Gå til sidens hovedinnhold

Eivind fanget meteor på video

Artikkelen er over 3 år gammel

I natt kunne man se meteoreksplosjon over Bergen.

På Turøy på Sotra fikk Eivind Haugen seg litt av en overraskelse torsdag morgen. På mobilen tikket det nemlig inn melding om at det hadde vært bevegelsen utenfor inngangsdøren hans som hadde blitt fanget opp av kamera han har utenfor.

– Kameraet reagerer på bevegelse, og klokken 0255 filmet kamera et kraftig lysglimt på himmelen nord for Bergen. Jeg tenkte med en gang at det kunne være en meteor. Jeg har aldri sett noe sånt i virkeligheten tidligere, det var jo litt kult at jeg klarte å feste det til film, sier Haugen til BA.

Viser seg hvert år

Steinar Midtskogen er kameransvarlig i Norsk meteornettverk. Han forteller til BA at det Haugen fikk filmet i natt, er meteorsvermen geminidene.

Den er forårsaket av asteroiden 3200 Phaethon, og meteorsvermen viser seg rundt 12.–14. desember hvert år.

– Som regel er dette den flotteste meteorstormen vi kan se i Norge. Den oppstår fordi jordens bane krysser et område med mye støv og småstein som ser ut til å komme fra stjernetegnet tvillingene, forklarer Midtskogen.

Det var ikke så veldig mange steder i Norge som hadde klarvær i natt, men foruten over Bergen, er det gjort observasjoner av meteorstormen geminidene noen steder over Nord-Norge.

33 kilometer i sekundet

– Det vi ser på videoen er antakeligvis en meteor på kanskje et par kilo. Den er omkring hundre kilometer unna, og lysglimtet vi ser på videoen er når den kommer inn i atmosfæren og eksploderer. Den kommer inn med en fart på 33 kilometer i sekundet, og det aller meste av meteoren brenner opp. Dersom noe daler til jorden, er det i form av støvkorn, sier Midtskogen.

Når jordens bane treffer meteorstormen, kan det oppstå over hundre stjerneskudd i timen.

I desember i fjor skrev BA om Ronny Tertnes som etter lang tids filming fra terrassen omsider fikk fanget en spektakulær meteoreksplosjon.

Meteoritt eller meteor?

Meteor, glødende luft og gass som sees som en lysstripe på himmelen. Dette opptrer når en meteoroide trenger inn i atmosfæren. Dette kalles også et stjerneskudd.

En meteoroide er et legeme fra verdensrommet.

Hvis massen fra verdensrommet er forholdsvis stor, trenger meteoroiden dypere inn i atmosfæren. Den kalles da en ildkule og kan være meget lyssterk. Man kan da se sterke lys- og fargevariasjoner, og det ender med en eksplosjon noen kilometer over bakken.

Meteorer opptrer enkeltvis og i skurer. Sistnevnte er også kalt meteorsvermer.

Kilde: Store norske leksikon

 

Kommentarer til denne saken