Slik stenges Bergen ned i ti dager 

I de røde områdene vil det være stengt for biler fra klokken 0830-1900.

I de røde områdene vil det være stengt for biler fra klokken 0830-1900.

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Folk langs begge fjellsidene i Bergen vil ble sperret inne under sykkel-VM i september. Sjekk kartet.

DEL

I de røde områdene vil folk ikke kunne komme seg ut eller inn med bil fra klokken 0830 til 1900. Her vil også kollektivtilbudet bli sterkt svekket under arrangementet. 

– Dette gir utfordringer for innbyggerne generelt, og næringslivet. Derfor ønsker vi å kommunisere det tydelig nå, for at alle skal kunne planlegge, sier beredskapssjef Ivar Konrad Lunde. 

I de oransje områdene blir det mulig å komme seg ut og inn, men i svært begrenset grad. 

Skal gå og sykle

– Men hvordan skal folk som bor i de røde områdene komme seg til og fra jobb, og frakte unger til og fra skole og barnehage? 

– I utgangspunktet skal de gå og sykle. Man må ha overganger til gode kollektivtilbud, og det kan være en løsning å bilen plassert utenfor. Men i utgangspunktet skal også kollektivtilbudet dimensjoneres til dette, sier fylkesvaraordfører Pål Kårbø.

Konrad Lunde var opptatt av at løypetraseene gjerne så lite dramatiske ut et kart. Men, som han sier: Sykkel-VM kommer til gi den jevne bergenser store utfordringer. 

– Det er derfor det greit å ha en bekymret mine nå. Hverdagslogistikken til svært mange bergensere vil bli påvirket, selv om det blir en folkefest. Det er viktig at folk får informasjon, og får vite hvilke løsninger vi har, sier byrådsleder Harald Schjelderup under dagens pressebrifing.

Det meste av bysamfunnet, som Konrad Lunde kaller det, skal likevel fungere på et vis.

  • Helse, sosial og omsorgsinstitusjoner vil være åpne.
  • Helsetilbudet i ressursbaser og hjemmesykepleien skal være forsvarlig.
  • Skoler og barnehager er åpne.
  • Det er planlagt åtte midlertidige helseenheter som folk kan komme til, og hvor utrykningstjenester kan komme fra. 

– Årsaken er at det vil for eksempel bli vanskeligere å komme seg til legevakten, sier Schjelderup.

Byrådslederen vil heller få kritikk for å ha litt for mange rynker nå, enn å få kritikk i ettertid for å ha tatt for lett på ting. Han er samtidig klar på at han ikke håper at bergenserne stikker av under mesterskapet.

– Vi håper at folk blir og lager det til en folkefest, samtidig som dagliglivet går opp på et vis. Skolene har ikke fri, men vi skal ha et opplegg der barna våre får tar del i festen det skal bli, sier han.

Vil ha spektakulære løyper

Løypetraseene ble lagt for en stund tilbake. Den ene som har kommet til under Schjelderup er opp Fløyen.

– Vi vil ha spektakulære løyper, og har et tett samarbeid om dette med arrangøren. Det er idrettslige vurderinger som ligger til grunn. Og nei, vi har ikke sagt nei til noen ønsker så langt.

Under arrangementet kommer det til å være om lag 500.000 tilskuere i byen.

– Målet er at det ikke er noen forhøyet risiko i bysamfunnet på tross av et så stort arrangement. For å få dette til er det viktig å informere godt, sier byrådsleder Schjelderup.

Det er avsatt 20 millioner kroner fra kommunens side til sykkel-VM. Det er ikke nok, og byrådet kommer til å gå til bystyret for å få mer penger.

– Jeg kan ikke anslå størrelsen på potten, men det dreier seg om noen millioner kroner, sier Schjelderup.

Felles forpliktelse

De skal i møte med halve regjeringen i morgen, for å få støtte til, og forståelse for, arrangementet. Schjelderup poengterer sterkt at det er et nasjonalt arrangement, i Bergen. 

– Har du noen kommentar til Erling Gjelsviks kommentar i BA i helgen, lurte BTs journalist på.

GJELSVIK: Vis fingeren til dopstevnet! 

– Nei, vi har et enstemmig bystyre bak sykkel-VM og dermed har vi en felles forpliktelse. Vi for vår del kommer ikke å be om en tilleggsbevilgning fra regjeringen, men politiet trenger ekstra ressurser, og kollektivtrafikk er viktig for oss, svarer byrådslederen.

Artikkeltags