Besøksvenn Tor Leif Pedersen og hans besøkshund «Ukko» ble tildelt Omsorgsprisen 2015. Det var en tårevåt besøksvenn som tok i mot prisen.

– Arbeidet gir meg stor glede

– Jeg er utrolig stolt på mine og andres vegne. Det er fint å bli prissatt, sier Pedersen som ønsker å understreke at mange andre fortjener denne prisen også.

Det er 24 besøkshunder fra Røde Kors i Hordaland. Selv debuterte Tor Leif Pedersen og «Ukko» som besøksvenner i 2011. Etter det har det bare ballet på seg med frivillig arbeid for både hund og eier.

Men først og fremst er besøksduoen på Bergen Røde Kors sykehjem og gir beboerne der ekstra livskvalitet.

– Dette gir meg stor glede. Jeg ser de eldre omtrent begynner å grine bare «Ukko» ruller rundt. Det gir en god følelse, sier Pedersen til BA.

Stolt ordfører

Det var ordfører Marte Mjøs Persen (Ap) som sto for utdelingen av tre omsorgspriser søndag kveld. Siden 2001 har prisen vært delt ut til en medarbeider på instistusjoner, privatpersoner, institusjoner eller prosjekter som de siste årene har vist fremragende omsorg i Bergen eller Hordaland.

I tillegg til prisen besøksvenn Pedersen og «Ukko» fikk ble det delt ut to andre priser. Den første gikk til hjelpepleier Ingjerd Bjånesø Bergesen.

– Hun har vært en frontfigur med et sterkt engasjement for de eldre, og hun kalles bare mor på Hordnestunet sykehjem. Hun har vært en unik rollemodell for både beboere og ansatte, sa Marte Mjøs Persen før hun delte ut prisen.

Pris til sykehjem

Den andre prisen gikk til alle ansatte på et sykehjem med en noe spesiell historie.

Sykehjemmet på Varaldsøy har vært utrydningstruet i mange år, og for tre år siden bestemte kommunen seg for å legge det ned. To personer nektet å flytte, og etter måneder med kamp, ble sykehjemmet delvis gjenåpnet i 2014. I disse dager åpnes sykehjemmet for fullt.

Det var to av «krigerne» for bevaring av sykehjemmet som tok imot prisen på DNS på vegne av de ansatte; Bodil Våge og Ingunn Enæs Gjuvsland.

Historiske nominasjoner

Lege Stein Husebø fra Verdighetssenteret er tydelig stolt.

– Årets nominasjoner har vært de beste siden første gang vi delte ut Omsorgsprisen, sier Husebø til BA.

DNS var scene for en festforestilling søndag kveld. Gabriel Fliflet trakterte trekkspillet, som en rød tråd gjennom prisutdelingene, mens blåsere fra Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester var noen av innslagene på scenen.

Omsorgsprisen

  • Omsorgsprisen ble opprettet i 2001 for å fremheve den enestående innsats mange gjør for at sårbare gamle og andre skal ha et godt liv i deres siste levetid.
  • Juryen består av representanter for Verdighetssenteret, Bergen kommune, GC Rieber Fondene og Bergen Røde Kors sykehjem.
  • Prisvinnerne mottar en gavesjekk, et såkalt Omsorgsbilde. Førsteprisvinneren får Omsorgsstatuetten i bronse, som er utarbeidet av kunstner Vidar Mæland.
  • Omsorgsprisen er et samarbeid mellom CG Rieber Fondene og Verdighetssenteret – omsorg for gamle.
  • Mildred Ø. Mørk var den første vinneren i 2001. Blant andre har Megafon mottatt prisen (2010).
  • Samme år fikk også Wenche Foss ærespris, den eneste æresprisen som er delt ut i denne sammenheng.