Store og små var invitert til Festplassen lørdag i forbindelse med Trafikksikkerhetsdagen. Blant de mest populære attraksjonene var politibilen, hvor små og store kunne bli foreviget i førersetet.

– Kanskje jeg skal bli politi, sier David Milde til BA fra bak rattet på utrykningskjøretøyet.

– Jeg vet at jeg skal jobbe i militæret, svarer lillebror Teodor Olai (7) bestemt.

Brødrene likte også godt demonstrasjonen av hvordan man redder en fastklemt ut av en kollidert bil.

– Det var gøy å se, selv om vi vet at alt er juks, forteller guttene fra Åsane.

Annet enn foreldremas

De blide brødrene forsikret om at de begge alltid bruker hjelm når de sykler, før de hastet videre til neste stand.

– Vi har alltid høy fokus på sikkerhet, men for oss voksne er dette uansett en fin oppfriskning av kunnskap, sier brødrenes stefar Christer Bendixen (38).

Han mener at det er bra for ungene å se hva som kan bli konsekvensene av uforsiktighet i trafikken.

– Her er det forbilder som kan gi dem en innsprøyting. Noe annet enn mas fra foreldre, smiler Bendixen.

Saget gjennom bilvindu

Brannvesen og ambulansetjenestens rollespill av en redningsaksjon etter en frontkollisjon i går formiddag, trakk flere hundre skuelystne.

– Vi måtte sage av ruten og brekke opp døren for å gi helsepersonell tilgang til sjåføren, forteller Kjell Heggdal, brigadeleder Bergen brannvesen.

Målet var å vise hvor tidkrevende en slik redningsaksjon kan være.

– Jeg håper at effekten er at de som ser på er forsiktigere i trafikken. Det er lite som skal til og ting kan fort gå gale. Småting kan få fatale konsekvenser, sier Heggdal.

Brannmannen mener at forebygging er en utrolig viktig av deres arbeid.

– Vi ser også at dette har en veldig god effekt. Det er fantastisk når barn tar mer ansvar for førstehjelp og brannslukking, mener Heggdal.

Promillebriller

Blant bodene kunne man finne blant annet briller som simulerte høy promille, en simulator for å vise viktigheten av beltebruk, og en lastebil for å demonstrere den overraskende svære blindsonen store biler har.

– Det er ikke meningen å skylde på noen men å peke på ting man kan gjøre for å forebygge trafikkuhell og ulykker, forklarer Giske Eggen, daglig leder for NAF Bergen og omegn og prosjektleder for Trafikksikkerhetsdagen.

Totalt 17 ulike organisasjoner deltok. Blant annet nødetatene, Statens vegvesen, Bergen kommune, Hordaland fylkeskommune, Røde Kors, Trygg Trafikk og representanter fra sykkel-VM 2017 i Bergen.

Gårsdagens arrangement var det niende i rekken, og hadde et spesielt fokus på syklister og ikke minst barn.

– Vi starter med de minste og informerer om hjelm, refleksbruk og slikt. Barna skal ha det kjekt og foreldrene få info til ettertanke. Ta hensyn til hverandre, vær rusfri og senk farten er budskapet, avslutter Eggen.