordre kundene pittelitt, men vi må huske på at det er mest av folk flest – de som ikke ønsker å bruke masse tid på å lære seg vin, sier han.

De tre finalevinene ble vurdert mens finalistene snakket i munnen på hverandre.

– Dette er rock and roll vinsmaking, bemerket Johnsson.

– Hvilken delstat i Australia, din kødd? utbrøt samme mann etter et uvelkomment teorispørsmål.

– Nøtter?! Det er dessverre helt feil, fyrte Mikkelsen av i retning Johnsson.

Artikkelen fortsetter under bildet.

 

Avgjort etter ekstraomganger

Dommerne klarte ikke å skille finalistene. Nervepirrende ekstraomganger måtte til. En ny vin ble fylt i glassene, og finalistene fikk fem minutter hver til å peile seg inn på hvilken vin det var snakk om, og hvor den kom fra – stadig avbrutt av teorispørsmål fra dommerne.

– Her måtte jeg bare skyte fra hoften. Gratulerer med seieren, Raymond, sa Johnsson etter sitt forsøk, og la dermed presset over på konkurrenten.

– Her kommer fasiten, svarte Mikkelsen, food and beverages manager for De bergenske, og leverte som lovet.

Seieren var soleklar. Vinnervinen var en Chardonnay Burgund Ramonet fra 2015, og Mikkelsen bommet kun på produsenten.

– Det er hardt å svelge at Raymond kom på førsteplass. Dette kommer jeg til å høre om i mange år fremover, sukket Johnsson med et smil.

Artikkelen fortsetter under bildet.

 

Hyller rivalen

Trass i sin selvsikre fremtoning var Mikkelsen svært overrasket over at han sto igjen som bergensmester.

– Det koker nok ned til minne. Jeg har smakt veldig mange viner. Bare det ene året jeg tok vinkelnerkurset i 2015 smakte jeg 600 viner, forteller han.

– Jeg er ikke så arrogant som jeg later som. Bjørn har den beste vinbaren og kan mest om vin i Bergen. Konkurransen baserer seg litt på flaks – men det er selvfølgelig veldig gøy å vinne, legger han til.

Artikkelen fortsetter under bildet.

 

– Ekstrem utvikling

Arrangør Skorge skryter over finalistene og vinmiljøet i Bergen.

– Da jeg begynte som kelner her for 12 år siden var vi 5 vinkelnere. Nå er det over 40. En ekstrem utvikling, sier hun, og fortsetter:

– Gjestene etterspør kunnskap, noe vi ønsker å etterstrebe. Som med mat ønsker de seg noe annet enn de får hjemme. De vil begeistres når de går ut og spiser.

Skorge mener at Bergen etter hvert er blitt svært sterke på vin.

– Det var vi ikke for 12 år siden. Det kan jeg skrive under på.