Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Vintertiden slipper taket. Dagene blir lengre og gatene fylles igjen av soltørste bergensere. Turistene er også tilbake, og lar seg lokke av tilbudene på Torget. De er lett å kjenne dem igjen: Øynene som leter febrilsk etter en retning, klesstilen som skiller seg ut (de har ikke sjøstøvler på når det regner).
Vi snubler ofte på dem i sentrum. De er hjelpeløse, forvirrede og fulle av undring.
Ta for eksempel franskmenn – som jeg kjenner veldig godt. De begynner ofte sin norske oppdagelsesferd i hovedstaden, oppholder seg fire dager i Bygde-Norge og i fjordene, for så endelig å komme til Bergen. «Vakrere enn Oslo», sier den ene. «Så fint å endelig komme til et urbanitet igjen», sier den andre.
«Mesdames et Messieurs, vit at dere har ankommet et rike i riket! Med sine egne riter, sin egen sjel og sin egen identitet. Samfunnets støtter kalles her erkebergensere, og laget er Brann», sier guiden.
Bryggen er ofte prikken over i-en, og de misunner oss det utrolige kulturtilbudet for å være en så liten by. Bergen er ubestridt et perfekt kinderegg i vakkert landskap.

Et kjærlighetsbrev fra Oslo
Mens turistene storøyd blir guidet langs byens gater og skatter, aner de neppe hva som foregår her – at de varme følelsene ikke er gjensidige. De vet ikke at de irriterer oss, at mange har lyst til å jage dem vekk med hageslangen, eller løper for å skjelle ut bussjåføren som har sluppet dem ut.
Bergensernes forakt for turistene styrkes av endeløse diskusjoner om antall cruiseskip og turbusser i sentrum, men la ossinnrømme det: Turistene gjør oss stolt av vår by. Turistene elsker Bergen fordi byen har sitt genius loci, eller sin stedsånd.
Det er samspillet mellom alle elementene som gir byen særpreg og stemning. Det er harmonien mellom byens landskap, arkitektur og menneskene imellom. Bergen er inngangsporten til det verdensberømte fjordriket. Bergen er en lovnad for monumentale naturopplevelser.
Før du begir deg til rølpefyll i turistenes hjemland, tenk litt på det.
- Hva mener du om turisme? Send en e-post til [email protected].
Du kan takke Innovasjon Norge og alle som har gjort lobbyarbeid for destinasjonen: Det har fungert utmerket. Norge selges som fantasien om Det tapte paradis.
Sier du «La Norvège» til en franskmann skvist mellom andre reisende i en stinkende metrostasjon i Paris, vil hen umiddelbart få stjerner i øyne. Fransk TV har vist mange reportasjer om fjordene, om Hurtigruten, om Bergensbanen, om demokratiet. Noen har lest Gunnar Staalesen, og sett «Troll» på Netflix.
Andre er fan av Eva Joly, Oslo-jenten som ble korrupsjonsjeger og fransk presidentkandidat i 2012. Norge kåres også som verdens beste til det meste, dere vinner til og med Bocuse d’Or. Det er ikke rart at folk vil ta turen hit og se om det er sant.
De som kommer hit er ofte overmettet av stress og lei av hamsterhjulet de er fanget i. De vil høre om at et annet samfunn er mulig, med mindre klasseforskjeller, med bedre kvinnesyn, med en bedre fordeling av rikdom. De vil høre at det går an, mens de nyter frisk luft, vann, rom og fred. De kommer ikke her for sol og billig øl.

Dette har ingen framtid
De oppfører seg ikke som nordmenn som ikke er hjemme. De er faktisk interessert i landet deres.
Ja, turistene tar plass, bussene tar plass, cruiseskipene tar plass. Nordnes prøver å stenges for turisttrafikk, og det er slutt med stopp på Nattlandsfjellet for å beundre utsikten mot den storslåtte Bergensdalen. Vanvittige køer ved Fløibanen er kjipt. Det må åpenbart reguleres. Industrialisering av fritidsreiser fører overalt til friksjoner med lokalsamfunnene.
Men jeg har lyst til å si: Ikke kast steinen på turisten. Spør heller din kommune om de har styr på reiselivsstrategien.
Bergensere skal jo være vant på besøk: «Skip og menn kommer seilende fra alle kanter: islendinger, grønlendinger, engelskmenn, tyskere, dansker, svensker, gotlendinger og andre nasjoner som det vil føre for langt å nevne; alle slags kan en finne der om en tar seg tid til å se etter.» Dette er ikke en skildring av cruiseturister som oversvømmer Bryggen. Den kommer fra danske korsfarere som oppholdte seg i byen i cirka år 1200, og som beskrev blant annet feberen rundt tørrfisken.
Havnebyen har åpenbart alltid vært en smeltedigel som får folk hit av en eller annen grunn, og vil fortsette å tiltrekke utlendinger om man liker det eller ikke.

Ny undersøkelse: Syv av ti sentrumsboere synes det er for mange cruiseturister
Jeg har alltid satt pris på sitatet av Thor Heyerdahl man kan finne på en vegg på Kon-Tiki museet: «Grenser? Jeg har aldri sett en, men jeg har hørt at de finnes i hodet til enkelte.»
Det er fint å huske at nordmenn også har hatt den grenseløse lysten på verden som turistene i byen vår har. Det ligger et uforløst potensial i kontakt med lokalsamfunn, ifølge Nasjonal reiselivsstrategi 2030. Norge innfrir ikke på det å oppleves som «sosial og vennlig».
Løs opp stivheten! Det har dere i dere.