Formålet med ekspedisjonen var å reise fra Sør-Amerika til Påskeøya – og tilbake igjen, for første gang i moderne historie.

– Vi har langt på vei bevist at det var mulig i førhistorisk tid ikke bare å seile fra fastlandet og ut til øyene i Stillehavet, men også å returnere, sier ekspedisjonsleder Torgeir Higraf i en pressemelding.

– Blir gøy å se dem igjen

Kari Dahl (36), som til vanlig er overstyrmann på redningsskøyten, kom tilbake til Norge og Bergen før jul etter å ha vært skipper på Kon-Tiki.

Hun synes det var en god avgjørelse å avbryte ekspedisjonen nå.

– Det er mye dårlig vær i området, og det har vært vanskelig for dem å komme seg i riktig retning. Det er kaldt, og alt er sikkert vått. De har gjort en kjempegod innsats med innhenting av data og dokumentring av flåteseiling, sier hun til BA og legger til:

– Det blir gøy å se dem igjen og høre historiene deres.

I 45 dager var hun sjef for et mannskap på syv, tre menn og fire dame, på strekket fra Peru til Påskeøya langt ute i Stillehavet.

Kari forteller at de hadde et utrolig eventyr i Sør-Amerika.

– Ukene i Peru var hektiske, bråkete, kaotiske, gøye og absurde. Det var utrolig deilig å få flåtene på sjøen, og nesten uvirkelig å bli slept ut til havs.

De nådde målet før jul.

– Stillehavet er utrolig vakkert og stort!

LES OGSÅ: – Jeg gleder meg til stjernenettene!

Dårlig vær

Ekspedisjonen består av to balsaflåter, som 7. november i fjor seilte fra Lima i Peru. Flåtene ankom Påskeøya etter 43 døgn på havet. I begynnelsen av januar begynte mannskapet på den mest krevende delen, returen.

Etter 43 døgn på havet ankom flåtene øya, og i begynnelsen av januar startet de hjemturen.

– Vindene og strømmene har vært ustabile og «ikke etter boka». I et normalår burde vi ha nådd Sør-Amerika nå i mars. I stedet er vi fortsatt over 1000 nautiske mil fra land, og værutsiktene gjør at vi ser at det ville være svært tidkrevende å komme til land, sier Higraff.

Ekspedisjonen hadde som formål å reise fra Sør-Amerika til Påskeøya, og tilbake igjen, for første gang i moderne historie. Underveis på ferden har forskerne ombord på flåtene samlet inn data som kan gi informasjon om klimaendringer, økosystemendringer og forurensing.