Flere russ ble innlagt på sykehus - uklart hva de hadde fått i seg

Artikkelen er over 1 år gammel

– Det er all grunn for russen å være ekstra påpasselig på hva de inntar, advarer Haukeland sykehus.

DEL

Politiet gikk mandag ut og advarte mot at metanolholdig drikke kunne være i omløp i Bergen.

Bakgrunnen var at flere russ hadde havnet på Haukeland sykehus med symptomer som ikke forventes av alkohol.

Politiet tok bekymringsmeldingen fra sykehuset på største alvor, og gikk derfor ut med en advarsel før prøveresultatet var klart.

– Beklageligvis har det den siste uken blant russen i Bergen oppstått uheldige situasjoner der flere russ har blitt innlagt på sykehus med nevrologiske symptomer som ikke forventes av alkohol. Årsaken til dette er trolig ubevisst inntak av andre rusmiddel, men vi kan ikke knytte symptomene opp mot de vanlige illegale rusmidlene, opplyste Vest politidistrikt.

Mandag ettermiddag opplyser Haukeland sykehus at mistanken om metanol er avkreftet.

– Jeg kan bekrefte at vi fikk inn et lite antall russ i helgen som kom inn med avvikende russymptomer. Dette ble rutinemessig meldt videre til politiet. Det er nå gjort analyser av prøvene, og det er ikke påvist metanol. Hva de har fått i seg er uklart, men det er all grunn for russen å være ekstra påpasselig på hva de inntar, sier kommunikasjonsdirektør Erik Vigander.

Ifølge Vigander var det tydelig at russen hadde fått i seg noe mer enn bare alkohol, men det har ikke lykkes sykehuset å finne ut hva.

Fordi sykehuset har taushetsplikt, vet ikke politiet hvem de berørte russene er, før de eventuelt mottar opplysninger fra dem selv. Dermed har det heller ikke vært mulig for politiet å ta en samtale med av ungdommene.

– Alle må passe på sine egne drikkevarer og være kritisk til det de tar imot, understreker Bente Liland, som er leder for kriminalitetsforebyggende avsnitt ved Bergen sentrum politistasjon.

Fakta om metanol

Metanol er en giftig alkohol som er vanskelig å skille fra etanol, og kan føre til alvorlige symptomer og død hvis man drikker det. Det kan ta tid før symptomene opptrer.

Ved symptomer, ring 113. Giftinformasjonen er døgnåpen og kan kontaktes for råd på 22 59 13 00. Forgiftninger med metanol krever rask og riktig behandling.

Metanol brytes ned til maursyre i kroppen, og det er dette nedbrytningsproduktet som fører til de alvorlige forgiftningssymptomene.

​Metanol i seg selv vil kort tid etter inntaket kunne forårsake kvalme, brekninger, magesmerter og mild påvirkning av sentralnervesystemet. Ruseffekten av metanol er minimal.

Kilde: Helsenorge.no

Artikkeltags