Nå kommer finværet - og inversjon

Kulde, vindstille og varme i høyden gir inversjon.

Kulde, vindstille og varme i høyden gir inversjon. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Søndag sprekker skydekket opp og regnet gir seg. Men med det følger også stor fare for dårlig luftkvalitet.

DEL

Uken har vært preget av regn- og snøvær og torsdag kveld skal det plaske ned når et lavtrykk vest for Skottland driver inn mot Vestlandet.

– Det er et ganske kraftig lavtrykkssystem som kommer rett på oss. Tidlig fredag kommer det noen byger i Bergensområdet, før det kommer mer regn på kvelden med en front som kommer inn. I løpet av kvelden øker også vinden på fra sørøst og vi får stiv til sterk kuling enkelte plasser på kysten og i fjellet. Akkurat nå ligger lavtykket gunstig til for oss, men små endringer kan gi store utslag, sier meteorolog Lars Andreas Selberg ved Meteorologisk institutt.

Comeback for solen

Litt av lavtrykksfronten vil henge igjen lørdag, men søndag ser det straks mye bedre ut. Da vil et høyttrykk bygge seg opp og solen kommer tilbake til Bergen.

– Ja, da blir det fint vær. Og det ser ut til at vi er på vei inn i en finværsperiode fra søndag til torsdag, og kanskje enda lenger, sier Selberg.

Men sol og lave temperaturer er som kjent en dårlig kombinasjon i Bergen.

Dårlig luftkvalitet

– Det er store muligheter for at vi får en inversjonssituasjon på tirsdag. Med kuldegrader, lite vind og varme i høyden blir det inversjon. Søndag til torsdag kan det derfor bli dårlig luftkvalitet.

Frem mot neste helg blir prognosene mer usikre, men mye tyder på at det blir fint også da. Snø i bystrøk er det imidlertid liten sjanse for.

– Derimot kan det komme litt i fjellet, så det passer jo bra for de som vil ut på skitur.

Les også: Kraftig inversjon over Bergen – knallværet skal vare lenge

Artikkeltags