Venter storm og store nedbørsmengder

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Som om ikke de store nedbørsmengdene var nok, er det nå også storm på vei mot Vestlandet.

DEL

– Det blir ille, det blir det, sier meteorolog Bjart Eriksen ved Meteorologisk institutt.

I løpet av tirsdag og onsdag vil nedbøren øke på i vest.

– Det er store forskjeller på hvor mye nedbør som kommer de ulike plassene. Mest utsatt er indre strøk og fjellet, forklarer meteorologen.

Her er det ventet så mye som 300 millimeter nedbør enkelte steder fra tirsdag til torsdag.

– Ingen ny nedbørsrekord

Like vått blir det ikke i Bergen by, skal vi tro meteorologen.

– Vel, det blir ikke ny nedbørsrekord i Bergen, for å si det sånn, svarer den blide sørlendingen på telefon.

Han understreker likevel at også her blir det vått.

– Langs kysten og i de store byene vil jeg estimere at det kan komme rundt 100 millimeter. Også her med lokale forskjeller, sier Eriksen

(Saken fortsetter under bildet).


Det er de indre strøkene som vil få størsteparten av nedbøren.

Det er de indre strøkene som vil få størsteparten av nedbøren. Foto:

Venter storm på kysten

Når lavtrykket som bærer med alt regnet har passert, venter et nytt like i bakkant. Det er ventet å treffe torsdag og gir en kraftig vindøkning.

– Dette vil merkes best langs kysten, men også her er det usikkerhet i prognosene. Det blir storm, men hvor sterk stormen blir er uavklart. Vi kan få liten storm, full storm eller sterk storm. De tre har store forskjeller i hvilke konsekvenser og skadegrad de medbringer, forklarer meteorologen.

Han påpeker uansett at dette ikke er dagen for å legge ut til havs eller på fjelltur.

– Jeg ville nok unngått akkurat det, sier Eriksen.

Varsler flom- og skredfare

NVE har gått ut med flomvarsel på oransje nivå og stor snøskredfare for Vestlandet.

 – Kan bli verre enn de to siste flommene, sier NVE-direktør.

Oransje nivå er det nest høyeste farenivået på flomvarslene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), og det beskriver en alvorlig situasjon med sannsynlighet for alvorlige skader.

– Fra i morgen kan vi få en alvorlig flom- og skredsituasjon i Hordaland og Rogaland. Hvis nedbørsprognosene slår til, kan dette blir verre enn de to siste flommene i samme område, sier direktør for skred- og vassdragsavdelingen i NVE, Anne Britt Leifseth, mandag kveld.

Ekstremværet Synne førte til store flomskader i 2015, særlig i Egersund. Flommen for tre år siden førte blant annet til store skader i Odda.

Flomvarselet gjelder også Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane, som vil merke den kraftige nedbøren. Situasjonen blir forverret av at relativt høye temperaturer sørger for kraftig snøsmelting i tillegg til den voldsomme nedbøren.

Været medfører også stor fare for jord- og sørpeskred. Med gjeldende prognose er sørlige deler av Vestlandet mest utsatt på tirsdag. Onsdag og torsdag kan deler av Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal også være utsatt. Faren for jord-, sørpe- og flomskred øker spesielt tirsdag ettermiddag, heter det i varselet fra NVE, som også advarer om at noen veistrekninger kan være utsatt for ras.

Artikkeltags