Gå til sidens hovedinnhold

Arabisk film-festival på USF

Artikkelen er over 4 år gammel

– Fordommer og frykt for arabisk kultur eksisterer. Vi ønsker at folk skal treffes på et likt grunnlag, sier filmfestivalarrangør.

Filmfestivalen «Arabiske filmdager» er etter syv utgaver en godt etablert festival i Oslo. I år går den for første gang av stabelen i Bergen. De tre arrangørene har alle bakgrunn fra arabisk- eller Midtøsten-studier og har lenge ønsket å starte festivalen på Vestlandet.

– Vi har tross alt et arabisk- og midtøstenstudium ved Universitetet, og mange organisasjoner og personer som jobber tverrkulturelt her i byen, sier én av tre arrangører, Vibeke Koehler.

Ballen begynte å rulle da hun i fjor høst fikk kontakt med de to andre festivalentusiastene, Anne Sofie Lid Bergvall og Sigrid Kolbjørnsen.

Debatt om radikalisering

Det resulterte i at filmfestivalen for første gang skal arrangeres i Bergen. Programmet rommer ikke bare film, men også blant annet musikalske innslag og debatter.

– Det er viktig for oss å vise at arabiske land produserer fine ting, det er ikke bare elendighet og krig. Men samtidig lukker vi ikke ørene for reelle utfordringer som må tas opp. Vi arrangerer panelsamtaler om viktige og vanskelige tema. En av disse handler om identitet og radikalisering, nærmere bestemt ungdom som har vokst opp i to kulturer. Vi ønsker å debattere hvorfor radikalisering skjer med disse ungdommene, sier Koehler.

– Alt på programmet er av, eller om den arabiske verden. Noe er lokalt som kortfilmen på Landås, mens andre filmer er produsert utenfor Norges grenser, legger Lid Bergvall til.

Bro mellom kulturer

Temaet og kortfilmen de to sikter til heter «Frame» og er laget på Landås asylmottak av Isan Maher.

– Den handler om Midtøstens tradisjoner og hvordan det er å leve med disse. Mange mennesker kan ikke velge eller leve fritt, og blir straffet dersom de ønsker å trosse tradisjoner, sier filmskaperen.

Maher tror festivalen i Bergen kan fungere godt som opplysningsarena.

– Mange her i Bergen vet lite om Midtøsten. I tillegg er det bra å knytte kontakt med kulturer forskjellig fra ens egen.

Bruker lokale krefter

– Vi er heldige med de lokale ressursene som vi kan lene oss på i Bergen, så det har vært viktig for oss og benytte av oss av det kulturengasjementet som finnes her, sier Lid Bergvall.

Hun forklarer at arrangørene har ansvar for programmet og tematikken, mens Oslo bistår med å finne filmer som passer til de debattene som skal holdes.

– Vi har fått masse hjelp fra Oslo, så vi finner ikke opp hjulet på nytt, sier Lid Bergvall.

De tre har også fått støtte fra Fritt Ord, Bergen kommune, Velferdstinget og Norsk filminstitutt, samt at det har vært en del bytting av tjenester og hjelp fra frivillige.

– Stine Holthe har reist rundt på UiB for å rekruttere frivillige, hun har også jobbet på Landås asylmottak. Det er viktig for oss å understreke hvor viktig hun har vært for oss, sier Lid Bergvall.

– Svært tidkrevende

Arbeidet med festivalen har tatt på, men er verdt slitet, enes de to om.

– Prosjektet har vært svært tidkrevende. Den siste tiden har nok vi tre jobbet 180%. Men, vi synes det er verdt det. Filmfestivalen tilfører noe som har manglet i Bergen, sier Koehler.

– Fordommer finnes, frykt for arabisk kultur eksisterer. Vi ønsker at folk skal treffes på et likt grunnlag, og selv oppleve filmene og arrangementene våre som viser at folk er opptatt av de samme temaene og problemene på tvers av kulturer – da skjer det noe veldig fint, legger hun til.

Godt samarbeid

– Vi har hatt et utrolig godt samarbeid med Film Fra Sør i Oslo. De har bidratt enormt, samtidig som vi har fått forme dette arrangementet til å bli en bergensfestival. Uten deres hjelp og støtte vet jeg ikke hvordan det hadde gått. Vi startet med et minimalt budsjett. Vi vet ikke hvordan salget kommer til å gå, men det er kun 92 plasser så jeg tror det blir rift om plassene, sier Lid Bergvall.

– Vi er veldig fornøyd og stolte av arrangørene i Bergen. Gitt at dette vil bli tatt godt imot, som jeg tror det vil, så ser jeg for meg at dette skal bli et årlig event, sier prosjektleder for Arabiske filmdager, Gjermund Granlund.

– Bergen har vært ekstremt dyktige å tiltrekke seg lokale kunstnere, så den kulturelle bredden er faktisk større i Bergen enn i Oslo, legger han til.

Arabiske filmdager Bergen

Filmfestivalen arrangeres på USF Verftet 6.–8. april.