Fraråder å oppholde seg i rasområdet

De evakuerte på Votlo har nå fått beskjed fra kommunen om at de ikke får oppholde seg i husene sine fra og med fredag ettermiddag. (Arkivfoto)

De evakuerte på Votlo har nå fått beskjed fra kommunen om at de ikke får oppholde seg i husene sine fra og med fredag ettermiddag. (Arkivfoto) Foto:

De evakuerte beboerne får ikke gå inn i husene sine mer dette året.

DEL

Det er meldt store nedbørsmengder fra fredag kveld til lørdag ettermiddag.

På Osterøy er fortsatt fire boliger evakuert etter jordskredet som tok et menneskeliv 7. desember.

12. desember fortalte BA at ingen av de elleve evakuerte fikk flytte hjem før jul. Nå skjerper kommunen sikkerheten i det skredutsatte området.

– Geolog har gjort vurderinger i dag knyttet opp mot værmeldingen og tilstanden i området. Nå fraråder vi alle beboere innenfor det evakuerte området om å oppholde seg der i det hele tatt. Dette gjelder til over nyttår, sier ordfører Jarle Skeidsvoll, til BA.

Rapport i januar

Geologer fra Sweco har de siste ukene jobbet med å kartlegge skredområdet.

– De er ferdige nå, og området er laserskannet for å få et høyoppløselig terrengkart. Nå skal vi ha dialog med beboerne for å få mest mulig kunnskap om området. Rett over nyttår skal eksperter på vann vurdere stedet sammen med geoteknikere som skal se på mulige tiltak- Arbeidet er godt i gang, og rapporten vil bli levert i januar, sier Skeidsvoll.

Når det gjelder resten av kommunen, sier ordføreren at de har en litt forhøyet beredskap i forbindelse med all nedbøren som skal komme.

– Vi er ekstra påpasselige med å sjekke sluker og kummer slik at vi sikrer at vannet får fritt leide.

Saken fortsetter under bildet

Kartet viser det avsperrede området hvor raset gikk tidlig torsdag morgen forrige uke.

Kartet viser det avsperrede området hvor raset gikk tidlig torsdag morgen forrige uke.

Vått i Kvinnherad

I Bergen kommune sier beredskapssjef Ivar Konrad Lunde at de så langt ikke har iverksatt tiltak utover den normale beredskapen som er i kommunen.

– Vi har døgnbemannet vaktsentral for vann og avløp, samt brannvesenet som også jobber døgnet rundt. I tillegg har vi en times mobilisering på kriseledelse dersom det skulle bli aktuelt, sier Lunde til BA.

Meteorologen peker i sine prognoser på at indre og midtre strøk av Hordaland vil få mest nedbør, blant annet ble Kvinnherad og Etne nevnt tidligere fredag.

– Vi tar en runde i forkant av slike varsel for å sikre at avløp og veier skal være i stand til å ta imot store mengder nedbør. Dessuten har vi døgnkontinuerlig vaktordning, sier ordfører i Kvinnherad, Peder Sjo Slettebø, til BA.

Det er ikke lenge siden Kvinnherad sist hadde store nedbørsmengder over kort tid.

– Vi kan kalle inn ekstra mannskaper på kort varsel, men vi krysser fingrene og håper det ikke blir nødvendig denne gangen. Men vi merker klimaendringene og ser at de avløpssystemene vi har ikke er dimensjonert for disse nedbørsmengdene. Vi må nok forberede oss på store investeringer i fremtiden knyttet til avløpssystemer og flomsikring, sier ordføreren.

– Vanvittig bløtt

I Etne sitter ordfører Siri Klokkerstuen og rister på hodet over at det nok en gang er hennes kommune som blir en av de våteste.

– Det er helt sprøtt at det blir så mye nedbør. Vi er vant til å ha mye vann hos oss, men nå er det vanvittig bløtt alle steder. På denne tiden av året er det dessuten mørkt store deler av døgnet, noe som vanskeliggjør observasjonsmulighetene våre. Men vi har faste målestasjoner og punkter vi følger tett med på, sier Klokkerstuen.

Hun understreker at innbyggerne i kommunen er flinke til å ta sine forholdsregler.

– Dessuten har vi dyktige ansatte som er på alerten, og vi er klare dersom det skulle skje noe, sier ordføreren.

– Sjekk nedløp

I Bergen er brannvesenet som vanlig i beredskap.

– Vi vurderer behovet for ekstratiltak fortløpende. I utgangspunktet har dagens situasjon ikke ført til økt beredskap. Dersom det skulle bli svært mange oppdrag, kan vi kalle inn ekstra mannskaper, sier vakthavende sjef i Bergen brannvesen, Tommy Kristoffersen.

Han benytter anledningen til å komme med en oppfordring til byens innbyggere.

– Folk må være obs på været som kommer nå de neste dagene. Sjekk nedløp og takrenner der de vet at det kan hope seg opp med løv og annet rask. Sørg for at det er fri vei for vannet bort fra hus og ned i avløp, sier Kristoffersen.

Artikkeltags