Filmstudenten fra Bergen er i starten av sitt livs seilas - fra Norge til Australia med seilbåten «Snuppa». Tirsdag fikk hun virkelig kjenne havets lunefulle natur på kroppen da hun prøvde å søke ly fra dårlig vær i Nordsjøen ved de østfrisiske øyer.

– Sjøkartet viste under en meter vanndybde, men det tyske havnekontoret fortalte at det ikke var noe problem å gå gjennom dit til Nederland når det er høyvann. Det var bare å starte halv ett og komme seg gjennom på fire timer. Vi «gønnet» på med motoren for å rekke gjennom før lavvannet kom, forteller Taule til BA.

Alene og forlatt

Målet for friskusen er å nå Queensland i Australia. Med seg på etappen til Frankrike har hun den danske psykologistudenten Martha Slot Thorvald (21). Sammen fikk de oppleve at snarveien ikke var så snar likevel.

– Det gikk fint to tredjedeler av turen. Da begynte dybdemåleren å koble seg ut. Jeg gikk ned for å fikse den, og mens jeg var der gikk vi plutselig på grunn. Jeg løp opp og prøvde og bakke oss ut, sier Taule, som opplevde situasjonen som høydramatisk.

Sjøulkene hadde truffet en sandbanke ved den tyske øyen Norderney, like ved grensen til Nederland.

– Vi kom ingen vei. To gamle nederlandske seilskuter kom bort og prøvde å dra oss i alle retninger, men de måtte gi opp og forlate oss før tidevannet forsvant, forteller hun.

Med ingen utsikt til hjelp, synkende tidevann og en stadig skeivere båt, ble eventyreren fra Minde særdeles stresset.

– Vi måtte bare vente på at vannet skulle forsvinne og båten velte. Vi ante ikke hva vi skulle gjøre. Jeg ringte familie og seilevenner og spurte om råd, sier Taule.

Solnedgang, øl og ostepop

Bekjente som hadde vært oppe i lignende situasjoner kunne fortelle henne at båten kunne ligge på grunnen, uten å ta skade av det.

– Da ble jeg mye roligere. Vi fikk pumpet opp gummibåten som en slags livbåt og pakket nødbag med alt man trenger. Mat, vann, øl, ostepop, lakris og sjokolade, ler 23-åringen.

Kystvaktene i Tyskland og Nederland sto klar i tilfelle noe skulle gå galt. Med rundt 11 timer til tidevannet kom tilbake, måtte de to skipbrudne finne seg til rette i sine nye omgivelser.

– Vi stekte oss pølser og gjorde gummibåten koselig med puter og tepper. Etter at planlegging og forberedelser var unnagjort lå vi bare i gummibåten på sandbanken og drakk øl, spiste ostepop og hadde latterkrampe, forteller Taule.

– Det var en helt øde strand med bare oss og kjempefin stjernehimmel og solnedgang. Vi snakket om hvor vill situasjonen var. Det var surrealistisk, fint, rart, kult og alt på en gang. Hvis dette går bra er vi veldig glade for at det skjer, tenkte vi.

Nyter bikinilivet

Tidevannet kom tilbake i løpet av natten, og da båten nesten var rett igjen gikk de to ombord.

– Vi brukte to timer på å få opp ankeret – det var så tungt. Litt før fire var vi helt løs. Da seilte vi tilbake til trygt farvann og nærmeste havn, som var Borkum, på en av naboøyene. Der var vi fremme 1030, helt utslitt, sier Taule.

Da BA snakket med globetrotteren fredag morgen hadde den 30 år gamle og 32 fot lange «Snuppa» bragt sine to seilere videre til Groningen i Nederland. De følger nå kanalene gjennom treskolandet og håper å nå Frankrike i neste uke.

– Alt står veldig bra til med oss. Vi ville ikke vært opplevelsen foruten, selv om det var dramatisk da det sto på. Vi var mer stresset enn redd. Jeg tenkte et øyeblikket at turen kunne være over, men alt ordner seg jo, ler Taule og legger til:

– Nå skal vi bare nyte livet i Nederland. Det er jo ekstra deilig når det er ekstremvær hjemme. Her koser vi oss i strålende sol, 30 grader og bikini.

Du kan følge Odas eventyr på bloggen hennes Oda & Snuppa, Facebook og Instagram.