Da var bergenseren den eneste av de seks deltakerne som hadde klart å fullføre prosjektet. Det var akkurat nok til seier i Yrkes-NM for betongfag, som gikk av stabelen på Hellerudsletta utenfor Oslo denne uken.

– Jeg er veldig fornøyd, sier Trygve Skorve Haugland, som til daglig er lærling hos Entreprenør Heldal i Bergen.

Hardt arbeidspress

Oppgaven han og deltakerne fikk, ble delt ut på tirsdag morgen. Da hadde de to og en halv dag på å løse den, før den skulle vurderes av dommerne. Haugland klarte det altså med knappest mulig margin.

– Vi skulle lage en buet forskaling med to vanger. Det regnes for å være en komplisert oppgave, som en vanskelig fagprøve. Jeg satte meg ned og planla og tegnet i en halvtime før jeg satte i gang, forteller 19-åringen.

Men det gikk tregt for alle deltakerne, selv om de sto på i åtte timer hver dag. Selv dommerne tvilte på at noen av kandidatene ville være ferdig til deadline.

– Ikke sikker på seier

Men bare noen sekunder før tiden rant ut, hamret Haugland inn siste spiker. Samtidig kunne han se bort på konkurrentene, som ennå ikke hadde kommet i mål.

– Jeg var fortsatt ikke sikker på seier. Ikke før de ropte opp navnet mitt under premieseremonien.

Han kom øverst på pallen og kunne dermed motta et gavekort fra Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg (EBA), i tillegg til tittelen som Norges beste betongfaglærling.

– Sjefen min, Magne Heldal, var veldig stolt og glad, sier lærlingen, som har blitt lovet fast jobb i entreprenørfirmaet når han er ferdig med lærlingeperioden om et halvt år. Den skal han kombinere med ingeniørstudier.

Vant utdanning

Bergenseren var ikke den eneste fra Hordaland som vant NM-tittel under konkurransen. Også Aleksander Furubotten fra Frekhaug tok førsteplassen i mur- og flisleggerfag.

– Det var en hard konkurranse med fire gode deltakere. Men Aleksander vant, etter å ha murt opp en vinkelmur, en teglstein-skorstein og flislagt en vegg med utvendig hjørne, sier opplæringsansvarlig Erik Hordvik hos Fyllingen Flis og Mur.

Sammen med NM-tittelen følger også finansiering av 80 prosent av mesterutdanningen.