Gå til sidens hovedinnhold

Fanajenter inspirerte av eventyrene til Dale Oen

3500 unge deltok på YouExplore i Grieghallen

Artikkelen er over 3 år gammel

– Det var veldig spennende og lærerikt, synes venninnegjeng.

Rundt 3500 skoleelever flokket onsdag til Grieghallen for å få med seg den interaktive forskningskonferansen YouExplore, som arrangeres i regi av Dale Oen Experience.

– De snakket om boss, dyr og romfart, men det var gøyest med dem som hadde reist verden rundt og klatret. Vi fikk lyst til å se mer av verden selv, sier Benedicte Knudsen (15), Celine Lepsø (15) og Marie Sørheim (15) fra Rådalslien skole til BA.

Konferansen ble også arrangert i fjor da rundt 6000 deltok. Nytt av året er digital overføring til ungdom over hele Norden, USA, Russland og Kina, samt en egen konferanse i Tromsø i januar. Elevene fikk historier, råd og inspirasjon fra en rekke profiler innen motivasjon, plast i havet, fornybar energi og teknologi.

– Det var inspirerende å høre at flere av dem hadde blitt mobbet, men likevel fått til så mye. Og kult med hun som hadde vært innestengt i en måned av NASA, synes Fana-jentene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

 

Innestengt i 30 dager

Geologen, eventyreren og astronautlærlingen de likte er Ulyana Horodyskyj (31). I 2016 var hun, sammen med tre andre, innestengt i 30 dager i et habitat som en del av HERA XII. Oppdraget var en del av NASAs arbeid med å minimere risikoen for langdistansereiser i verdensrommet – for eksempel å få mennesker til Mars.

– Jeg er drevet av en utforskningstrang, og å dra til Mars er det ultimate målet, men det er også flere andre veier ut i verdensrommet, sier Horodyskyj.

– Jeg snakket om HERA for å vise viktigheten av kommunikasjon og lagarbeid. Det er viktig uansett hva man driver på med, fortsetter amerikaneren.

Artikkelen fortsetter under faktaboksen.

The Dale Oen Experience

The Dale Oen Experience (TDOE) ble opprettet i 2012, i avdøde Alexander Dale Oens minne.

TDOE er en ideell organisasjon som retter seg mot å legge til rette for opplevelser og mestring blant barn og ungdom som nødvendigvis ikke har en enkel hverdag

TDOE ledes av Robin Dale Oen. Alle aktiviteter finansieres av organisasjonens samarbeidspartnere og gjennom gaver fra bedrifter og privatpersoner.

 

Hun ble kjent med Robin Dale Oen, ildsjelen bak Dale Oen Experience, gjennom The Explorers Club i New York.

– Jeg er så enig med han om å motivere ungdommen gjennom å gjøre vitenskap gøy. Det er viktig å høre at om man jobber hardt så er det muligheter for alle, sier Horodyskyj.

Artikkelen fortsetter under bildet.

 

Tufte stiller for Dale Oen

Olympisk mester Olaf Tufte (41) høstet også mye applaus.

– Når Dale Oen roper, prøver jeg å komme. Dette er et veldig bra initiativ for alle. Jeg prøver å motivere ungdommen til å holde fast ved drømmer og ta riktige valg, sier roeren.

Sjefen selv, Robin Dale Oen, er opptatt av å få ungdommer til å se mulighetene som finnes.

– Alt starter med drømmer og oppnås ved hardt, målrettet arbeid. Alt er mulig, sier Oen.

Målet var at alle i salen skulle bli trigget i løpet av foredraget.

– Vi ønsker å nå frem på tvers av mennesketyper, for vi er alle avhengige av hverandre. Lagbygging er hva det handler om.

 

Kommentarer til denne saken