BA mener: Burde vært langt mer opptatt av forskjellene

Jonas Gahr Støre, her på besøk på Sotra, og Ap burde vært langt mer opptatt av forskjellene.foto: Marit Hommedal, NTB

Jonas Gahr Støre, her på besøk på Sotra, og Ap burde vært langt mer opptatt av forskjellene.foto: Marit Hommedal, NTB

Av

Det finnes mange forklaringer på Arbeiderpartiets valgnederlag. Valgkampen handlet i hvert fall for lite om forskjellene.

DEL

MeningerRøster fra LO påstår at de ikke har sett forskjell på Ap og Høyre. Det er signaler Ap uansett må ta svært alvorlig. Det blir neppe mer bruk for partiet ved neste valg om ikke langt flere ser forskjell.

Jonas Gahr Støre er en del av forklaringen. Men han kan ikke bære ansvaret for å være født inn i en rik familie. Til et samfunnslag som på godt norsk ganske enkelt omtales som borgerlig. Når det kommer til årets valgkamp har han svært mange partimedlemmer å dele ansvarer med. Først og fremst noen av disse burde ha forstått at jo mer borgerlig partiets statsministerkandidat fremstår, jo viktigere er å ha et politisk fokus som er minst mulig borgerlig.

Spesielt da Ap mistet sin viktigste sak. Å redusere en tiltakende og skremmende arbeidsledighet sto selvsagt sentralt for ett år siden. Men da vi gikk inn i valgkampen gikk alt så meget bedre på arbeidsledighetsstatistikkene. Noe mange velgere oppdaget lenge før Ap.

Dernest har partiet vært veldig opptatt av å snakke om regjeringens politikk, fremfor sin egen. Forskjellene kom ikke til syne, og Ap fikk ikke vist frem sitt alternativ. Et parti som er veldig opptatt av Høyres politikk skiller seg etter hvert stadig mindre fra Høyre.

Det aller mest famøse, borgerlige og tankeløse var likevel å lefle med Venstre. Det kanskje aller minst fagforeningsvennlige partiet i norsk politikk. Noe partiet har vist flere ganger de fire siste årene. På mange andre områder er det vanskelig å vite hvor du har Venstre. Partiet som i vinter skulle lempe Frp ut av regjeringslokalene, men som nå ønsker å flytte inn i regjering sammen med nettopp Frp.

Ap har lange og gode tradisjoner for å være fagbevegelsens parti. Desto mer overrasket det mange fagorganiserte velgere at Venstre plutselig var aktuell samarbeidspartner. Det kunne fremstå nærmest som å ape etter Høyre. Det har skremt mange i fagbevegelsen.

Etter dette valget er Ap nødt til å ta noen steg tilbake – eller rettere sagt til venstre. Noe av det tapte kan Ap finne igjen i den økte oppslutningen til SV. Som har snakket uanfektet om økte forskjeller i samfunnet vårt. Her kan Ap ha mye å lære når det gjelder alternativ.

"Det aller mest famøse, borgerlige og tankeløse var likevel å lefle med Venstre.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags