«Statsraad Lehmkuhl» får seks millioner til opprusting

«Statsraad Lehmkuhl»  skal gjennom betydelig opprusting før jordomseiligen i 2021.

«Statsraad Lehmkuhl» skal gjennom betydelig opprusting før jordomseiligen i 2021. Foto:

– Det er helt latterlig bra! jubler direktør Haakon Vatle.

DEL

Lørdag ble det kjent at regjeringen vil øke tilskuddet til Stiftelsen Seilskipet Statsraad Lehmkuhl med seks millioner kroner i 2020. Pengene skal gå til å dekke kostnader til vedlikehold, i først omgang til oppgradering av stålplater i skroget.

– Vi skal på jordomseiling om to år, og skipet trenger betydelig oppgradering før avreise, sier direktør Haakon Vatle til BA.

Svært fornøyd

– Dette er fantastiske nyheter for oss, og helt nødvendig for at vi skal kunne klare å gjennomføre det vedlikeholdet som trengs for å gjøre skipet sjøklart. Seks millioner er helt latterlig bra, sier han.

Totalt vil «Statsraad Lehmkuhl» med dette motta et statstilskudd på totalt nærmere 15 millioner kroner i 2020.

Første dokking finner sted allerede i oktober, og vil vare til over nyttår. Alt arbeidet skal gjennomføres på Laksevåg. Det neste vedlikeholdet skal etter planen gjennomføres til samme tid neste år.

Hver dokking er ventet å kostet om lag 17 millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under bildet

Ove Trellevik (H), Statsraad-direktør Haakon Vatle og Silje Hjemdal (Frp) møttes på Bradbenken lørdag.

Ove Trellevik (H), Statsraad-direktør Haakon Vatle og Silje Hjemdal (Frp) møttes på Bradbenken lørdag. Foto:

– Vi klarer å hente noen midler fra egen kasse, men vi absolutt ikke i mål. Vi har også søkt både fylkeskommunen og kommunen om midler, og håper de følger opp. I tillegg jobber vi med private aktører, sier Vatle.

18 måneders tokt

Jordomseilingen har fått navnet «One Ocean» og skal vare i 18 måneder.

Toktet blir en del av FN sitt havsatsingstiår, og målet med prosjektet er å skape oppmerksomhet og dele kunnskap om havets sentrale rolle for en bærekraftig utvikling i et globalt perspektiv.

Prosjektet gjennomføres i samarbeid med internasjonale forskningsinstitusjoner.

Det var stortingspolitikerne Ove Trellevik (H) og Silje Hjemdal, medlem i Familie- og kulturkomiteen fra Frp, som brakte nyheten om pengetilskuddet over fjellet.

– Som bergenser er jeg svært glad for å få dele ut nok en gave til den vakreste damen av dem alle. Tildelingen viser at det nytter å kjempe for kystkulturen. Statsraaden er ikke bare Bergens stolthet, men en nasjonal skatt og en viktig del av den norske kulturarven, sier Hjemdal.

Investeringer for fremtiden

Trellevik understreker at alle de fire regjeringspartiene står samlet om dette.

– Det er kjekt å kunne bidra til at skuten blir i topp stand til jordomseilingen. Den kommer til å bety mye for mange i mange i årene som kommer, sier Trellevik.

Kulturdepartementet gir også årlig driftstilskudd til fullriggerne «Sørlandet» og «Christian Radich» som er i aktiv drift som flytende kulturminner. «Statsraad Lehmkuhl», som er bygget i 1914, er den eldste og største av de tre.

Artikkeltags